Amicitia VMC zaterdag in eigen huis voorbij VVS Oostwold

Geschreven door Mathijs Preenen op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na het teleurstellende gelijkspel tegen Middelstum in de competitie ouverture, stond voor Amicitia VMC zaterdag afgelopen zaterdag de eerste thuiswedstrijd op het programma. De tegenstander was VVS Oostwold, dat vorig seizoen nog vier punten overhield aan de twee onderlinge confrontaties met het voetbaleskader van Nanne Iedema. Dit keer bleven de punten in Groningen, doordat Amicitia VMC de Voetbal Vereniging Sparta in de tweede helft van zich af wist te schudden: 4-1.
 door: Mathijs Preenen
Het was afgelopen zaterdag al vanaf 12.30 uur genieten op een zonovergoten sportpark Coendersborg. Voorafgaand aan de hoofdschotel lieten de reserves van Amicitia het goede voorbeeld zien door te VVK 2 te verslaan. Onder toeziend oog van een groot deel van het eerste elftal werd Robert Koop, net teruggekeerd van een naar eigen zeggen welverdiende vakantie, in de tweede helft losgelaten op de tegenstander. VVK raakte daardoor zo van slag dat het prompt de wedstrijd uit handen gaf. Het was voor ''Superkoop'' vervolgens een koud kunstje om twee keer te scoren en daarmee de eerste drie punten van deze middag binnen te slepen. Iedereen gunde het de van begeestering overlopende bomber enorm en eerlijkheid gebied te zeggen dat Koop deze middag zelfs op sierlijke wijze over het veld leek te galopperen. Tenminste, dat was de mening van een groepje liefhebbers dat zijn verrichtingen recht tegen het zonlicht inkijkend aanschouwde. De redelijkheid keerde gelukkig snel terug toen het hemellichaam gehuld in wolken geraakte. Gijs ten Berge corrigeerde vervolgens zijn eigen onhandige uitspraak. ''Bestaan er ook dressuur-olifanten?''

Tijdens het euforische tumult dat volgde na het laatste fluitsignaal van het voorprogramma draaide een busje van ''De Zonnebloem'' het sportpark op. In eerste instantie werd gedacht aan een verdwaalde Flevo Boys supporter (tegenstander Oranje Nassau, red.), maar niets bleek minder waar toen het ontwapenende gezicht van Marjan Mekel zichtbaar werd. Haar zoon, Otto Jr., zat met een verbeten gezicht in een met imitatieleer en Swarovski diamanten afgewerkte rolstoel achterin de Zonnebloemauto. Ondanks de ogenschijnlijk zware knie-blessure die hij een week eerder had opgelopen, achtte de niet-verdedigende middenvelder zich fit genoeg om in het veld een rol van betekenis te kunnen spelen. Na behendig de rolstoelvriendelijke accommodatie van Amicitia VMC binnen te zijn gerold en de verbijsterde blikken van zijn teamgenoten te hebben getrotseerd, richtte de balvirtuoos al snel met overslaande stem het woord aan Jelmer Preenen: ''Geef dat shirt met #10 eens heel snel aan mij! En probeer mij vandaag niet voor de wielen te lopen.''

Met Preenen op nummer 10 begon Amicitia traditioneel afwachtend aan de wedstrijd. Katten werden uit bomen gekeken, duels werden slap aangegaan en de tegenstander werd niet overschat. Niet geheel onverwacht kwam deze ook op een 0-1 voorsprong. De aanvaller die leek te profiteren van een slippertje van Van Bruggen, de robuuste OJ19 speler, werd ook door Mathijs Preenen slechts half afgestopt, maar een bijsluitende VVS speler kon vervolgens totaal ongedekt richting het doel van Mark Braams doorstomen en afronden: 1-0. Met name dit laatste was symptomatisch voor het spel van de thuisploeg in de eerste helft, want er waren meer situaties waarin spelers geen moment rekening hielden met de mogelijkheid dat een medespeler een duel zou kunnen verliezen. Tot overmaat van ramp stonden de Amicitia middenvelders vaak te diep waardoor de tweede bal bijna nooit veroverd kon worden. Hoewel Amicitia wel degelijk wat kansjes creëerde werd met name Cees Jan Diepeveen nauwelijks in het spel betrokken, wat bepaald geen goed idee is. Daardoor werd de thee opgezocht met een 0-1 tussenstand.
Rust. Een toestand van ontspanning na arbeid. De spelers van Amicitia lieten zich de kamillethee met zoetjes goed smaken. Er heerste stilte in de kleedkamer. Iedereen wist wat er moest gebeuren. De visagiste legde de laatste hand aan het uiterlijk van Robert Koop, die zou gaan invallen voor de uitgeputte Thomas Mirck. Net op het punt dat de teruggekeerde elftalleider Jacques Kamminga wilde opstaan om op ongetwijfeld kenmerkende wijze een toespraak te houden over een voor hem belangrijk onderwerp, liet Nanne Iedema blijken het trainersvak steeds beter in de vingers te krijgen. Een rustige handlegging op de linkerschouder van ''Sjakie'' was ditmaal voldoende om de spelers te behoeden voor een kluwen van op zichzelf al verwarrende informatie.

De tweede helft toonde een compleet ander spelbeeld. Amicitia won nu alle duels en trok de stand al snel gelijk via Ewout ''Aikido'' Meeuwsen. De dynamische linkshalf was meeuwtje de voorste bij een afgeslagen voorzet en schoot feilloos binnen: 1-1. Ondanks een groot veldoverwicht duurde het nog tot de 75e minuut tot het thuispubliek opnieuw kon juichen. Een geweldige voorzet van een niet nader te noemen invaller vond Cees Jan Diepeveen, die op fenomenale wijze diagonaal raak kopte: 2-1. Niet lang daarna stond het 4-1 door treffers van opnieuw Meeuwsen en Niels Burgler. Beide overigens uit voorzetten van Cees Jan Diepeveen, die later op de dag met recht tot man of the match werd gekroond. Daarmee waren de eerste drie punten van dit nog prille seizoen een feit. Het spel dat in de tweede helft werd vertoond geeft voldoende aanleiding om met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Belangrijkste conclusie van deze wedstrijd? Geef de bal in godsnaam wat sneller aan Cees Jan Diepeveen.

Na afloop verraste Niels Burgler zijn medespelers door twee boxen uit zijn hoge hoed te toveren, die binnen een mum van tijd gekoppeld waren met een telefoon. Dit en de aanwezigheid van gewezen muzikant Mark Braams (oud drummer van Roofless, red.) bleek een garantie voor een heerlijke nazomermiddag. En terwijl smaakvolle muzikale hoogstandjes als ''Jij komt niet aan mijn komkommertje'' en ''Als je verliefd op een jongen bent'' uit de speakers schalden, bleef het nog lang gezellig op Sportpark Coendersborg.

Volgende week opnieuw een thuiswedstrijd. Dan komt De Fivel op bezoek.