SV Bedum geeft overwinning in extremis weg tegen Harkstede

Geschreven door Thijs Rietvoort op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een kraker op papier. Koploper Harkstede, wat het in tegenstelling tot vorig seizoen uitstekend doet en lijstaanvoerder is in de vijfde klasse D, kwam op bezoek bij de Bedumers. De eerdere twee ‘toppers’ tegen respectievelijk Blauw-Geel ’15 en Eenrum leverden geen drie punten op voor de paarshemden, vandaar de hunkering naar een beloning. Deze leek er 95 minuten lang te komen, maar Bedum gaf ongelukkig de overwinning uit handen. Het werd uiteindelijk 1-1.
Profielfoto van SV Bedum  Door: Thijs Rietvoort
Zonder de geblesseerde Bleker en Smit, maar wel een herstellende Thijs Helder op de bank, begonnen de paarshemden wat huiverig aan het duel met koploper Harkstede. Het was al bekend dat dit niet hetzelfde elftal was waar vorig jaar met 7-0 van werd gewonnen en dit bleek al snel. Harkstede liet de bal makkelijk rondgaan en de Bedumers keken eerst de kat uit de boom. Met wat speldenprikjes over en weer in de eerste 10 minuten waren beide elftallen zoekende naar de juiste oplossing. Topscoorder Aalfs zat in de tang bij het centrale duo van Bedum, terwijl de snelle buitenspelers van Bedum onvoldoende werden bereikt. Het gevecht vond als zovaak dit seizoen plaats op het middenveld, waar felle duels werden uitgevochten. Toch was het Harkstede dat de schroom van zich afgooide. Met gevaarlijk indraaiende voorzetten werd getracht de voorhoede te bereiken, maar de verdediging van de gastheren stond merendeels goed. Een vrije bal na 25 minuten werd echter maar net naast gekopt door de spits van Harkstede. Bedum loerde op de counter en kreeg schaarse mogelijkheden via Mol, die net niet voldoende kon afdrukken. Een scherp indraaiende corner van Fokkema werd rakelings overgeschoten door Groeneveld. De nasmaak voor beide elftallen waren vooral de eindeloze discussies met de scheidsrechter, die vaak de gebeten hond was. Diverse overtredingen en duels waren in de ogen van beide teams onacceptabel, waarbij de leidsman gedecideerd had moeten reageren. De ruststand was dan ook, niet al te verrassend, de brilstand.

Verslagen in extremis

Bedum kreeg in de rust een tegenslag te verwerken, aangezien steunpilaar Wezeman vervangen moest worden door Brands. Vol goede moed kwamen de paarshemden toch naar buiten. De opdracht was duidelijk: de achterste linie gesloten houden en wachten op de kans die altijd komt. Bedum kwam sterker uit de kleedkamers en probeerde dan ook het balbezit om te zetten in een voorsprong. Diverse schoten werden gekraakt en individuele acties hadden onvoldoende scherpheid. De openingstreffer kwam dan ook uit een dood spelmoment. Een korte corner gaf van Loenen alle tijd om voor te zetten en de luchtmacht van Bedum bivakkeerde nog voorin. Een keurige voorzet leek ingekopt te worden door Wal, maar met zijn 1.95m vloog Rietvoort door de lucht en kopte de bal snoeihard onderkant lat langs de keeper, 0-1. Na de ontlading van de voorsprong kroop Harkstede uit zijn schulp en begon het naarstig op zoek te gaan na de gelijkmaker. Complimenten aan de bezoekers, aangezien ze dit vooral opbouwend probeerde te doen. In een poging om aanvallen te kraken werden diverse snoeiharde overtredingen gemaakt. Hierdoor lag het spel meerdere malen stil en faalde de leidsman opzichtig. In het laatste gedeelte begon het ‘kick and rush’ en stond Bedum met de rug tegen de muur. Vele voorzetten strandde op het centrale duo van de Bedumers, dat vervolgens de ingevallen Helder en Mol probeerde te lanceren. Bedum had, indien de eindpass iets secuurder was, de wedstrijd buiten bereik van de groenhemden kunnen zetten. Het oude gezegde ‘als je hem zelf niet maakt, valt die aan de andere kant’ zou een enorme domper inluiden. Na 95 minuten kreeg Harkstede nog één laatste vrije bal. Een scherp indraaiende bal zou worden verlengd en de aanvoerder kon met de punt van de schoen de bal langs Lankman tikken. Verslagenheid ten top heerste bij de paarshemden. Kort hierna floot de scheidsrechter ook af. Een wedstrijd waarbij de eindstand uiteindelijk terecht was, maar de manier waarop zal een vieze nasmaak achterlaten bij de Bedumers. Volgende week mag Bedum wederom op zoek naar drie punten, ditmaal uit bij Warffum.