Tweeluik FC LEO -VVK in wedstrijd van de week

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Ik mocht voor de Ommelander Courant het tweeluik tussen FC LEO en VVK aan het papier toe vertrouwen en de twee verslagen zijn vanaf nu ook te lezen op Puurvoetbalonline. De verslagen staan onder elkaar en je bent er even mee bezig maar  een mooi beeld van de strijd tussen FC LEO en VVK heb je wel ....Veel plezier !!

Deel 1 : VVK- FC LEO

 

FC LEO heeft door zege op VVK promotie in zicht: 2-3

FC LEO creëerde zich in het duel, dat in de slotfase meer op een veldslag leek, tegen VVK een uitstekende uitgangspositie voor de return die op 28 mei in Leens gespeeld wordt. Na een 2-0 achterstand won FC LEO het verder aantrekkelijk duel uiteindelijk met 3-2 maar verloor door rode kaarten wel Mart Buikema en Rick Oost.

IMG_6390A

Spelmoment VVK-FC LEO    Foto: Jacob Zuidema Leens

 

Bron: Ommelander Courant                              door: Johan Staal

 

FC LEO trof in VVK een oude bekende want beide teams speelden vorig seizoen samen in de vijfde klasse. De Stadjerders behaalden toen het kampioenschap en FC LEO promoveerde, dankzij de versterkte promotieregeling eveneens. VVK kende dan ook weinig geheimen voor FC LEO-trainer Jaap van der Ploeg die zijn opstelling iets had aangepast.

,,Vanuit het vorig seizoen weten we dat VVK een prima ploeg heeft. Met Jos en Tim Kingma heeft het prima vleugelspitsen en daar tussenin speelt Robbert Bouma. De spitsen zijn gezamenlijk goed voor vijfenvijftig van de eenenzeventig goals waardoor je weet dat de voorhoede het sterkste wapen van ze is. We gaan dan ook zeer compact spelen om op die manier te proberen hier met een zo goed mogelijk resultaat weg te komen.”

Jaap van der Ploeg kon over een fitte selectie beschikken waarin alleen Gregory Haans wat liesklachten had en uit voorzorg op de bank begon omdat van der Ploeg het niet aandurfde om Haans op het slechte kunstgrasveld van sportpark het Noorden te laten beginnen.

Tweeluik

Beide teams begonnen om precies half drie aan deel een van het tweeluik dat uiteindelijk voor een van beide teams het derde klasserschap op moet leveren. FC LEO kwam goed uit de startblokken en in de tweede minuut ging een van richting veranderd schot nog maar net langs de voor VVK goede kant van de paal anders had de thuisploeg al een vroege tegentreffer te verwerken gehad. In de 9e minuut kregen de Leensters echter een enorme domper te verwerken toen een miscommunicatie tussen doelman Roelof Bolt en Eduard Zuidema de 1-0 voor de thuisclub inleidde. De doelman gaf duidelijk hoorbaar aan dat Zuidema van de bal af moest blijven maar de centrale verdediger kopte de bal voor de voeten van Robbert Bouma. De spits aarzelde geen seconde en retourneerde de bal richting het FC LEO-doel. Waar doelman Bolt dacht dat de bal naast zou gaan verdween deze echter tegen de touwen wat VVK een verrassende en vroege 1-0 voorsprong opleverde. VVK probeerde direct door te drukken maar FC LEO kwam gaandeweg de eerste helft beter in de wedstrijd en creëerde via Rowan Rozema en Marcel Kadijk enkele kleine kansjes op de gelijkmaker. In de 20e minuut kwamen de Leensters er echter bekaaid af toen scheidsrechter de Jager weigerde om de bal op de stip te leggen. Rowan Rozema werd duidelijk zichtbaar voor iedereen tegen de grond geduwd door VVK-doelman Korné Boekholt. Waar veel collega, s de bal op de stip hadden gelegd besloot de onpartijdige dat er niets onreglementairs was gebeurd en liet gewoon een doeltrap nemen. In de 28e minuut verdween bij de gasten Rob de Vries al van het strijdtoneel. De vleugelspeler had voor een onbesuisde overtreding op Tom Sanders al een gele prent ontvangen en Jaap van der Ploeg wilde niet het risico lopen dat hij al snel met een man minder zou komen te staan. Het eerste balcontact van invaller Peter Kolkena leverde FC LEO bijna de gelijkmaker op want na een prima pass van Gert Jan van der Ploeg ging zijn schot rakelings voor het doel van VVK langs. Zo bleef het spelbeeld wisselend van karakter met kansen voor beide teams waarbij die van de Leensters het gevaarlijkst waren. In de 34e minuut was Mart Beukema na goed aangeven van een sterk spelende Marcel Kadijk dicht bij de gelijkmaker maar redde Boekholt. Even later trof een vrije trap van Jeroen Batema net geen doel en ook Rowan Rozema had een paar keer de kans om zijn team langzij VVK te schieten. VVK zette daar via het gevreesde spitsentrio de broertjes Kingma en Bouma wel wat tegenover maar tot echt hachelijke momenten in het zestienmetergebied van de bezoekers leidde dit niet. Zo gingen beide teams met een 1-0 stand de kleedkamer in waarbij aan het slot van de eerste helft al zichtbaar werd dat VVK niet over een conditioneel sterk team beschikte.

Eerste kans

Na de thee kon dan ook in de 52e minuut de eerste kans voor FC LEO genoteerd worden toen een pass vanuit de verdediging bij Rowan Rozema terecht kwam. De jonge spits zag in een flits dat doelman Korné Boekholt iets te ver voor zijn goal stond en probeerde de goalie met een achterwaartse kopbal te verschalken. Waar de bal in het verlaten doel leek te stuiteren besloot het lederen monster op het laatste moment van koers te wijzigen zodat de eerste juichkreten van de supporters direct weer ingeslikt konden worden. De Leensters kregen steeds meer grip op de wedstrijd maar kregen in de 58e minuut weer een dreun van jewelste te verwerken. Een zondagsschot van Tim Kingma zeilde over FC LEO-keeper Bolt in de verre hoek waardoor FC LEO tegen de verhoudingen in op een 2-0 achterstand kwam. De ploeg werd daardoor in een vervelende uitgangspositie gemanoeuvreerd en wist dat het moest scoren om in de thuiswedstrijd niet voor een bijna kansloze missie te staan. De kansen om de zo belangrijke aansluitingstreffer te scoren kwamen er dan ook maar de Leensters hadden bepaald pech in de afwerking. Nadat voor de moegestreden Gert Jan van der Ploeg in de 65e minuut Ronald Ritsema binnen de lijnen was gekomen kwamen de Leensters in de 67e minuut terug tot 2-1. Een overtreding van Kars Jan de Jong op Rowan Rozema werd door referee de Jager namelijk gekwalificeerd als rijp voor een penalty. Ondanks protesten van VVK bleef de jonge arbiter bij zijn besluit en mocht Eduard Zuidema de aansluitingstreffer achter doelman Boekholt schieten. Na de 2-1kreeg FC LEO steeds meer een veldoverwicht wat in de 72e minuut tot een op dat moment meer dan verdiende gelijkmaker leidde. Marco Rietema kreeg op het middenveld de bal aangespeeld door Mart Buikema. De kleine middenvelder van de Leensters stoomde op richting vijandelijk doel en besloot op ongeveer twintig meter van de goal tot een afstandschot die even later achter een totaal verrasste Korné Boekholt in het doel verdween: 2-2. Dolle taferelen speelden zich na deze treffer af bij de Leensters die vanuit een hopeloze achterstand zich weer terug in de wedstrijd knokten. De irritaties begonnen na de gelijkmaker steeds grotere vormen aan te nemen en in de vierenzeventigste minuut had VVK-speler Luuk Wieling een donkerode kaart moeten hebben voor een schandalige overtreding op Marco Rietema. Arbiter de Jager volstond echter met een gele kaart zodat de gastheren met elf spelers op het veld bleef staan.

Cadeautje

Dat lot was FC LEO echter niet beschoren want in de 76e minuut besloot de Jager tot het geven van een penalty die gerust als een cadeautje voor VVK gezien mocht worden want er gebeurde werkelijk niets. In het tumult rond de beslissing van de scheidsrechter ging er echter opeens een rode kaart de lucht in. Aanvoerder Mart Buikema moest het veld verlaten omdat hij duidelijk liet blijken het niet eens te zijn met de beslissing van de Jager. Een zware aderlating voor FC LEO want Buikema is een van de dragende spelers van het team en de verwachting was dan ook dat de thuisploeg uit de overtalsituatie weleens nieuwe krachten konden putte om de zege alsnog naar zich toe te trekken. Robbert Bouma was de aangewezen schutter om het vonnis te vellen maar doelman Roelof Bolt wist met een uitstekende reactie de bal buiten de palen te houden De Leensters toonden na het wegzenden van Mart Buikema karakter en behielden met tien man een veldoverwicht in een wedstrijd die nu op het scherpst van de snede werd gespeeld. Stevige overtredingen waren in een hectische slotfase schering en inslag waarin Rowan Rozema FC LEO in de 82e minuut op een 3-2 voorsprong zette. Een voorzet van Marco Rietema werd door de ook in deze wedstrijd weer fantastisch spelende spits achter doelman Boekholt gekopt en even later werd Rozema door zijn ploeggenoten op een uitbundige wijze gefeliciteerd. De wedstrijd ontaarde na deze treffer echt in een veldslag waar de rode en gele kaarten elkaar in een rap tempo opvolgen. Nadat Rick Oost en Jos Kingma even later beiden met gestrekt been inkwamen besloot Robbert Bouma het voor zijn teamgenoot op te nemen. Er werden over en weer rake klappen uitgedeeld waarbij Bouma totaal door het lint ging. Nadat de vechtende spelers weer uit elkaar waren getrokken konden Bouma en Oost dan ook met direct rood vertrekken. De onpartijdige beging echter hierbij een blunder want ook Jos Kingma had, zoals hij na afloop zelf toegaf, een rode kaart moeten krijgen. Nadat de gemoederen weer bedaard waren werd het duel vervolgd en probeerde de thuisploeg met de moed der wanhoop nog iets aan de stand te doen. FC LEO bleef verdedigend echter overeind en toen scheidsrechter de Jager na vijf extra tijd de wedstrijd ten einde blies was er sprake van dolle vreugde in het kamp van de Oranjehemden. Een vreugde waar trainer Jaap van der Ploeg in deelde maar die daarnaast ook trots op zijn team was.

Trots

,De jongens hebben zich puur op karakter een prima uitgangspositie voor de wedstrijd in Leens gecreëerd. Op een hopelijk vol sportpark in Leens kunnen we het daar afmaken maar we zullen zaterdag  VVK zeker niet onderschatten.”

 VVK- FC LEO: 2-3 (1-0)

9. Bouma 1-0, 58. Tim Kingma 2-0, 67. Zuidema 2-1( Str.), 72. Rietema 2-2, 82. Rozema 2-3.

Scheidsrechter: de Jager (Idskenhuizen)

Gele kaarten: Wieling, Bleeker ( VVK), de Vries ( FC LEO)

Rode kaarten: Bouma (VVK), Buikema, Oost ( FC LEO

VVK: Boekholt; Bleeker, de Jong, Zeilemaker, Sanders; Souari, Bakker, Wieling(60.Veenhuis); Jos Kingma, Bouma, Tim Kingma

FC LEO: Bolt; Batema, Zuidema, Oost, Valspar; de Vries (28. Kolkena), van der Ploeg(65. Ritsema), Buikema, Kadijk, Rietema; Rozema.

 

Deel 2: FC LEO- VVK

 

FC LEO promoveert na zege op VVK naar de derde klasse

 Na tien seizoenen maakt FC LEO weer zijn opwachting in de derde klasse. In Leens werd opponent VVK, door treffers van Rowan Rozema, Eduard Zuidema en uitblinker Marcel Kadijk in een boeiende wedstrijd met 3-1 verslagen. De zege en daardoor bereikte promotie leidde na afloop tot dolle taferelen op het volledig oranje gekleurde sportpark in Leens waarbij de vreugdetranen rijkelijk vloeiden.

fcleo1_vvk1_28-05-2011_deel2_53

Sportpark Leens zaterdag 28 mei    foto: J.Smit

 

 

 


Bron: Ommelander Courant                                                        door : Johan Staal

 FC LEO kon voor het duel tegen VVK geen beroep doen op de geschorsten Mart Buikema, Rick Oost en Rob de Vries. Buikema was na zijn rode kaart in het duel tegen VVK voor drie wedstrijden geschorst en Oost moest vanwege zijn rode kaart een duel vanaf de zijlijn toekijken. Rob de Vries had in het duel in Groningen een gele kaart gekregen en dat gevoegd bij het aantal dat hij dit seizoen had verzameld betekende een automatische schorsing van een wedstrijd. De Leensters waren een week eerder met een 3-2 verwinning uit Groningen huiswaarts gekeerd en het vertrouwen in een goede afloop was dan ook aanwezig bij FC LEO. Dit werd mede ingegeven doordat de topscoorder van VVK, Robbert Bouma, naar aanleiding van zijn rode kaart in het duel tegen de Leensters ook een schorsing moest uitzitten. Ondanks dat VVK met minimaal twee doelpunten verschil moest winnen om te promoveren rekende trainer Jaap van der Ploeg zich echter nog niet rijk.

,,We staan er natuurlijk goed voor maar VVK blijft een ploeg waar we nog niet klaar mee zijn. De hele entourage op het sportpark geeft aan dat het duel Leens de hele week al in zijn greep heeft. Ons complex is werkelijk helemaal oranje gekleurd en het is nu aan ons om aan de hooggespannen verwachtingen van onze supporters te voldoen.”

Sfeer

De entourage in Leens was inderdaad geweldig want toen beide teams onder aanvoering van scheidsrechter Pultrups het veld opkwamen klonk er een kakofonie van geluid en werd er rond het veld met fakkels en vlaggen gezwaaid tot groot enthousiasme van zowel de spelers van FC LEO als die van tegenstander VVK. Nadat pupil van de week Jurre Straatsma, de eerste goal van de middag had gescoord kon de wedstrijd beginnen. VVK kwam fel uit de startblokken en de eerste kansen waren dan ook voor de bezoekers. Tim Kingma en de als vervanger van topscoorder Robbert Bouma in de spits geposteerde Roelof Bleeker lieten direct zien dat VVK met duidelijk aanvallende plannen naar Leens was gekomen. De gasten creëerden zich in de beginfase direct een duidelijk veldoverwicht en de verwachting was dat de Stadjerders snel de leiding in de wedstrijd zouden nemen. De gastheren, die even overrompeld waren door dit aanvallend geweld, knokten zich echter terug in de wedstrijd en namen in de 14e minuut verrassend de leiding. Een uitstekende voorgegeven hoekschop van Peter Kolkena werd door een boven alles en iedereen uitspringende Rowan Rozema snoeihard achter VVK-doelman Korné Boekholt gekopt: 1-0.

Oranje Sportpark

Het oranje gekleurde sportpark ontplofte bijna na deze vroege voorsprong van de thuisclub want de gasten moesten nu twee keer scoren om er nog een eventuele strafschoppenserie uit te slepen. VVK bleef ook na de vervelende tegentreffer gevaarlijk in het strafschopgebied van de Leensters komen en de 1-1 die in de 34e minuut tot stand kwam was gezien het spelbeeld dan ook terecht te noemen. Slecht uitverdedigen leidde de treffer in waarbij in eerste instantie Peter Kolkena de bal in de voeten van Luuk Wieling schoof. De middenvelder van VVK bracht het speeltuig weer in het zestienmetergebied waar FC LEO-doelman Roelof Bolt de bal leek te onderscheppen. De doelman ging echter volledig in de fout door de bal te verspelen aan Tim Kingma. De rechterspits van VVK prikte de bal richting teamgenoot Roelof Bleeker die tussen een mêlee van verdedigers van de thuisploeg raak schoot: 1-1. VVK probeerde het in de eerste helft onrustig spelend FC LEO nog voor de rust op achterstand te zetten waar ze enkele minuten later bijna in slaagden. Enkele minuten na de 1-1 liet doelman Bolt de harten van de FC LEO-supporters namelijk weer een paar slagen overslaan toen hij een hoge bal losliet en Eduard Zuidema nog maar op het nippertje redding kon brengen. Zo hield de thuisploeg met kunst en vliegwerk de schade beperkt waarbij gezegd moet worden dat Jeroen Batema en Cas Valstar steeds meer grip kregen op de gebroeders Jos en Tim Kingma waardoor VVK vanaf de vleugels minder gevaarlijk werd. Na de rust kon direct de eerste grote kans op de 2-1 voor de thuisploeg genoteerd worden waarbij VVK duidelijk van geluk mocht spreken dat Peter Kolkena een fractie te laat bij de bal kwam. Was de snelle spits een tel eerder geweest dan was de zon figuurlijk gaan schijnen in Leens waar het aan het begin van de tweede helft begon te regenen. Na deze eerste kans voor de gastheren was VVK in het begin van de tweede helft de ploeg die het meest in balbezit was en werd FC LEO meer in de verdediging gedrukt dan ze lief was. Trainer Jaap van der Ploeg besloot dan ook om de moegestreden Ronald Ritsema naar de kant te halen en A-junior Stan Buikema als frisse kracht binnen de lijnen te brengen. De jongere broer van de geschorste aanvoerder van de Leensters, Mart Buikema, liet direct zien dat ook hij over de nodige talenten beschikte. De invaller speelde namelijk op het middenveld een puike partij op een manier die doet vermoeden dat FC LEO in de toekomst nog veel plezier aan dit talent kan beleven. Nadat Rick Koster enkele minuten later in het veld was gekomen voor Peter Kolkena kreeg FC LEO steeds meer grip op het duel en kreeg het meer kansen om op een hernieuwde voorsprong te komen. In de 78e minuut kon de FC LEO-aanhang bijna juichen toen Marcel Kadijk zich goed vrijgespeelde en Stan Buikema in scoringspositie bracht. De jonge invaller joeg de bal echter snoeihard over het doel van Korné Boekholt zodat de half opgeheven armen van de FC LEO-aanhang weer naar beneden konden. De gastheren roken echter dat VVK rijp voor de belangrijke tweede tegentreffer was en voerden de druk op de verdediging van de Stadjerders nog meer op. Toch moesten veelal oranje gekleurde supporters tot in de 81e minuut wachten alvorens men al voorzichtig kon beginnen met feesten. Een voorzet van Marcel Kadijk werd namelijk met de hand gepareerd door Tom Sanders en de prima fluitende arbiter Pultrups kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen.

Koele kikker

‘Koele kikker” Eduard Zuidema belastte zich met dit karwei en was na een feillos genomen strafschop enkele seconden later het middelpunt van een kluwen FC LEO-spelers: 2-1. De oranjebrigade van Jaap van der Ploeg gooide tot groot enthousiasme van het publiek nu alle remmen los en de bezoekers werden nu werkelijk bedolven onder de aanvalsgolven van een ontketende thuisploeg. Op de klanken van de jeugdige supporters kwam FC LEO steeds gevaarlijker voor het vijandelijke doel en Marcel Kadijk gooide in de 84e de wedstrijd definitief op slot. De ook deze wedstrijd weer kilometers vretende middenvelder kreeg de bal in de diepte goed aangespeeld door Marco Rietema. Kadijk wist met twee verdedigers in zijn nek echter het hoofd koel te houden en doelman Boekholt met een strakke schuiver kansloos te passeren: 3-1. Dolle taferelen speelden zich na deze allesbeslissende treffer af op het sportpark in Leens waar even later een kleine domper op kwam. Rowan Rozema moest namelijk in de 88e minuut met symptomen van een hersenschudding het veld verlaten en werd vervangen door Jonghaur Chia. De jonge spits, die na de winterstop met zeven goals een groot aandeel had in de promotie van FC LEO, kreeg een minuut eerder de bal vol in zijn gezicht en kon zich na afloop niets meer van het duel herinneren. Scheidsrechter Pultrups voelde het duel echter goed aan en besloot na de reguliere negentig minuten niet veel extra tijd bij te tellen. Hierdoor was om twintig over vier de promotie van FC LEO naar de derde klasse dan ook een feit. Een promotie die bij spelers, technische staf en supporters tot dolle taferelen leidde, waarbij sommigen de vreugdetranen rijkelijk lieten vloeien. Na veel terechte gelukwensen te hebben ontvangen keek trainer Jaap van der Ploeg rond de klok van half vijf dan ook terug op een prachtige middag met een voor zijn team fantastisch slot.

Terechte promotie

,,Over twee duels gezien kan niemand zeggen dat wij onterecht gepromoveerd zijn. We hebben VVK twee keer op een identieke wijze bestreden en dat bleek een prima tactiek te zijn. Wij waren in beide duels in de tweede helft, waarin statistisch gezien altijd de meeste beslissingen vallen, de bovenliggende partij waarin we het twee keer keurig hebben afgemaakt waar ik ongelofelijk blij mee ben. Iedereen binnen FC LEO verdiend deze promotie namelijk want als je zoals vandaag ziet wat wij in Leens hebben losgemaakt is dat in een woord geweldig. Die steun geeft mij dan ook veel vertrouwen richting het volgend seizoen, als we na tien jaar weer onze opwachting in de derde klasse mogen maken.”

 FC LEO- VVK: 3-1( 1-1)

24. Rozema 1-0, 34. Bleeker 1-1, 81. Zuidema 2-1(Str.), 84. Kadijk 3-1.

Scheidsrechter: J. Pultrups (Oosterwolde)

Gele kaarten: van der Ploeg (FC LEO), de Jong, Wieling (beide VVK)

FC LEO: Bolt; Batema, Haans, Zuidema, Valstar; Kadijk, Ritzema (55. Ritsema), van der Ploeg, Rietema; Kolkena(70. Koster), Rozema( 89.Chia)

 VVK: Boekholt; Sanders, de Jong, Bakker, Veenhuis; Smink (46.Souari), Zeilemaker, Wieling; Jos Kingma, Tim Kingma, Bleeker.