SV Bedum via ‘Catenaccio’ naar overwinning tegen Yde de Punt

Geschreven door Thijs Rietvoort op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Met een groot aantal afwezigen door blessures (en andere redenen) moest Bedum vandaag afreizen naar Yde de Punt. Het is bekend dat de zondag afdeling voor elkaar klaar staat en dit was vandaag van noodzaak. Zo sloten Buurlage en Weyzig aan vanuit het derde, maar ondanks dit tweetal kwam het aantal spelers uit op een schamele 13 man. Gezien het spelersmateriaal was het devies duidelijk: de achterste linie gesloten houden en voorop gokken op snelheid. Dit bleek de juiste tactiek. In een slechte wedstrijd stapten de Bedumers uiteindelijk toch met een grote overwinning van het veld af. Het werd 0-5.
Profielfoto van SV Bedum door Thijs Rietvoort. 
Ik geef u de definitie op voorhand: Catenaccio is een voornamelijk in Italië toegepaste speelstijl in het voetbal. Catenaccio is het Italiaanse woord voor 'grendel'. Het is dan ook een systeem dat zich vooral richt op een goed georganiseerde en effectieve verdediging, die de aanvallen van de opponenten moet neutraliseren. Het is een combinatie van een verdediging van vier mandekkers in lijn ondersteund door een libero, in Nederland ook wel 'laatste man' genoemd. SV Bedum gaf hier vandaag in Yde een sterk staaltje van weg.

Met een defensieve muur, die als al zo vaak dit seizoen sterk staat, speelde de Bedumers precies het spelletje wat de weg naar de overwinning verschafte. Het grootste gedeelte van de wedstrijd lieten de paarshemden de bal aan Yde en lag de focus op de verdediging. Het laag geklasseerde Yde wist hier weinig raad mee en gaf dan ook veel ruimte weg in de omschakeling. De eerste goal kwam dan ook, niet als verrassing, uit de counter. Een aanval van Yde strandde na een foute pass en via twee schijven werd van Dijk gelanceerd. De verdediging van Yde schatte de snelheid van de aanvaller volledig verkeerd in en met een goede kapbeweging omzeilde hij de keeper. Een simpele schuiver volstond daarna voor de 0-1. Na de openingsgoal keerde het spelbeeld niet en dit vond Bedum ook wel prima. De gastheren probeerde keer op keer de steekbal te geven, maar de defensie hield redelijk makkelijk stand. Na een scrimmage voor de goal, waarbij de keeper appelleerde voor een overtreding, mocht van Loenen simpel binnentikken, 0-2. Na een half uur spelen gooide Bedum het duel in het slot. Na een foute inspeelpass van Yde kwam Wezeman voor de man en lanceerde direct Buurlage. De defensie van Yde schutterde wederom en Buurlage mocht alleen af op een twijfelende keeper. Met een bekeken ‘chip’ noteerde hij de 0-3. Het duel werd hierna ook wat onvriendelijker nadat meerdere overtredingen waar de scheidsrechter, die niet goed floot, in had moeten grijpen. In het eerste bedrijf kwam Yde ook wat geluk tekort, aangezien een aantal steekballen strandde tegen Lankman aan, tezamen met een handvol schoten wat de scherpte mistte. Na drie kwartier ‘poetsen’ werd de ruststand dan ook bereikt.

De Italianen zouden trots zijn

In de rust werd Mulder gewisseld voor Fokkema, die achter de spitsen kwam te spelen. De gastheren probeerde met de goede moed wederom een aansluitingstreffer te forceren, maar de scherpte ontbrak. De aanval van Yde probeerde met alle macht de verdediging van de gasten in verlegenheid te brengen, maar iedereen stond zijn mannetje. Dit stond in schril contrast met de verdediging van de gastheren, die in de tweede helft nog twee goals om de oren zouden krijgen. Nadat het duel in evenwicht bleef in het eerste gedeelte van de tweede helft begon de vermoeidheid zijn tol te eisen. Fokkema, die nog redelijk fris was, maakte hier dankbaar gebruik van. Na de zoveelste counter behield Mol het overzicht, speelde Fokkema in en deze bedacht zich vervolgens niet. Met een snoeihard schot bij de eerste paal heeft de keeper hem alleen maar gehoord, 0-4. Weyzig maakte hierna zijn opwachting in het vlaggenschip en bekroonde dit vlak voor tijd met een doelpunt. Hij reageerde het meest alert op een afgeslagen corner en met zijn volle 1.70m vloog hij naar de bal. Niet hard, wel zuiver, 0-5. In de tweede helft gaven de Bedumers niks meer weg en heeft het zich keurig gecounterd naar een ruime overwinning.

Volgende week staat er een kraker op papier, aangezien koploper Harkstede op bezoek komt in Bedum. Aanvang 14.00 uur.