Winsum VR1 wint van Achilles VR1, maar verliest Evelien Walker.……

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Normaal gesproken heb je na een voetbalwedstrijd gewonnen, gelijk gespeeld of verloren. Maar de afgelopen zaterdag in Assen gespeelde wedstrijd van Winsum VR1 tegen Achilles VR1 ging die logica voor de Winsumse vrouwen echter niet op. Er werd wat cijfers betreft overtuigend gewonnen van de tegenstander (1-5), maar verloren werd er ook. Het was namelijk de allerlaatste wedstrijd van Evelien Walker, die eind deze week naar Oostenrijk emigreert. Een groot verlies voor het team, want als voetballer en misschien nog meer als mens is Evelien Walker zeer gewaardeerd. Haar afscheid ging tijdens de wedstrijd dan ook niet onopgemerkt voorbij, waarover later meer.
 door: Paul de Vries
Zaterdag 12 november. Sint Maarten had zich uit de voeten gemaakt, de lampions waren gedoofd. Vroeg in de morgen lag er voor het eerst deze herfst een dun laagje ijs op de sloten. De Winsumse vrouwen moesten “vroeg” uit de veren, want er werd al om 10.30 uur vertrokken richting Assen. Daar wachtte Achilles 1894 VR1, de oudste voetbalclub van Drenthe. In tegenstelling tot de ouderdom van deze club, kwam trainer/coach Wolter Middel van Achilles met een team op de proppen met een zeer lage gemiddelde leeftijd van slechts 19,2 jaar! Ter vergelijking, de selectie van Winsum had afgelopen zaterdag een gemiddelde leeftijd van 21,9 jaar, wat toch ook als een vrij jong team beschouwd mag worden. Zou de ervaring van Winsum dan het verschil gaan maken in deze wedstrijd?
Achilles begon onverwacht sterk en probeerde Winsum direct vast te zetten. Dat lukte aardig en het eerste kwartier was Achilles de bovenliggende partij en had Winsum weinig in te brengen. Een schot op doel van Linda Bakker dat een prooi werd voor de keeper van Achilles was het enige aanvallende wapenfeit van Winsum. Keeper Willisa Scholtens van Winsum moest direct al vol aan de bak en had geluk toen Sabine Jansen zich in de bal verslikte en vrije doorgang bood aan een Achilles aanvaller, die oog en oog met Willisa Scholtens de bal over schoot. In de 17e minuut was er de eerste grote kans voor Winsum, toen Alieke Tuin alleen voor de keeper de bal naast schoot. Dat was ook meteen haar laatste inbreng in deze wedstrijd, want gehinderd door een pijnlijke enkel werd ze in de 20e minuut gewisseld voor Jolien Dijk. Winsum kreeg langzamerhand meer grip op de wedstrijd en ondanks dat Achilles dreigend bleef, vond Winsum steeds meer ruimte in de Achilles verdediging. In de 24e minuut viel dan ook de 0-1, toen na een schot van Chantal Streppel de keeper van Achilles een rebound weggaf en Minke Lalkens de bal kon binnentikken. Achilles was even van slag en hun verdedigende organisatie was korte tijd zoek. Binnen 4 minuten scoorde Winsum nog 2 keer. Jolien Dijk bediende met een knappe steekbal Chantal Streppel, die oog in oog met de keeper van Achilles de bal beheerst langs de keeper tikte. Weer 2 minuten later was het Jolien Dijk zelf die, in de diepte weggestuurd door Chantal Streppel, vanaf de rechterkant op 25 meter van het doel de bal over de keeper in de linker kruising liet ploffen. Een oogstrelend doelpunt dat je maar zelden ziet op de velden. De wedstrijd leek al vroegtijdig beslist, maar balverlies op het middenveld van Winsum leidde een aanval op rechts in van Achilles. Een als voorzet bedoelde trap van een Achilles aanvaller zeilde over Willisa Scholtens heen in de touwen (1-3), en dat gaf Achilles de hoop om nog voor de rust de aansluitingstreffer te maken. In de 40e minuut werd die hoop echter de grond in geboord, toen Evelien Walker Chantal Streppel in stelling bracht die de 1-4 liet noteren. En zo ging Winsum met een ruime voorsprong rusten, terwijl Achilles toch een groter deel van de eerste helft de betere ploeg was geweest en ook een aantal goede kansen had gecreëerd. Maar Winsum was zeer effectief geweest, uit 6 kansen 4 keer gescoord.

Na rust was het soms meer “flipperkastvoetbal” dan dat de toeschouwers werden verwend met hoogstaand voetbal. Achilles kwam nog een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Winsum, maar Willisa Scholtens redde 3 keer zeer fraai op evenzovele gevaarlijke aanvallen van Achilles. Marlies Bijman van Winsum verraste de keeper van Achilles bijna met een afstandsschot, maar de bal had net niet genoeg hoogte om de keeper te verslaan. Het hoogtepunt van de 2e helft was misschien wel de wissel van Evelien Walker. Ze kreeg een publiekswissel en bij het verlaten van het veld maakten haar medespelers en begeleiding een erehaag, waardoor ze op gepaste wijze het veld (voor de laatste keer) verliet. Anouk Uil was haar vervanger. In de 70e minuut maakte Chantal Streppel nog op knappe wijze de 1-5 en even later verving Indy Balk bij Winsum de licht aangeslagen Sabine Jansen. Daarmee waren de hoogtepunten van de 2e  helft wel benoemd en kon Evelien Walker haar voetbalcarrière met een overwinning afsluiten.

Na 10 competitiewedstrijden staat Winsum in de algemene rangschikking op een prima 2de plaats op 3 punten achter koploper ACV (zij verspilden in de thuiswedstrijd tegen Groen Geel 2 punten door een 0-0), zijn ze (net als vorig jaar) weer de meest scorende ploeg (34 doelpunten) en staan ze na 2 wedstrijden in de 2e  periode bovenaan in de periodestand. “Het kan minder” zou de echte Groninger zeggen. Maar de prijzen worden pas over 5 wedstrijden (einde 2e  periode in februari) en over 12 wedstrijden (einde competitie begin mei) verdeeld. Op zaterdag 26 november wordt de competitie vervolgd en speelt Winsum thuis tegen nummer 3 van de ranglijst VIOD VR2. Achilles gaat op bezoek bij Groen Geel VR1.

 

Opstelling Winsum VR1:

Keeper: Willisa Scholtens

Achter: Annick de Vries, Sabine Jansen (75e min: Indy Balk), Saskia Bakker, Marlies Bijman
Midden: Evelien Walker (65e min: Anouk Uil), Linda Bakker (aanvoerder), Berber Hokwerda

Voor: Alieke Tuin (20e min:Jolien Dijk), Minke Lalkens, Chantal Streppel