Wedstijd van de week : FC LEO- Poolster

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

FC LEO legt mat Poolster op de slachtbank:4-0

 FCLeo                                                                           Poolsterlogo

Na precies zestig seconden liep Poolster zaterdag al achter de feiten aan toen Mart Buikema namens FC LEO de bal achter doelman Maarcel Werkman kopte. De bezoekers kwamen na deze vroege treffer nauwelijks meer in het stuk voor en de gastheren zegevierden uiteindelijk terecht met 4-0. Een overwinning waar niets op af te dingen viel waardoor de spanning om de belangrijke derde en vierde plaats in de vierde klasse C weer volledig open is.

 

door Johan Staal                                                                                        Bron: Ommelander Courant

 


 De boodschap was duidelijk voor FC LEO, er moest gewonnen worden van Poolster om in de race te blijven voor een eventuele plaats in de nacompetitie. Bij elk ander resultaat was het seizoen over en uit voor de Leensters dat de laatste twee duels met ruime cijfers verloren zagen gaan tegen SV Mussel(4-0) en GEO( 5-1). Trainer Jaap van der Ploeg besefte dan ook goed dat zijn team het moest laten zien tegen directe concurrent Poolster.

,,Voor ons is het er op of onder vandaag want bij een nieuw verlies wordt het een lastig verhaal om dit seizoen nog een rol van betekenis te spelen.”

Jaap van der Ploeg kon niet beschikken over de door werkzaamheden verhinderde Rick Oost maar zag Gregory Haans en Eduard Zuidema weer terugkeren in de achterste linie.

Poolster-trainer Jur Smit zag het belang van het duel tegen FC LEO ook duidelijk in. ,,Als we van FC LEO winnen zijn we een concurrent om de bovenste plaatsen kwijt. Daarbij komt dat De Fivel aan de leiding gaat in de derde periode waardoor de derde en misschien zelfs de vierde plaats erg belangrijk wordt. Mocht De Fivel de laatste periode winnen, waar ik ons zelf trouwens ook nog kansen in toedicht, dan hebben we GEO nog als overgebleven concurrent. Verder verwacht ik namelijk geen rare dingen meer qua stand in de competitie.” Jur Smit kon beschikken over een bijna volledige selectie waar alleen Vincent Lips moest toekijken vanwege een enkelblessure.

Na het beginsignaal van scheidsrechter Swart hoefden de toeschouwers maar zestig seconden op de eerste treffer te wachten. Een prima voorzet van Jeroen Batema werd bij de tweede paal uitstekend binnen gekopt door Mart Buikema die doelman Marcel Werkman volstrekt kansloos liet:1-0.

Poolster werd door dit openingsgeweld van de thuisclub duidelijk overrompeld en moest dan ook toezien dat FC LEO een veldoverwicht behield wat overigens niet tot schokkende gebeurtenissen in het zestienmetergebied van de ‘Spiekster” leidde. Waar de gevaarlijke aanvallers van Poolster, Dennis van Dijk en Johan de Groot maar mondjesmaat goed aangespeeld werden waren de kansen die de Leensters in het eerste half uur kregen op de vingers van een hand te tellen. Het duel kon in de resterende minuten dan gerust als gezapig beschouwd worden waar in de 39e minuut echter verandering in kwam. Spits Peter Kolkena had twee minuten eerder een grote kans om zeep geholpen voor de thuisploeg en trainer Jaap van der Ploeg besloot onmiddellijk tot een wissel. Binnen de lijnen kwam A-junior Rowan Rozema terwijl de heftig met zijn trainer discussiërende Peter Kolkena in de dug out plaats nam.

Gezien de blessurebehandeling van ondermeer Richard Hofstee die na een botsing met Mart Buikema voor onderzoek naar de dokterspost in Winsum vertrok met waarschijnlijk een gebroken neus werd er door arbiter redelijk wat extra tijd bijgeteld. In de vierde van de extra minuten gaf Mart Buikema een uitstekende richting de tweede paal. De defensie van Poolster stond net als bij de eerste goal duidelijk te slapen en Rob de Vries wist met een prima kopbal doelman Werkman voor de tweede keer kansloos te laten: 2-0.

De onpartijdige had het waarschijnlijk prima naar zijn zin op het zonovergoten hoofdveld in Leens want na exact elf minuten blessuretijd blies Swart de eerste helft naar het verleden. In de rust probeerde Jur Smit zijn team niet leven in te blazen door een dubbele wissel toe te passen. Dennis Smit en Roy Schuit kwamen binnen de lijnen terwijl Erik Rentema en Rene Meijer in de kleedkamer achterbleven. Al snel werd echter duidelijk dat Poolster totaal geen grip op het duel zou krijgen want de ploeg maakte een matte indruk tegenover de gastheren die duidelijk wel scherp speelden. Een van de exponenten daarvan was Gregory Haans die Dennis van Dijk totaal uit de wedstrijd speelde waarbij aangetekend moet worden dat de goalgetter bijna niet een bruikbare bal aangespeeld kreeg. In de 57e minuut viel de voorbeslissing toen FC LEO op een 3-0 voorsprong kwam. Rob de Vries begon op de rechtervleugel aan een individuele actie en rommelde zich richting achterlijn waar hij de bal prima doorspeelde naar Gert Jan van der Ploeg. De middenvelder aarzelde niet en schoof de bal beheerst langs de uitblinker aan Poolsterzijde, Marcel Werkman. De wedstrijd was nu zo goed als gespeeld en ook Jaap van der Ploeg besloot om zijn wisselspelers nog enkele speelminuten te gunnen. Daardoor kwamen Marcel Kadijk en Jonghaur Chia in de loop van de tweede helft binnen de lijnen voor Ronald Ritsema en Rob de Vries. De wedstrijd bloedde steeds meer dood maar beleefde in de 87e minuut nog een opleving toen Marcel Kadijk de 4-0 op het niet bijgehouden scorebord schoot. De invaller ontfutselde Roy Schuit de bal en ging alleen op doelman Werkman af die op de inzet van Kadijk het antwoord schuldig moest blijven.

Scheidsrechter Swart besloot na de vierde treffer van de thuisclub de lijdensweg van de bezoekers niet veel langer te laten worden. De tweede vijfenveertig minuten waren namelijk nog maar nauwelijks verstreken of de prima fluitende arbiter maakte een einde aan het duel in Leens. Een duel waar Poolster-trainer Jur Smit in zijn analyse duidelijk over was.

,,De spelers vertoonden vandaag ‘haantjesgedrag” waardoor we tegen een duidelijke nederlaag aanliepen. Inplaats dat we uitlopen op de concurrentie maken we ons het onnodig lastig in de slotfase van de competitie. We moeten dinsdagavond nu vol aan de bak tegen GEO maar dan moet het duidelijk beter als vandaag want het was helemaal niets waarbij ik een uitzondering maak voor mijn doelman Marcel Werkman want zonder hem was de score nog veel hoger uitgevallen.”

Jaap van der Ploeg was uiteraard zeer tevreden met de zege van zijn team.

,,We hebben door een prima instelling dit resultaat afgedwongen en doen dan ook nog volop mee wat de competitie betreft. Alles is bovenin nu weer open waardoor het een spannende ontknoping van de competitie wordt ”

 

FC LEO- Poolster: 4-0 ( 2-0)

1. Buikema 1-0, 45+4, de Vries 2-0, 57. van der Ploeg 3-0, 87. Kadijk 4-0

 

Scheidsrechter: H. Swart ( Ferwert)

 

Gele kaarten: de Vries ( FC LEO), Smit ( Poolster)

 

FC LEO: Bolt; Batema, Zuidema, Haans, Valstar; van der Ploeg, Rietema, Buikema, Ritsema, (70. Kadijk), Kolkena (39. Rozema), de Vries (75. Chia)

 

Poolster: Werkman; Jeroen de Groot, Kooistra, Smid, Swart; Meijer (46. Schuit), Rentema (46.Smit), Hofstee (20.Wiersum), Meijerhof; van Dijk, Johan de Groot.