Noordpool terechte winnaar in derby tegen ZEC: 3-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool haalde ook in de tweede wedstrijd van de competitie de volle buit van drie punten binnen. De thuisploeg was in de wat matte derby duidelijk te sterk voor buurman ZEC dat door drie persoonlijke fouten Noordpool goedkoop aan de goals hielp en daardoor zelf nog op de eerste punten wacht.

Noordpool haalde ook in de tweede wedstrijd van de competitie de volle buit van drie punten binnen. De thuisploeg was in de wat matte derby duidelijk te sterk voor buurman ZEC dat door drie persoonlijke fouten Noordpool goedkoop aan de goals hielp en daardoor zelf nog op de eerste punten wacht.

                                      vb_Noordpool_ZEC_Uithuizen_10-09-11-2775

 Spelmoment uit de derby Noordpool em ZEC met voor ZEC, Luke Werkman en voor Noordpool Richard Haan

foto: Ommelander Courant: Ronnnie Afman Photopleasure Baflo

   

bron: Ommelander Courant                                                                                            door: Johan Staal

Noordpool begon het seizoen vorige week met een klinkende 8-1zege op Niekerk. Dat maakte de ploeg van Willem Kluin tot grote favoriet in het thuisduel tegen buurman ZEC dat zijn eerste duel met 5-0 van Engelbert had verloren. Maar Willem Kluin wist als geen ander dat in de derby tussen Noordpool en ZEC andere belangen een hartig woordje meespreken. ,,De jongens van beide teams kennen elkaar goed waardoor er wat extra spanning op deze derby staat. Daar komt bij dat wij favoriet zijn waardoor er voor extra druk op dit duel zit.”

De trainer van ZEC, Wout Kluin, had dezelfde gevoelens als zijn zoon Willem wat de derby betrof maar was in de eerste plaats dat vader en zoon in competitie verband tegen elkaar speelden. ,,Een speciaal duel want buiten dat het een derby is waar vaak andere belangen meespelen denk ik niet dat het vaak voorkomen dat vader en zoon met hun ploegen in competitieverband tegen elkaar spelen. Daar komt bij dat mijn andere zoon, Johan, ook nog eens bij Noordpool speelt wat het allemaal nog mooier maakt. Verder is Noordpool favoriet is wat voor ons een prima uitgangspositie is en we misschien als underdog voor een stuntje kunnen zorgen.”

Spectaculair

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Venema uit Winsum begon de derby in Uithuizen direct spectaculair met de eerste kans voor Noordpool dat door een schot van aanvoerder Johan Kluin dicht bij de openingstreffer was. De bal ging echter rakelings over het doel van keeper Dennis Werkman die de bal even later razendsnel weer in het spel bracht richting Arjen Knol. De centrale verdediger gaf een dieptepass op Robert Bakker die op het randje van buitenspel de bal oppikte. Met Corné Tuitman in de achtervolging ging de ZEC-aanvaller richting het vijandelijke doel om even later Noordpool-doelman Edwin Dijkstra kansloos te laten: 0-1. Een verrassende voorsprong voor de gasten uit Zandeweer waar echter niet lang van genoten kon worden want in de 4e minuut kwamen beide ploegen weer op gelijke hoogte. Een uitstekende voorzet van Geert Jan Zijlstra werd niet goed beoordeeld door doelman Dennis Werkman waardoor het voor Johan Kluin een koud kunstje was om de bal tegen de touwen te koppen:1-1. Een opening van die veel moois deed beloven voor het resterende gedeelte van de wedstrijd die zich, ondanks de optocht die ter ere van de Grunninger Week door de straten van Uithuizen trok, in een grote publieke belangstelling mocht verheugen. De toeschouwers kwamen echter bedrogen uit want na de eerste vijf spectaculaire minuten viel de derby qua amusementswaarde ver terug. De thuisclub behield wel een duidelijk veldoverwicht maar tot echt grote kansen om op voorsprong te komen leidde dit niet. ZEC probeerde steeds diepe spits Robert Bakker te bereiken wat een enkele keer lukte. De lange spits had echter steeds de pech dat de aansluiting vanaf het middenveld vaak onvoldoende was om de defensie van de gastheren in problemen te brengen.

Drinkpauze

Zo kabbelde de wedstrijd voort richting de eerste drinkpauze die arbiter Venema, na overleg met beide trainers, had ingevoerd. Een drinkpauze die door de oud-voetballers onder het publiek met hilarische opmerkingen werd begeleidt maar door de voetballers binnen de lijnen dankbaar werd aanvaard. Na deze snelle onderbreking ging het in een laag tempo gespeelde derby verder waar het gebleven was namelijk met een veldoverwicht van Noordpool. ZEC, dat het aan het duel met de lichtgeblesseerden Rein van Kleef, Marco Noeken en Gerard van Nieuwenhuyzen was begonnen probeerde tot aan de rust de schade te beperken tot een tegentreffer en leek in deze opzet te slagen. Daar kwam in de 42e minuut echter verandering in toen zwak verdedigen van de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie tot de 2-1 voor Noordpool leidde. De sterk spelende Richard Haan pikte de bal goed op na een misverstand in defensie van de gasten en ging alleen op avontuur. De linkermiddenvelder behield echter het overzicht op zijn tocht richting het vijandelijke doel door precies op het juiste moment de goed meegelopen Geert Jan Zijlstra aan te spelen. Waar velen dachten dat de routinier het te mooi wilde doen schoof Zijlstra echter beheerst de 2-1 achter een kansloze doelman Dennis Werkman. Na deze tweede treffer van de gastheren werd het even wat grimmiger binnen de lijnen wat de vorig seizoen nog voor ZEC uitkomende Jos Klip een gele kaart opleverde na een overtreding op zijn oud-clubgenoot Luke Werkman. Nog voor de rust had de thuisclub het duel op slot kunnen gooien als een vlammend schot van Johan Kluin enkele centimeters lager was geweest. Het lederen monster spatte echter op de lat uiteen zodat beide teams met een minieme 2-1 voorsprong voor de thuisclub de kleedkamers opzochten.

Consumpties

Na deze voor spelers en publiek prettige onderbreking hadden enkele toeschouwers de consumpties nog niet eens naar binnen gewerkt of de thuisploeg stond al op een 3-1 voorsprong. Een foute inspeelbal van doelman Dennis Werkman werd door de aanvoerder van Noordpool, Johan Kluin, onderschept en enkele seconden later joeg hij het speeltuig achter een wanhopig graaiende doelman Werkman: 3-1. Bij de gasten begonnen de krachten duidelijk af te nemen en verzorger Gerrit Hofman moest dan ook steeds vaker het veld insprinten om een speler van ZEC te verzorgen die een lichte of iets zwaardere kwetsuur had opgelopen zoals Arjen Knol in de 61e minuut. De centrale verdediger haalde met een formidabele actie de bal via de lat uit het doel maar moest deze actie bekopen met een op het oog ernstige blessure. Gelukkig kon de fysiek sterke verdediger het duel vervolgen want bij de gasten hadden ondertussen Rein van Kleef en Marco Noeken het strijdtoneel verlaten voor Dylan Weijermars en Marcel Wit. Noordpool, dat ook in de tweede helft een duidelijk veldoverwicht had, verzuimde de voorsprong verder uit te breiden door te laconiek met de kansen om te springen. Door de weliswaar spaarzame aanvallen van ZEC bleef het daardoor toch een beetje een wedstrijd zonder dat er van een echte derbysfeer gesproken kon worden. Richting de slotminuten stapelden de kansen zich steeds meer op voor de gastheren maar waren de aanvallers, waar Michel Dries en Geert Jan Zijlstra ondertussen waren vervangen waren door Jega Uruthirasingam en Erwin Lalkens, duidelijk te veel uit op eigen roem.

Daardoor bleef het eindelijk bij een 3-1 overwinning voor de Noordpool nadat de prima fluitende scheidsrechter Venema de wedstrijd de geschiedenis in had gefloten. Een overwinning waar vader Wout en zoon Willem zich wel in konden vinden als was de trainer van Noordpool duidelijk niet tevreden over het vertoonde spel. ,, Zeker in de eerste helft hebben we matig gespeeld, na de rust ging het wel iets beter maar toen waren er enkele spelers die teveel voor eigen succes, hoewel de zege gezien ons veldoverwicht wel verdiend is.”

 Dat vond ook Wout Kluin die daarbij wel de aantekening maakte dat de goals van Noordpool door persoonlijke fouten tot stand waren gekomen. ,,We hebben ons het zelf onnodig lastig gemaakt door de goals te gemakkelijk weg te geven. Dat was jammer maar in alle eerlijkheid moet ik wel zeggen dat gezien het veldoverwicht Noordpool terecht gewonnen heeft.”

 Noordpool- ZEC: 3-1 (2-1)    1. Bakker 0-1, 4. Kluin 1-1, 42. Zijlstra 2-1, 46. Kluin 3-1

Scheidsrechter: J. Venema (Winsum)

Gele kaarten: Klip(Noordpool), Pieterman, Wieringa (beide ZEC)

Noordpool: Dijkstra; de Graaf, Tuitman, Peters, Groenewoud(60. Oosterhuis); Klip, Kluin, Haan; Zijlstra(68. Lalkens), Dries( 52. Uruthirasingam), Ebobisse.

ZEC: D. Werkman; Koolhof, Buitenwerf(53.Wit); Boelema, Knol; Wieringa, van Kleef(46. Weijermars), L.Werkman, Noeken(63. Pieterman); van Nieuwenhuyzen, Bakker.