Drachtster Boys plaatst zich voor finale play-offs na winst op Gelre

Geschreven door Conny Oosting-Wildeboer op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Nadat Drachtster Boys vorige week de eerste play-off wedstrijd had gewonnen van FC Gelre, stond op vrijdag 20 april in Doetinchem de return op het programma. De druk lag bij FC Gelre, want de thuisploeg moest winnen om een beslissingswedstrijd af te dwingen. Bij winst voor de ploeg uit Drachten plaatste het zich voor de finalestrijd om het landskampioenschap.

Beide ploegen speelden geduldig aan het begin van de wedstrijd. Pas na ruim vijf minuten resulteerde dit dan ook in de eerste kans. Een goed uitgevoerde corner bracht Esther van Toledo in kansrijke positie. Haar schot uit de draai ging echter net naast.
FC Gelre werd steeds gevaarlijker en creëerde meer en meer kansen. Het waren Marley Renner, Rozemarijn Hendriks en Angela van Rooij die keepster Anna Reitsma een aantal keer goed op de proef stelden. Reitsma was scherp en hield haar ploeg in deze moeilijke fase knap op de been.
De grootste kans was voor Anita Vellema. Esther van Toledo en Jessie Prijs combineerden goed door de verdediging en van Toledo gaf de bal strak op de tweede paal. Anita Vellema stond hier goed opgesteld, maar van dichtbij schoof zij de bal naast het doel.
Lang leek het erop dat beide ploegen met 0-0 de kleedkamers in gingen.
Een opleving van Jessie Prijs zorgde echter voor een geheel andere situatie. Na een goede 1:2 met Anita Vellema schoot zij eerst twee minuten voor tijd de 0-1 binnen en veertien seconden later schoot zij ook de 0-2 binnen. Na een goede actie kwam ze naar binnen en schoot met links verrassend in de korte hoek. Keepster Jantien van der Zijden-Wanrooij stond op het verkeerde been en werd gepasseerd.

FC Gelre kwam scherp uit de kleedkamer na de rust en kwam al snel tot een aantal gevaarlijke kansen. Angela van Rooij schoot op aangeven van Judith Westervelt uit de draai op het doel. Een knappe redding van Anna Reitsma zorgde ervoor dat deze kans niet tot doelpunt werd bekroond.
Drachtster Boys liet zien een stuk effectiever te zijn. Jessie Prijs gaf de bal na een goede actie aan de zijlijn goed voor op Anita Vellema die van dichtbij de bal binnentikte; 0-3.
Namens de thuisploeg bracht Iris Thus de spanning weer wat terug in de wedstrijd. Vanaf de zijkant schoot zij de bal op doel. De bal werd onderweg van richting veranderd, waardoor Reitsma door de benen werd gepasseerd; 1-3.
FC Gelre moest risico nemen en vijf minuten voor tijd besloot het dan ook om met meevoetballende keeper te gaan spelen. Geduldig werd de bal rond getikt, op zoek naar ruimte om tot gevaar te komen.
De organisatie van de Drachtster verdediging klopte en zorgde ervoor dat de thuisploeg het erg moeilijk kreeg.
Lotte Donath onderschepte twee minuten voor tijd de bal en schoot van grote afstand raak in het lege doel; 1-4. Donath zette twintig seconden later ook de eindstand 1-5 op het scorebord. Ze kwam in het midden goed vrij bij de intrap van Jessie Prijs en schoot vervolgens de bal onberispelijk in de kruising. Gelegenheidskeeper Thus had het nakijken.

Met deze overwinning verdient Drachtster Boys een plek in de eindstrijd om het landskampioenschap. In deze strijd mogen zij het, net als afgelopen seizoen, opnemen tegen vv Pernis dat in Leek KTP Nieuw Roden na penalty’s versloeg.
Op vrijdag 11 mei staat de eerste wedstrijd gepland in Schiedam. De return is op vrijdag 18 mei in Drachten.