Eenrum ploeterend ten onder tegen Tynaarlo: 1-3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Eenrum verloor zondagmiddag thuis van Tynaarlo. In een matig duel dat werd gespeeld op een tot weiland omgebouwd voetbalveld werd het een 3- 1 nederlaag voor de thuisploeg. Een nederlaag die in de slotfase overigens nog hoger had kunnen uitvallen wanneer Tynaarlo wat minder laconiek met zijn kansen was omgesprongen.
image 2016 11 10 1
Eenrumer  Mattheus Nubé ziet zijn inzet gekeerd worden door Tynaarlo-verdediger Jeffrey Oldenhuis en doelman Abel Tolner. Bron: Ommelander Courant. Foto: Ronnie Afman. Baflo

Voor aanvang van het duel tussen Eenrum en Tynaarlo waren Ronald Bouwman en Tynaarlo-trainer Jan Hollander het over een onderwerp roerend met elkaar eens. Het hoofdveld in Eenrum leek in de verste verte niet op een voetbalveld waar een competitieduel op gespeeld kon worden. ,,Ik denk niet dat, wanneer ons hoofdveld er zo bij blijft liggen, we de komende maanden nog veel thuisduels gaan spelen. Want als je het veld zo bekijkt is het eigenlijk te schandalig voor woorden dat je zo een tegenstander moet ontvangen, waren de duidelijke woorden van Ronald Bouwman die in de warming-up zag dat hij een vervanger voor Sybolt Lindenbergh in het veld moest brengen. De routinier bleek namelijk teveel hinder te ondervinden van een rugblessure. Dat zorgde dat aan de kant van de thuisploeg Sigmar van der Tuuk in de basis verscheen.

Direct vanaf de eerste minuut op een lastig te bespelen weiland maakten de gasten uit Tynaarlo een prima indruk door zich direct enkele kansen op de openingstreffer te creëren. Door het in de beginfase matig spel van de thuisploeg duurde het daarom ook niet lang voordat Tynaarlo op voorsprong kwam. Een uitbraak via aanvoerder Marcel Drent zorgde in de 10e minuut voor een gevaarlijke situatie in de Eenrum-defensie omdat er totaal geen rugdekking werd gegeven. Dat zorgde dat Drent ongehinderd kon opstomen om de bal vervolgens goed breed te leggen op de meegelopen Wouter Schenk. Voor de jonge aanvaller was het vervolgens een koud kunstje om doelman Anton Brontsema van dichtbij kansloos te laten: 0-1. Vijf minuten later was daar opeens een kans op de gelijkmaker voor de Eenrumers. Een uitstekende pass van Siebrand Solinger bracht de bal bij Mattheus Nubé die zijn schot gepareerd zag worden door Tynaarlo-keeper Abel Tolner die daarbij geholpen werd door Jeffrey Oldenhuis. Gaandeweg de eerste helft voerde Eenrum de druk verder op en in de 20e minuut kwam de 1-1 dan ook tot stand. Een pass van Mattheus Nubé kwam op de linkervleugel terecht bij Adem Secer. De spits leverde vervolgens een prima voorzet af die door Milan Rutkowsky achter doelman Tolner werd getikt. Een goal die echter voor de nodige commotie zorgde omdat de assistent-scheidsrechter van Tynaarlo met een vlagsignaal arbiter Krol op andere gedachten probeerde te brengen. De arbiter uit Wagenborgen was echter niet gevoelig voor het vlagsignaal en keurde de goal goed. Dat leverde de onpartijdige vervolgens een scheldkanonnade op van Tynaarlo-trainer Jan Hollander die even later door Krol achter de omheining werd gestuurd. Na deze gelijkmaker en commotie bleef Eenrum de bovenliggende partij tegen een Tynaarlo dat zijn doelman Abel Tolner in deze fase wel dankbaar mocht zijn. De 20-jarige goalie was namelijk een hinderlijke sta in de weg door met een aantal prima reddingen een aantal kansen op meer voor Eenrum te verijdelen. Want wat de thuisploeg ook probeerde, gescoord werd er door de roodbaadjes in de eerste helft niet meer al was Milan Rutkowsky daar met een schot op de lat nog het dichtste bij. Waar Eenrum verzuimde om zijn kansen te benutten deden de bezoekers dat vlak voor het rustsignaal nog wel een keer. In de laatste minuut van de eerste helft braken de gasten namelijk weer door de defensie van de thuisploeg waar ook nu geen rugdekking werd gegeven. De bal kwam ook deze keer bij topscoorder Wouter Schenk terecht die voor de tweede keer doelman Brontsema kansloos liet: 1-2. In de rust was vervolgens iedereen in Eenrum het er wel over eens dat de thuisploeg zich in de eerste helft duidelijk tekort had gedaan.

Waar na de pauze een fel uit de startblokken schietend Eenrum werd verwacht was dat anders. Het was namelijk Eenrum-goalie Brontsema die vol aan de bak moest op de aanvallende activiteiten van Tynaarlo. Een jong Tynaarlo, dat duidelijk liet zien dat het tot een van de betere teams in zondag 5D behoord, bleef namelijk keurig overeind tegen een Eenrum dat steeds meer tegen zichzelf liep te voetballen. Nadat in de 66e minuut aan de kant van de thuisploeg aanvaller Mark Balk binnen de lijnen was gekomen voor de meer defensieve Sigmar van der Tuuk kwam er wat meer vaart in de aanvallen van de Eenrumers. Maar de defensie van Tynaarlo, met een uitstekende doelman Abel Tolner aan het hoofd, gaf ook in de tweede helft geen krimp. Aan de andere kant was ook Anton Brontsema in een prima vorm. Zo voorkwam de goalie in de 72e minuut met een prima redding dat een schot van Mike Koops het duel definitief op slot gooide. Daardoor bleef het nog even spannend in Eenrum waar het veld steeds zwaarder werd en het spelpeil steeds verder daalde. Richting de slotfase hield de thuisploeg steeds meer open huis in een poging om de gelijkmaker te forceren en was het wachten eigenlijk op de bekende genadeklap door de gasten. Een genadeklap die er in de 85e minuut uiteindelijk ook kwam. De defensie van de gastheren was weer eens totaal uit zijn verband gerukt waar Marcel Drent prima van wist te profiteren. De aanvoerder van de bezoekers was het eindstation van een aanval over meerdere schijven en liet doelman Anton Brontsema met een geplaatst schot volledig kansloos: 1-3.Na deze tegentreffer probeerde Eenrum nog wel om wat aan de stand te veranderen maar toen scheidsrechter Krol voor de laatste keer had gefloten was iedereen het er in Eenrum wel over eens dat Tynaarlo terecht had gewonnen.

Eenrum-Tynaarlo: 1-3(1-2)

10. Schenk 0-1, 20. Rutkowsky 1-1, 45. Schenk 1-2, 85. Drent 1-3.

Scheidsrechter: K. Krol(Wagenborgen)

Gele kaarten: Hamminga(Eenrum), Kommers, Kiers(Tynaarlo)

Eenrum: Brontsema; Harsema, Rijzinga, Van der Woude, Hamminga; Van der Tuuk(66. Balk), Rutkowsky, Nubé, Solinger; Maggi, Secer.

Tynaarlo: Tolner; Oldenhuis(75. Menninga), Kommers, Nienhuis, Klunder; Rubingh, Kiers, Klaassens, Koops; Drent, Schenk.