FC Groningen wint van Beerschot AC

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Lange files in en om Winsum gaven op zaterdag 2 juli aan dat er wat bijzonders aan de hand was en dat was inderdaad het geval. Op het terrein van Viboa werd de wedstrijd tussen FC Groningen en Beerschot AC uit België. Op het er als een biljartlaken bij liggend hoofdveld was de ‘Trots van het Noorden” duidelijke de meerdere van de Belgische middenmoter die uiteindelijk met een 3-1 nederlaag naar huis werd gestuurd.

Lange files in en om Winsum gaven op zaterdag 2 juli aan dat er wat bijzonders aan de hand was en dat was inderdaad het geval. Op het terrein van Viboa werd de wedstrijd tussen FC Groningen en Beerschot AC uit België. Op het er als een biljartlaken bij liggend hoofdveld was de ‘Trots van het Noorden” duidelijke de meerdere van de Belgische middenmoter die uiteindelijk met een 3-1 nederlaag naar huis werd gestuurd.

 tn_DSC_00762028Small29

 Spelmoment uit de wedstrijd FC Groningen -Beerschot                            foto: FC Groningen-site

 

Bron: Ommelander Courant                                                             door: Johan Staal

Ter gelegenheid van het negentig jarig bestaan van Viboa kwam FC Groningen in Winsum op bezoek. De wens van de zaterdagvereniging was om zelf tegen de ‘Trots van het Noorden te spelen wat door nacompetitieverplichtingen van FC Groningen echter niet in het programma paste. Na veelvuldig overleg tussen beide partijen kwam FC Groningen met het voorstel om het derde duel in de voorbereiding op het seizoen 2011-2012 tegen Beerschot AC in Winsum te spelen. Viboa was blij verrast met dit voorstel en mocht zaterdagmiddag dan ook 1750 toeschouwers welkom heten op het sportpark aan de Schouwerzijlsterweg. Beide teams waren met een grote groep spelers naar Winsum gekomen waarbij Pieter Huistra geen risico had genomen met Jonas Ivens en Leandro Bacuna. Beide spelers hadden last van een lichte blessure en de technische staf nam geen enkele risico waardoor Bacuna en Ivens niet in actie kwamen. Bij Beerschot AC stonden ook enkele bekende namen op de spelerslijst zoals die van Bart Goor die voor Feyenoord heeft gespeeld, voormalige PSV-voetballer Dries Wuytens en Sherjill MacDonald die in Nederland voor Heracles en AGOVV uitkwam en nu aan zijn derde seizoen bij het Belgische Beerschot AC begint.

Stemming

Toen om enkele minuten voor drie beide teams onder aanvoering van scheidsrechter Richard Liesveld het veld opkwamen werd al snel duidelijk dat de stemming er goed in zat bij de toeschouwers en die uit België in het bijzonder.Er werden direct enkele rookbommen ontstoken door de Belgische fans waardoor er direct een gezellige voetbalsfeer ontstond. Nadat scheidsrechter Liesveld zijn eerste fluitsignaal had gegeven kwam FC Groningen furieus uit de startblokken en moest Beerschot AC-doelman Thomas Kaminski al snel in actie komen om een treffer van de Groningers te voorkomen. Tim Matavz en Virgil van Dijk namen de Beerschot-goalie direct onder vuur wat echter niet het gewenste resultaat opleverde. Waar FC Groningen bepaald pech had in de eerster minuten van de wedstrijd hadden de Belgen in de 4e minuut duidelijk meer geluk. Onnodig balverlies van FC Groningen op het middenveld leidde een counter in van Beerschot AC die door Sherjill MacDonald achter FC Groningen-doelman Luciano Da Silva werd geschoten: 0-1.

FC Groningen liet zich door deze vroege tegentreffer niet uit het veld slaan en kwam in de 6e minuut langzij de ploeg van trainer Jacky Matthijssen. Virgil van Dijk, op aangeven van Atilay Batbay, schoot via de binnenkant van de paal de bal achter Thomas Kaminski zodat er tot vreugde van de toeschouwers binnen zes minuten twee keer gescoord werd in Winsum. Dat beloofde wat voor het resterende gedeelte van de wedstrijd waar helaas in de verdere eerste helft niet veel van terecht kwam. FC Groningen was duidelijk de meerdere van Beerschot AC en bracht zichzelf alleen maar in verlegenheid door soms iets te laconiek te verdedigen. In aanvallend opzicht was verder duidelijk zichtbaar dat Tim Matavz nog maar een week in training was en ook Dusan Tadic kampte nog met de naweeën van het ziek zijn van een week geleden. Daardoor kwam het meeste gevaar van Atilay Batbay die regelmatig zijn directe tegenstander Jon Fjoluson te snel af was. FC Groningen kwam in de 37e minuut echter op een qua spelbeeld zeer verdiende 2-1 voorsprong toen scheidrechter Richard Liesveld hands constateerde van Wim de Decker. Tim Matavz, die al enkele kansjes had gehad op een treffer, belastte zich met het karwei en liet enkele ogenblikken later Thomas Kaminski volslagen kansloos:2-1. Veel meer gebeurde er voor het rustsignaal van arbiter Liesveld niet meer zodat de brigade van Pieter Huistra met een 2-1 voorsprong de kleedkamer opzocht. Waar Huistra in de twee eerdere duels tegen het RWE-team en Helmond Sport in de tweede helft een compleet nieuwe ploeg binnen de lijnen bracht gebeurde dat nu niet. De oefenmeester gaf daar als verklaring voor dat hij blokgericht werkte en dat de spelers over twee wedstrijden gezien allemaal een uur zouden spelen. ,,De spelers die nu een uur spelen zullen in Norg tegen PAOK Saloniki in grote lijnen een half uur spelen waardoor we de belasting bij alle spelers gelijkmatig opvoeren.”

Suk

Daardoor kwamen, behalve Tim Matavz die was vervangen door de Koreaan Suk dezelfde spelers ook voor de tweede helft het veld op en hadden ook de Belgen nog geen wissels toegepast. Nadat het eerste kwartier van de tweede helft vrij vlak was verlopen besloot Huistra, tot hilariteit van de toeschouwers tot een achtvoudige (!) wissel, waarbij de Zweed Emil Johansson zijn debuut voor FC Groningen maakte. Alleen Suk, Tadic en Luciano Da Silva bleven staan en de overige spelers mochten de douche opzoeken terwijl ze onderweg de talloze jeugdige handtekeningenjagers op hun wenken bedienden. Na de wisseltruc van Huistra was Suk Hyun-Jun, zoals de Koreaanse aanwinst van FC Groningen officieel heet, in de 66e minuut de man waar de ruim 1700 toeschouwers de handen voor op elkaar deden. Op een uitstekende pass van Oluwafemi Ajilore reageerde de Koreaan zeer attent en met een acrobatische actie verschalkte hij even later ook doelman Thomas Kaminski:3-1

Suk liet in de tweede helft duidelijk dat hij het in zich heeft om in de Euroborg tot publiekslieveling uit te groeien want bij enkele acties droop de klasse er werkelijk vanaf. Behalve het optreden van Suk gebeurde er in de tweede helft niet veel spectaculairs daar de Belgen ervoor hadden gekozen om in het tweede part regelmatig te wisselen. Dat was voor het wedstrijdtempo uiteraard niet goed wardoor het lange wachten begon voor de jeugdige voetballiefhebbers die graag met hun idolen op de foto wilden of een handtekening aan hun verzameling wilden toevoegen. Scheidsrechter Liesveld voelde dat uitstekend aan en telde er dan ook geen extratijd bij zodat direct na zijn laatste fluitsignaal het veld volstroomde met voetbalfans. Duidelijk was te zien dat Pieter Huistra zeer populair was onder de voetballiefhebbers want de sympathieke trainer was een gewild object voor een foto of handtekening. Nadat de dikste storm voor de aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van FC Groningen Huistra geluwd was blikte hij echter even terug op de eerste twee weken van de voorbereiding. ,,We staan er na twee weken voorbereiding goed voor. We werken hard op conditioneel gebied maar ook in het groepsproces zijn we hard aan het werk. Er zijn wat nieuwe jongens bij gekomen en dat vergt altijd wat aanpassingen natuurlijk.”

Verder was Pieter Huistra ook zeer te spreken over het spelen van wedstrijden in de provincie. ,,In Zandeweer en Harkstede was er ook veel publiek en ook vandaag in Winsum zie je dat weer. Dat betekent dat FC Groningen leeft in de provincie en dat is mooi om te zien moet ik zeggen.”

 FC Groningen- Beerschot AC 3-1 (2-1)

4. Mac Donald 0-1, 6. van Dijk 1-1, 37. Matavz 2-1 (Str.), 66. Suk 3-1

 Scheidsrechter: Liesveld .  Assistenten: Lobbert en Olde Olthof

FC Groningen: Luciano; Kappelhof (60. Luis Pedro), Van Dijk (60.Ajilore), Kwakman (60. Bakker), Burnet (60. Johansson); Kieftenbeld (60. Hiariej), Holla (60. Sparv); Batbay (60. Bos), Andersson (60. Pedersen), Tadic; Matavz (46. Suk).

Beerschot: Kaminski, Van der Heyden (59’ Sbaa), Fjoluson, Kagelmacher, Wuytens (59. Smet), Dayan (72. Diouck), Losada (72. Ntamo), De Decker, François (78’ Laerenbergh), Mac Donald (59’ Diowo) en Sidibé (59’ Omolo)