SIOS in extra tijd langszij Opende: 2-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

SIOS toonde zaterdag in het thuisduel tegen Opende duidelijk karakter. De ploeg uit Sauwerd kwam in de eerste helft door persoonlijke fouten namelijk op een 0-2 achterstand maar in een enerverende tweede helft wist het door twee goals van Stefan Bultena uiteindelijk nog een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen.
image 2016 09 23
  Jacob de Haan in duel met een speler van Opende
Bron: Ommelander Courant  Foto: Herman Spier Bedum

SIOS kon zaterdag tegen Opende geen beroep doen op de geblesseerden Jens Ruesink, Bouke Bolt en Pieter Jan Kwant. Dat zorgde dat Dirk Zwakenberg en Harmen Wienke voor het tweede thuisduel van het seizoen bij de selectie zaten en er voor Zwakenberg zelfs een basisplaats was ingeruimd door trainer Erwin Molog die van zijn ploeg meer verwachtte dan een week eerder tegen De Lauwers. ,, We zullen echt beter voor de dag moeten komen dan vorige week tegen De Lauwers wanneer we de drie punten in eigen huis willen houden. Toen lieten we De Lauwers teveel de lange bal hanteren en dat moeten we vandaag zien te voorkomen. Doen we dat onvoldoende dan gaan we het ook vandaag lastig krijgen.”

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Swart uit Noordwolde kregen de toeschouwers in Sauwerd twee ploegen te zien die duidelijk een afwachtende houding aannamen. Daardoor duurde het tot de 16e minuut voor er een eerste echte kans te melden viel. Op de rechtervleugel werd Jacob de Haan door een prima pass van Reinder Haaksema goed de diepte ingestuurd. Maar de rechterspits zag even later gekeerd worden door de doelman van Opende. Waar de thuisploeg zijn eerste kans om zeep hielp deden de bezoekers dat twee minuten later beter. Op ongeveer twintig meter van het SIOS-doel kwam Jarno Westerhof in balbezit. De middenvelder werd vervolgens door de defensie van SIOS onvoldoende aangepakt en kon daardoor vrijuit aanleggen voor een schot. Een schot wat even later voor een 0-1 stand zorgde omdat doelman Reinder de Haan niet goed ingreep op de doelpoging van Westerhof. Nog geen minuut later lag ook doelpunt nummer twee in het netje. Weer werd er onvoldoende ingegrepen door de defensie van de gastheren zodat Arnold Oosterbaan goalie De Haan kansloos liet: 0-2. Dit was een stand die een stevige streep door de rekening zette bij de formatie van trainer Erwin Molog die duidelijk ontevreden was over het spel van zijn pupillen. De thuisploeg speelde namelijk met een te slappe instelling tegen een Opende dat juist wel met de juiste instelling speelde. Bijna alle persoonlijke duels werden door de gasten gewonnen en SIOS mocht van geluk spreken dat de stand na een half uur spelen nog steeds 0-2 was. In de 32e minuut hadden de gastheren op 1-2 moeten komen. Stefan Bultena zag zijn inzet echter over in plaats van in het vijandelijk doel gaan. In de slotfase van een verder maar matige eerste helft gebeurde er verder niets meer wat het vermelden waard was zodat SIOS na vijfenveertig minuten met een achterstand van 0-2 de kleedkamer opzocht.

Na de pauze hadden beide teams geen wissels toegepast en dat wekte eigenlijk wel wat bevreemding. Aan de kant van de gastheren liep het namelijk niet echt waardoor enkele kenners Harmen Wienke voor de tweede helft binnen de lijnen hadden verwacht. Aan de kant van de bezoekers was Henk Veenstra aan het einde van de eerste helft geblesseerd geraakt. Waar niemand had verwacht dat Veenstra nog weer zou terugkeren probeerde de spits het toch nog maar wat geen succes werd. Na vijf minuten in de tweede helft ging hij namelijk alsnog naar de kant en kwam Erwin Henstra in het veld. In de 52e minuut was er een dot van een kans op de aansluitingstreffer voor Stefan Bultena. De spits zag zijn schot echter gepareerd worden door aanvoerder Wietze Eringa. Vijf minuten later kwam Sander Bultena, na een prima pass van Reinder Haaksema alleen voor Opende-keeper Johan Groen maar de middenvelder zag zijn schot naast het vijandelijk doel verdwijnen. Zo bleef het moeizaam gaan aan de kant van de gastheren waardoor Erwin Molog tot een wissel besloot. In de 63e minuut kwam Harmen Wienke binnen de lijnen voor Jochem Huinder. Met Harmen Wienke kwam er meer snelheid in de aanvalsgolven op het doel van de bezoekers en het wachten was nu op de aansluitingstreffer voor de thuisploeg. Maar de trouwe aanhang van de thuisploeg moest tot aan de 76e minuut wachten voor er eindelijk gejuicht kon worden in Sauwerd. Een prima pass van Reinder Haaksema kwam terecht bij Stefan Bultena. De spits moest vervolgens zijn hele ziel en zaligheid in een duel met Wietze Eringa gooien maar wist de bal in zijn bezit te houden. En even later moest doelman Johan Groen het antwoord schuldig blijven op het schot van Bultena die met de Bultena 1-2 weer nieuwe krachten bij de thuisploeg leek aan te boren. De thuisploeg voerde het tempo namelijk nog meer op en alles werd nu op de aanval gegooid. Daar school echter wel een gevaar in want Opende had in Jarno Westerhof namelijk een speler die vanuit de counter een paar keer gevaarlijk voor het SIOS-doel opdook. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de 85e minuut waarbij SIOS het geluk had dat schot van de middenvelder op de buitenkant van de paal terecht kwam. Zo bleef het een spannende slotfase in Sauwerd waar de gastheren bleven jagen op de gelijkmaker die er uiteindelijk ook nog kwam. De extratijd was al zijn tweede minuut ingegaan toen SIOS nog een corner mocht nemen. Reinder Haaksema gaf de bal vervolgens goed voor en vanuit een scrimmage zorgde Sander Bultena er met zijn tweede treffer van de middag voor dat SIOS uiteindelijk nog een zwaarbevochten punt uit het vuur wist te slepen: 2-2.

SIOS-Opende: 2-2(0-2),

18. Westerhof 0-1, 19. Oosterbaan 0-2,76. Stefan Bultena 1-2, 90+2. Sander Bultena 2-2.

Scheidsrechter: J. Swart (Noordwolde)

Gele kaarten: Berends (Opende)

SIOS: Reinder de Haan; Kasper(75. Rutger Bultena); Zwakenberg, Nanninga, Zijlstra; Sander Bultena, Jacob de Haan, Haaksema, Wijma(77.  Bertus Wienke); Huinder(63. Harmen Wienke); Stefan Bultena, Jacob de Haan

Opende: Groen; Jacob Elzinga, Wildeboer, Eringa, Kruizinga; Berends, Arjen Veenstra, Oosterbaan, Henk Veenstra(50. Henstra); Westerhof, Edwin Elzinga.

Karakter:

Erwin Molog: ,,We hebben in de tweede helft karakter getoond nadat we in eerste helft door persoonlijke fouten op achterstand waren gekomen. Daar moet ik de ploeg een compliment voor geven. Maar over de eerste helft ben ik ontevreden want die was gewoon slecht.”