Discutabele rol scheidsrechter bij duel Warffum-Farmsum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Scheidsrechter Hagenauw uit Groningen was zondagmiddag de man waar alles om draaide in Warffum. De leidsman besloot namelijk om in de 43e minuut een einde aan het duel tussen Warffum en Farmsum te maken. De reden was dat de zich zeer pedant gedragende Hagenauw opeens het veld te glad vond. Een beslissing die niemand begreep en die later op de dag helemaal onbegrijpelijk werd toen hij op het digitaal wedstrijdformulier beweerde dat het de Farmsumers waren die niet verder wilden spelen.
image 2016 12 08 2

De half verscholen Rick Kloosterhuis stuurt Gert-Jan Dijkhuizen goed de diepte in voor een fraaie voorzet die Warffum de 1-0 oplevert . Bron: Ommelander Courant. Foto: Herman Spier Bedum. 


Voor Warffum stond er zondagmiddag in het duel tegen laagvlieger Farmsum duidelijk wat op het spel. Wilde de thuisploeg nog een woordje meespelen in de strijd om de bovenste plaatsen in zondag 5D dan moest er namelijk gewonnen worden. Ieder ander resultaat zou een slechte zaak zijn voor de Warffumers die een week eerder nog met 3-1 hadden verloren van rode lantaarndrager Yde de Punt. Dat zorgde er dan ook voor dat Warffum-trainer Simon Bos duidelijk gebrand was op een zege in het laatste thuisduel in dit kalenderjaar. ,,We moeten ons vandaag echt herpakken. De laatste weken gaat het allemaal wat moeizaam en ik hoop echt dat het duel tegen Farmsum voor een ommekeer zorgt,” aldus Simon Bos die zondagmiddag geen beroep kon doen op de aan zijn knie geblesseerde Robbert Bos.
In de morgenuren vroor het nog licht in Groningen maar toch was het veld in Warffum, op een paar plekjes voor de dug outs na, rond 13.00 uur prima bespeelbaar. Een tijdstip waarop scheidsrechter Hagenauw uit Groningen nog niet in Warffum was gearriveerd. De arbiter arriveerde namelijk pas rond de klok van half twee in Warffum en zag met een ‘timmermansoog’ dat hij het veld niet hoefde te keuren om te kijken of het in zijn ogen bespeelbaar was. De arbiter schoof direct aan in de bestuurskamer waar zich een eerste probleem aandiende toen bleek dat Farmsum zijn thuisshirts had meegenomen. Thuisshirts die geel van kleur waren en dus dezelfde kleur hadden dan de shirts van de thuisploeg. Arbiter Hagenauw stelde vervolgens om 13. 45 uur voor dat de teamleider van Farmsum even naar zijn woonplaats op en neer reed om de reservetenues te gaan halen. Een opmerking die door niemand serieus genomen werd want beide ploegen waren er snel uit dat Farmsum in reserveshirts van Warffum zou gaan spelen. Nadat de referee uit Groningen eindelijk de verdere formaliteiten had verricht begon de wedstrijd rond 14. 10 uur met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de vliegramp van enkele dagen eerder waarbij een bijna compleet Braziliaans voetbalteam verongelukte.

Na de minuut stilte, die in Warffum niet door iedereen begrepen werd, kon het duel dan eindelijk beginnen op een veld dat prima te bespelen viel. Het goed bespeelbare veld in Warffum zorgde echter niet dat het handjevol toeschouwers wat op dit ‘kelderduel’ was afgekomen direct waar voor zijn geld kreeg. In de beginfase was het spel van beide ploegen namelijk niet om aan te gluren. In de 20e minuut moest Farmsum al een eerste wissel toepassen. In een poging om een aanval van de thuisploeg onschadelijk te maken kwamen drie spelers van Farmsum met elkaar in botsing waarbij Jan Bisschop geblesseerd bleef liggen en uiteindelijk ook niet meer verder kon. Voor de onfortuinlijke Farmsumer kwam Joel Brontsema binnen de lijnen. Tien minuten later moest Farmsum met een man minder verder. Andre Toxopeus haalde in de middencirkel Gert-Jan Dijkhuizen onderuit wat door Hagenauw als het neerhalen van een doorgebroken speler werd uitgelegd en Toxopeus met direct rood wegstuurde. Niet veel later moest ook Simon Bos een eerste wissel toepassen. Joey Peerbolte was enkele minuten eerder al geblesseerd geraakt aan zijn knie en ging nu weer naar het gras. De middenvelder gaf direct aan dat het niet meer ging waardoor Joris Bos als zijn vervanger binnen de lijnen kwam.

Met nog drie minuten te gaan in een eerste helft die echt niet om aan te zien was kwam Warffum toch op voorsprong. Op de rechtervleugel wist Rick Kloosterhuis teamgenoot Gert-Jan Dijkhuizen eindelijk goed aan te spelen. Dijkhuizen leverde vervolgens een prima voorzet af die door Juan Bello in een keer achter Farmsum-keeper Kevin Trof werd geschoten: 1-0. Een minuut na de openingstreffer van de thuisclub waren alle ogen vervolgens gericht op scheidsrechter Hagenauw. De arbiter staakte het duel omdat hij het veld te gevaarlijk vond om verder te spelen. Een volslagen belachelijke beslissing maar de zich ook nu weer pedant gedragende arbiter hield voet bij stuk. Er werd in Warffum niet meer verder gespeeld. Bij beide teams overheerste vervolgens alleen maar ongeloof en wat volledig terecht was. Was de leidsman voor het duel namelijk even over het veld gelopen dan had ook hij geweten dat de omstandigheden in Warffum absoluut niet waren verslechterd. Aan de kant van Warffum deed men echter toch een poging doen om Hagenauw op andere gedachte te brengen. Een poging waar men na bijna tien minuten in slaagde onder de voorwaarde dat Warffum verantwoordelijk zou zijn voor als er door de veldomstandigheden een blessure bij een van de spelers zou ontstaan. Een hele vreemde voorwaarde waar gelukkig voor Warffum ook niets van terecht kwam omdat een groot gedeelte van de spelers van de gasten al onder de douche stond. Iets wat gezien de stelligheid van de arbiter en de winterse omstandigheden niet onlogisch was. Zo kwam er een vroegtijdig einde aan het duel Warffum-Farmsum dat een paar uur later nog een vervelend staartje kreeg. Want opeens kwamen er berichten binnen dat op het wedstrijdformulier Farmsum als schuldige van het gestaakte duel was aangewezen. De letterlijke tekst was, gestaakt wegens het niet hervatten van de wedstrijd uitelftal/team bij een stand van 1-0.” Een tekst die eerder op de dag niet door zowel Warffum als Farmsum als akkoord werd gegeven en binnen beide verenigingen daarom ook voor verontwaardigde reacties zorgde. Want alles en iedereen kwam namelijk in Warffum tot dezelfde conclusie, het was scheidsrechter Hagenauw die niet verder wilde spelen waarbij er vanuit beide teams voldoende geprobeerd was om hem op andere gedachten te brengen.

Warffum-Farmsum: 1-0 (Bij de stand 1-0 gestaakt door scheidsrechter Hagenauw wegens te glad veld)

42. Bello 1-0,

Scheidsrechter: R. Hagenauw(Groningen)

Gele kaarten: De Vries(Farmsum)

Rode kaart: Toxopeus(Farmsum)

Warffum: Ritsema; David Kloosterhuis, Korthuis, Zantingh, Venhuizen; Rick Kloosterhuis, Peerbolte(30.Joris Bos.)

, Pieterman, Bello; Dijkhuizen, Bartel Klinkhamer

Farmsum: Kevin Trof; Schipper, Woldhuis, De Vries, Visser; Bisschop(20). Bronsema, Latupeirissa, Veenhuis, Toxopeus; Hasheme, Nap,