SIOS wint van zwak ZEC: 3-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

SIOS was in het duel tegen ZEC  de betere ploeg en wist door een 3-1 zege de eerste overwinning van het seizoen te behalen. ZEC wacht door het verlies in Sauwerd nog steeds op de eerste punten maar had in het duel tegen SIOS wel de beste man van het veld in de gelederen. Doelman Ferdi Wit was, naast dat hij twee strafschoppen stopte, er met prima keeperswerk verantwoordelijk voor dat de nederlaag voor ZEC beperkt bleef tot 3-1.

SIOS was in het duel tegen ZEC  de betere ploeg en wist door een 3-1 zege de eerste overwinning van het seizoen te behalen. ZEC wacht door het verlies in Sauwerd nog steeds op de eerste punten maar had in het duel tegen SIOS wel de beste man van het veld in de gelederen. Doelman Ferdi Wit was, naast dat hij twee strafschoppen stopte, er met prima keeperswerk verantwoordelijk voor dat de nederlaag voor ZEC beperkt bleef tot 3-1.

 SIOS                                                                                                ZEC1

 Bron: Ommelander Courant                                                                                                  door: Johan Staal

Zowel SIOS als ZEC was in afwachting van de eerste overwinning waarbij ZEC zelfs nog puntloos was. De twee trainers Rob Brouwer van SIOS en ZEC-trainer Wout Kluin hadden voor aanvang van het onderling duel alle vertrouwen in een goed resultaat. Rob Brouwer baseerde dat op de complimenten die zijn jonge ploeg steeds mocht ontvangen van de ploegen waar het tegen had gespeeld. 'We ontvangen veel waardering voor onze speelwijze zoals vorige week in Boerakker. We verliezen daar wel met 4-0 maar dat kwam puur en alleen omdat we het qua fysiek tegen Boerakker moesten afleggen. Daarnaast creëren we genoeg kansen maar het ontbreekt ons aan scorend vermogen.” Brouwer kon verder over een redelijk complete groep beschikken wat voor zijn collega Wout Kluin duidelijk niet het geval was.

Autocross

De trainer van ZEC, die zelf op krukken liep na een avondje zaalvoetbal, had nog niet de beschikking over de geblesseerde Michel Timans en de broertjes Dennis en Luke Werkman hadden aangegeven dat ze de voorkeur gaven aan een autocross. Hierdoor moest Wout Kluin improviseren qua opstelling en verschenen Dylan Weijermars en doelman Ferdi Wit in de basis van de Zandeweersters waar Kluin overigens niet moeilijk over deed.,,Dennis en Luke geven de voorkeur aan een autocross wat natuurlijk jammer is voor ons. Aan de andere kant weet ik dat het autocrossen ook een hobby van ze is. En dan kunnen wij wel moeilijk gaan doen omdat we daardoor moeten improviseren maar daar schiet je niets mee op.”

ZEC had in het duel tegen SIOS wel de beschikking over Robert Bakker die, gewoon” twee keer geel had gekregen en daardoor als spits in de basis verscheen. Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Vos uit Veendam werd duidelijk dat Rob Brouwer niets teveel had gezegd over de speelwijze van zijn ploeg. De thuisclub creëerde zich namelijk direct een veldoverwicht wat echter niet tot een snelle voorsprong leidde. Dat gebeurde bijna wel aan de andere kant toen Gerald van Nieuwenhuyzen in de 5e minuut de bal tegen de paal kopte.

SIOS schrok echter niet van de dadendrang van de bezoekers en in de 9e minuut kon het scorebord in Sauwerd zijn eerste wijziging ondergaan. Na een overtreding op Jacob de Haan kreeg SIOS een vrije bal waar Harmen Wienke zich voor meldde. De technisch begaafde middenvelder plaatste de bal op een subtiele manier in het strafschopgebied van de gasten waar Jacob de Haan de trekker vervolgens overhaalde en ZEC op een 1-0 achterstand zette.

Terechte voorsprong

Een voorsprong die volledig terecht was want de thuisploeg liet het bezoekende ZEC niet veel verder dan het middenveld komen waar de mannen van Wout Kluin goed werden opgevangen door Lammert Brinkhuizen. De verdedigende middenvelder speelde namelijk een belangrijke rol in het ontregelen van het aanvalspel van de ZEC zodat Harmen Wienke en Niek Huppes zich met een gerust hart met de aanvallende escapades van de thuisploeg konden bemoeien. Aanvallende acties die in de 17e minuut SIOS bijna op 2-0 bracht maar ZEC-doelman Ferdi Wit had alle geluk van de wereld dat de pegel van Dirk van der Laan op de lat uiteenspatte. Dezelfde speler joeg het speeltuig drie minuten later weer richting het vijandelijk doel. Maar ook nu stond het vizier van de routinier niet goed afgesteld want voor het oog van de passagiers in de trein van Roodeschool naar Groningen ging de bal rakelings over het ZEC-doel. De gasten stelden hier bitter weinig tegenover in aanvallend opzicht en waren bij de spaarzame kansen afhankelijk van de ingevingen van Robert Bakker. De lange spits had in de 35e bepaald geen geluk toen hij door scheidsrechter Vos werd afgefloten voor een handsbal die echter door een SIOS-speler werd begaan. Bakker was terecht verontwaardigd maar hield, in tegenstelling tot een week eerder tegen Niekerk, wijselijk zijn mond dicht. Richting het rustsignaal werd steeds duidelijker dat een tweede goal van de thuisploeg de wedstrijd op slot zou gooien en in de 37e minuut zag het er naar uit dat dit zou gebeuren. Harmen Wienke drong het strafschopgebied van de Zanderweer Eppenhuizen Combinatie binnen en passeerde met een fantastische sleepbeweging Arjen Knol. Een uitstekend ingrijpende doelman Ferdi Wit wist echter te voorkomen dat Wienke de 2-0 zou scoren zodat beide teams met een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg de kleedkamers opzochten.

Na de pauze,waarin beide teams niet hadden gewisseld, had ZEC in de 47e minuut niets te klagen toen scheidsrechter Vos in een overtreding tegenover Dirk van der Laan geen overtreding zag. Hoewel de gastheren even protesteerden bij de onpartijdige ging men al snel weer over tot de orde van de dag en dat het proberen om zo snel mogelijk de voorsprong uit te breiden. In de beginfase van de tweede helft lukte dit echter nog niet hoewel Harmen Wienke in de 59e dicht bij een treffer was toen Ferdi Wit de bal niet goed beoordeelde. Wienke kwam echter een teennagel tekort om de 2-0 aan te tekenen.

Blessure

Een minuut later zag het er even naar uit dat de wedstrijd gestaakt moest worden omdat arbiter Vos een blessure opliep. De onpartijdige kon echter door verzorger Gerrit Hofman weer opgelapt worden zodat er in Sauwerd verder gespeeld kon worden. Na dit oponthoud kwamen de eerste wissels ook binnen de lijnen en was de eerste die van het strijdtoneel verdween SIOS-middenvelder Niek Huppes. Zijn vervanger was Michael Wolters. De wedstrijd die in het eerste gedeelte van de tweede helft een beetje tam was bloeide rond de 66e minuut weer op toen een overtreding op Jacob de Haan voor scheidsrechter Ties Vos aanleiding was om de bal op de stip te leggen. Harmen Wienke belaste zich met het karwei waarbij hij echter doelman Ferdi Wit op zijn weg vond. Helaas voor de jonge doelman reageerde Wienke sneller dan zijn verdedigers en schoot de middenvelder alsnog de 2-0 tegen de touwen. Jammer voor de jonge doelman die in de wedstrijd zijn team al met enkele prima reddingen op de been had gehouden en drie minuten later weer in het brandpunt van de belangstelling stond.

Bij een onoverzichtelijke situatie zag scheidsrechter Ties Vos dat een van de ZEC-spelers hands had gemaakt en hij legde voor de tweede keer deze middag de bal op de stip. Nadat Wienke de eerste ‘pingel” mocht nemen was Lammert Brinkhuizen de man die de zege van SIOS in veilige haven mocht schieten maar ook hij moest in doelman Ferdi Wit zijn meerdere erkennen waardoor het 2-0 bleef. De zoon van de oud- doelman van Noordpool, Cor Wit, liet zien dat de appel niet ver van de boom viel en groeide mede door het stoppen van twee strafschoppen uit tot de beste man op het veld wat na afloop door SIOS-trainer Rob Brouwer beaamd werd. ,,ZEC had een uitstekende doelman onder de lat staan die voor mij met afstand de beste man op het veld was.”

Door het uitstekend optreden van hun jonge doelman kreeg de rest va het team ook weer hoop op een beter resultaat wat in de 82e minuut tot de 2-1 leidde. Niet adequaat ingrijpen van SIOS-doelman Hielke Zijlstra bracht de bal bij de voor Dylan Weijermars in het veld gekomen Rowan Compaan die de bal achter de nu kansloze Zijlstra schoot:2-1.

Counter

De gasten gingen nu op jacht naar een tweede treffer maar wat een week eerder tegen Niekerk ook gebeurde overkwam de ploeg nu weer. SIOS kwam namelijk in de 87e minuut via en messcherpe counter uit de verdediging. Harmen Wienke ging op volle snelheid richting het vijandelijk doel met schuin achter zich Dirk van der Laan. De routinier moest alle zeilen bijzetten om zijn dertien jaar jongere teamgenoot bij te houden maar werd daar door op een geweldige manier voor beloont. Want waar negenennegentig van de honderd voetballers voor eigen succes waren gegaan legde Harmen Wienke de bal keurig de bal breed zodat Dirk van der Laan de wedstrijd op slot kon gooien: 3-1. Na derde treffer voor SIOS geloofden beide teams het wel en ook scheidsrechter Ties Vos, die een prima wedstrijd floot waarin hij duidelijk minder fouten maakte dan de voetballers, vond het na negentig minuten wel prima zodat SIOS zijn eerste zege van het seizoen boekte.

Een zege waar Rob Brouwer uiteraard blij mee was maar als kanttekening toch het scorend vermogen noemde. ,We hadden eerder afstand kunnen nemen van ZEC maar helaas laten we dat achterwege. Verder ben ik wel tevreden hoewel het ook voetballend zeker nog beter kan.

Verliezend coach Wout Kluin weet het verlies aan het middenveld dat de slag verloren had. ,,We kregen de bal niet goed weg omdat het middenveld van SIOS duidelijk scherper speelde en daardoor de bal zou weer in onze verdediging terug was. We moeten de komende weken echter proberen om het lek boven te krijgen want er moet zo langzamerhand wel wat gebeuren na vier nederlagen.”

 SIOS- ZEC: 3-1 (1-0)

9. de Haan 1-0, 66. Wienke 2-0(Str.), 82. Compaan 2-1, 87. van der Laan 3-1

Scheidsrechter: T. Vos (Veendam)

Gele kaarten: Wolters(SIOS), Knol(ZEC)

SIOS: Zijlstra; Nomden, Zwakenberg, Huisman(80.Geertsema), Nanninga; Huppes(64. Wolters), A. de Haan(85. Bultena), Brinkhuizen, Wienke; van der Laan, J. de Haan.

 ZEC: F. Wit; Koolhof, Noeken, Boelema, Knol; Wieringa, van Kleef, M. Wit,Weijermars(76. Compaan); van Nieuwenhuyzen(84.Linnewiel), Bakker.