Derby tussen Zeester en VVSV’09 krijgt geen winnaar.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De derby tussen Zeester en VVSV’09 eindigde zaterdagmiddag in een 1-1 gelijkspel. In een qua voetbal geen hoogstaand duel kwam het publiek duidelijk wel aan zijn trekken doordat het tot aan de laatste minuut spannend bleef op sportpark Toercamp.
image 2016 10 14

Van links naar rechts zien Marco Dijkstra, Wilfred Kooi, Gerben Goeree en Jaap Bremer dat Marcel Hofman de bal weet op te ruimen Bron: Ommelander Courant Foto: Egbert Euser 

Zeester-trainer Willem Pettinga kon voor de derby tegen VVSV’09 beschikken over een volledige selectie. ,,Er zijn wel wat spelers met kleine pijntjes maar ik kan toch met het basisteam beginnen zoals ik graag wil,” aldus Pettinga die uiteraard hoopte dat zijn team de drie punten in eigen huis zou houden. ,,In het duel tegen OKVC waren we al dicht bij een eerste thuiszege maar maakte de tegenstander in de slotseconden nog 3-3. Ik hoop dat we vandaag wat meer succes zullen hebben want ons spel verdiend gewoon een eerste thuiszege.”
Zijn collega Jaap van der Ploeg was voor het duel in Zoutkamp wat voorzichtig. ,,Wanneer ik naar Zeester kijk zie ik een ploeg met meer scorend vermogen dan wij hebben. Als ik heel eerlijk ben zou een nipte nederlaag voor ons al een knap resultaat zijn. Maar gelukkig is in het voetbal niets voorspelbaar en gaan we hier hopelijk voor een verrassing zorgen.”
Na een wat aftastend begin op sportpark Toercamp was daar in de 8e minuut het eerste spraakmakend moment van de middag. Bij een aanval van VVSV ’09 kwam Harm Klaver goed het strafschopgebied van de thuisploeg binnen. Klaver werd vervolgend binnen de beruchte lijnen neergelegd door Cees de Jong. Arbiter Gort deed vervolgens wel de fluit naar zijn mond maar de onpartijdige liet een fluitsignaal achterwege. Een beslissing die wellicht werd ingegeven doordat Gort relatief ver van de situatie afstond en daardoor geen juist oordeel kon geven. Nadat Niels Alt even later, na een overtreding op Michael Veldman, de eerste gele kaart van de wedstrijd mocht incasseren was even later ook Cees de Jong aan de beurt. De kilometermeter van Zeester was met een verdedigende actie net even te laat en beging een overtreding op weer Michael Veldman. In de eerste helft was de thuisploeg vervolgens steeds meer de onderliggende tegen een VVSV’09 dat duidelijk feller in de duels was. Dat zorgde voor kansjes voor Michael Veldman en Wilfred Kooi maar beiden youngsters hadden bepaald pech in de afwerking. Waar de gasten in het eerste half uur al op voorsprong had kunnen komen was dat in de 33e minuut eindelijk raak. Harm Klaver werd op randje buitenspel goed aangespeeld door Wilfred Kooi. Klaver ging op de rechtervleugel goed door en even later moest Zeester-goalie Martijn Wieringa het antwoord schuldig blijven op de inzet van de rechtermiddenvelder: 0-1. Waar velen dachten dat de thuisploeg nu de schroom wel van zich af zou gooien was dat echter niet zo. VVSV’09 bleef tot aan het rustsignaal de bovenliggende partij tegen een thuisploeg dat maar niet in de wedstrijd kon komen.

Bij aanvang van de tweede helft werd direct duidelijk zichtbaar dat Willem Pettinga zijn ploeg even had toegesproken. Er zat nu duidelijk meer venijn en het spel van de withemden die echter ook in het begin van het tweede deel van een verder matig duel nog te weinig konden brengen om het de Ulrumers echt lastig te maken. In de 55e minuut zag het er opeens naar uit dat het voor de gastheren een nog groter probleem zou worden om een goed resultaat te behalen. In een verdedigende actie van Cees de Jong tegen Harm Klaver zag arbiter Gort nu wel een strafschop. Aan de kant van VVSV’09 is Jaap Tuma de man die de penalty’s voor zijn rekening neemt en meestal raak schiet. Maar de aanvoerder had zaterdagmiddag last van het PSV-syndroom want Tuma schoot de bal langs de verkeerde kant van de paal. Uit de daaropvolgende aanval was het vervolgens aan de andere kant wel raak. Na een overtreding even buiten het strafschopgebied van de gasten mocht Zeester een vrije trap nemen. Danny Beerda en Vince van der Veen namen plaats achter de bal en het was laatstgenoemde die de bal in de linkerbenedenhoek langs doelman Patrick Valkema schoot: 1-1. Na deze gelijkmaker kwam er nog wat meer emotie los in een verder sportieve derby. Er werd uiteraard wel eens een overreding gemaakt maar arbiter Gort had het niet echt lastig in Zoutkamp. En mocht dat wel gebeuren dan kwam dat meer omdat de onpartijdige uit Leek absoluut geen zekere indruk maakte. Rond de 70e minuut kregen de bezoekers opeens een geweldige mogelijkheid om op voorsprong te komen. Maar met een werkelijk fantastische redding wist Zeester-goalie Martijn Wieringa een inzet van Harm Klaver te pareren. Aan de andere kant probeerde ook Zeester een voorsprong te forceren. Maar bij de thuisploeg was de scherpte zaterdagmiddag onvoldoende aanwezig om het de jonge en goed keepende Patrick Valkema echt moeilijk te maken. Zo begon het er richting de slotfase steeds meer naar uit te zien dat deze gemeentelijke derby geen winnaar zou gaan krijgen. In de slotfase moesten de gasten vervolgens nog met een man minder verder omdat bij een opstootje Michael Veldman zijn tweede gele kaart in de wedstrijd kreeg. Een besluit van Gort wat niet door iedereen gesteund werd op sportpark Toercamp. Want velen hadden verwacht dat ook Zeester-speler Cees de Jong een gele prent zou krijgen. Maar de onpartijdige dacht daar echter anders over wat VVSV’09-aanvoerder Jaap Tuma nog een gele kaart voor aanmerkingen op de leiding opleverde. Nadat in de 85e minuut Marcel Elema met een hoofdblessure het veld moest verlaten, Elema werd vervangen door Jan Wouter Zwart, gebeurde er niet veel meer in Zoutkamp en bleef het bij een 1-1 stand. Een eindstand die wel terecht te noemen was maar waar men in beide kampen absoluut niet tevreden mee was.

Zeester-VVSV’09: 1-1(0-1)

33. Klaver 0-1, 58. Van der Veen 1-1.

Scheidsrechter: W. Gort(Leek)

Gele kaarten: Alt(Zeester), Hans Steigstra, Veldman, Tuma, Bremer(VVSV’09)

Rode kaart: Veldman (2x geel)

Zeester: Wieringa; Knol, Alt, Elema(85.Zwart), De Jong; Nienhuis, Hofman, Beerda; Postma (63. Abbas), Van der Veen, Dijkstra.

VVSV’09: Valkema; Goeree, Meijer, Henk Steigstra(90. Arjan de Vries), Bremer; Tuma, Klaver, Veldman, Kooi; Mulder, Hans Steigstra.