Eenrum mist toetje door nederlaag tegen SVMH

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Terwijl heel Nederland in de ban was van het alles beslissende duel in de eredivisie tussen Ajax en FC Twente stond de wedstrijd SVMH en Eenrum ook in het teken van een belangrijke beslissing. De Eenrumers maakten bij winst in Niebert kans op de tweede periodetitel al hadden ze daar dan wel de ‘hulp” van Kloosterburen bij nodig. De buren moesten dan namelijk bij Froombosch minimaal een gelijkspel uit het vuur slepen. Eenrum-trainer Siebrand Solinger was uiteraard volledig op de hoogte van het scenario dat zijn ploeg nodig had om de nacompetitie te bereiken.

Terwijl heel Nederland in de ban was van het alles beslissende duel in de eredivisie tussen Ajax en FC Twente stond de wedstrijd SVMH en Eenrum ook in het teken van een belangrijke beslissing. De Eenrumers maakten bij winst in Niebert kans op de tweede periodetitel al hadden ze daar dan wel de ‘hulp” van Kloosterburen bij nodig. De buren moesten dan namelijk bij Froombosch minimaal een gelijkspel uit het vuur slepen. Eenrum-trainer Siebrand Solinger was uiteraard volledig op de hoogte van het scenario dat zijn ploeg nodig had om de nacompetitie te bereiken.

 

 svmh                                                                                Eenrum

 

bron: Ommelander Courant                                                                                 door: Johan Staal

,,We moeten hier winnen en dan hopen dat Kloosterburen Froombosch minimaal op een gelijkspel kan houden maar ik ben er echter niet gerust op dat Kloosterburen zich nog een keer kan opladen. Solinger kon behalve over de afwezige Milan Rutkowsky over een verdere fitte selectie beschikken en verraste met zijn keuze om Nick Rijzinga centraal achterin te posteren. ,,Ik heb voor Nick gekozen omdat hij echt een allrounder is die werkelijk overal kan spelen en heb er dan alle vertrouwen dat hij dit ook kan.” aldus Solinger.

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Exoo werd duidelijk dat de onpartijdige zijn fluit duidelijk niet thuis had gelaten. Want binnen een minuut floot Exoo al drie keer voor een, in zijn ogen, overtreding. Tussen de serenades van de arbiter door kon in tweede minuut de eerste kans voor de thuisploeg genoteerd worden toen Patrick Benedictus zijn schot rakelings voor het doel van Niels Nienhuis langs zag gaan. Ook Eenrum creëerde zich in de beginfase enkele kansen waarbij de kans van Tim Veenstra in de vierde minuut de grootste was. De wedstrijd bleef in de eerste minuten op en neer golven want zestig seconden later behoedde doelman Niels Nienhuis zijn ploeg voor een achterstand door prima in te grijpen op een inzet van SVMH- aanvoerder Jan Koster. Eenrum kwam na tien minuten spelen steeds meer in zijn spel en in de 16e minuut kwamen de roodbaadjes op voorsprong. Rechtsback Sybolt Lindenbergh gaf een uitstekende pass op Niek Nienhuis. De aanvoerder van de Eenrumers kreeg van de SVMH-defensie alle tijd om de bal pasklaar voor het doel te brengen waar Tim Veenstra alle hoeken voor het uitkiezen had en de 1-0 achter doelman Gertjan Blauwwiekel kopte.

Olie op het vuur

Deze openingstreffer zorgde voor olie op het vuur bij de thuisploeg die de wedstrijd duidelijk fysieker wilde benaderen. Een benadering die echter met dank aan arbiter Exoo doorsloeg want de overtredingen die door de thuisploeg begaan werden verdienden in sommige gevallen minimaal een gele behandeling. Eenrum probeerde echter om te blijven voetballen en kreeg in de 22e minuut via Mattheus Nubé een dot van een kans op de 2-0. De kleine middenvelder omzeilde de buitenspelval van SVMH en mocht alleen doorgaan op doelman Blauwwiekel maar schoot, oog in oog met de keeper, de bal voor Eenrum langs de verkeerde kant van de paal. Zo bleef het bij een 1-0 voorsprong voor de gasten die in de 28e minuut Micky Klaver verloren  na een overtreding van Erik Nijboer. De linksback kreeg een elleboog van Nijboer in zijn ribben en ging geblesseerd naar de grond. Centraleverdediger  Gerard Beerlings was echter zo ‘vriendelijk” om met toestemming van arbiter Exoo gewoon door te spelen wat tot een terechte irritatie leidde bij Eenrum en SVMH een kans op de gelijkmaker opleverde. De stemming in het veld daalde dan ook steeds verder en de onpartijdige deed vreselijk zijn best om dat in stand te houden.

Veelvuldig fluitend

Veelvuldig fluitend voor ieder wissewasje liet hij aanslagen op Niek Nienhuis en Tim Veenstra onbestraft en gaf daarmee de thuisploeg een vrijbrief om steeds een stapje verder te gaan met het maken van overtredingen. Tussen de vele fluitsignalen van de arbiter door werd er ook nog gevoetbald in Niebert en moest Niels Nienhuis in de slotfase van de eerste helft als zijn kwaliteiten aanspreken om Eenrum met een 1-0 voorsprong te laten rusten. Na de rust begon de thuisploeg direct fel aan het tweede part en Eenrum moest oppassen dat het niet direct een tegentreffer moest toestaan. In de beginfase van de tweede helft bleek doelman Nienhuis voor de thuisploeg een ware plaaggeest te zijn want de jonge doelman wist menige kans van SVMH te verijdelen. Nadat Basjan Oosting in de drieënzestigste minuut Jeroen Smit was komen vervangen met de opdracht van Siebrand Solinger om de wedstrijd op slot te gooien kreeg het duel een andere wending. Scheidsrechter Exoo besloot om de gastheren een handje te helpen en de bal op de penaltystip in het strafschopgebied van de Eenrumers te leggen. Totale verbazing waarbij de arbiter Tim Veenstra van een gele prent voorzag. Nadat Patrick Benedictus zijn ploeg naast Eenrum had geschoten bleef het binnen en buiten de lijnen onrustig waarbij ook de bank van SVMH zich niet onbetuigd liet.

Oost-Indisch doof

Scheidsrechter Exoo deed net alsof zijn neus bloedde en besloot in de tumult alleen Niek Nienhuis van een gele kaart, wegens opmerkingen op de leiding, te voorzien waarbij hij Oost-Indisch doof was voor de verwensingen die de Eenrum-aanvoerder naar zijn hoofd geslingerd kreeg van SVMH-trainer Martin Reidsma. De gele prent van Nienhuis werd even later zelfs omgezet in een rode kaart omdat de aanvoerder de leidsman erop wees dat de taal die trainer Reidsma bezigde niet op een voetbalveld thuis hoorde. De wedstrijd werd na het wegsturen van Nienhuis helemaal een onemanshow van de arbiter en het wachten was dan ook op een verdere escalatie. In de negenenzestigste minuut kwam Eenrum echter opeens weer aan de leiding toen Basjan Oosting aan zijn shirt werd vastgehouden en de arbiter niets anders kon dan de bal op de stip te leggen. Tim Veenstra belastte zich met deze klus en SVMH kon na de goed ingeschoten strafschop weer op jacht naar de gelijkmaker. Die gelijkmaker kwam er tien minuten later toen Jan Koster met een uistekende kopbal Niels Nienhuis kansloos liet: 2-2. De thuisploeg zette er na de gelijkmaker nog een tandje bij en Eenrum werd steeds meer in de verdediging gedrukt. Doelman Nienhuis redde in deze fase zijn ploeg door een paar keer uitstekend in te grijpen wat enkele SVMH-spelers een doorn in het oog was. De doelman werd namelijk enkele keren onheus bejegend op een moment dat onpartijdige Exoo even een andere kant opkeek. In de 86e minuut kregen de gasten echter werkelijk vanuit het niets een dot van een kans op de 3-2. Een prima uitgevoerde counter kende als eindstation Tim Veenstra die de bal echter tegen de bal schoot. Nog geen minuut later lag de bal aan de overkant van het veld wel in het mandje toen Jan Koster zich met een  geweldige loopactie vrijspeelde en de bal onhoudbaar achter Niels Nienhuis kegelde: 3-2.  Eenrum probeerde nog om de gelijkmaker te produceren maar de tijd was tekort om in deze missie te slagen want de extratijd die arbiter Exoo bijtelde kon gerust onder de noemer nihil gekwalificeerd worden. Na de wedstrijd was Siebrand Solinger kort in zijn commentaar. ,,Ik zoek de schuld van een nederlaag nooit bij de scheidsrechter maar deze man was het ergste wat ons dit seizoen is overkomen.”

 SVMH- Eenrum: 3-2 (0-1)

16. Veenstra 0-1, 59. Benedictus 1-1 (Str.), 69. Veenstra 1-2 (Str), 79. Jan Koster 2-2, 87. Jan Koster 3-2.

Scheidsrechter: B. Exoo (Haren)

Gele kaarten: Veenstra, Nienhuis ( Eenrum)

Rode kaart( Nienhuis) 2x geel.

SVMH: Blauwwiekel; Boonstra(78.Oldenburger),Beerlings, Amsing, Dijkhuizen; Ton Koster, Jan Koster, Bralts, van Duinen; Nijboer, Benedictus (85.Uilenberg)

Eenrum: Niels Nienhuis; Lindenbergh, Rijzinga, van der Woude, Klaver(28.Valkenborgh); Smit(63.Oosting), Eze, Nubé, Veenstra; Niek Nienhuis, Solinger.