Moeilijk scorend Eenrum wint op nippertje van Harkstede.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

enrum won zondagmiddag in zijn seizoensopening met 4-2 van Harkstede. Een zege die echter veel hoger had moeten uitvallen. Want wanneer de roodbaadjes van de overige vijftien opgelegde mogelijkheden er minimaal de helft van had weten te benutten was het een overwinning met dubbele cijfers geworden.
image 2016 09 09 1
 Adem Secer wordt hier gestuit door een van de verdedigers van Harkstede
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo


Eenrum speelde zondagmiddag bij zijn rentree in de vijfde klasse thuis tegen Harkstede dat vorig seizoen als middenmoter in de vijfde klasse eindigde. Een rentree met aan de kant van de Eenrumers weer enkele in de selectie teruggekeerde spelers. Zo waren Nick Rijzinga en Milan Rutkowsky na bijna een jaar van blessureleed weer teruggekeerd en wat ook gold voor Mark Dijkstra. De middenvelder speelde vorig seizoen zijn duels in het tweede team van Eenrum maar had zich voor dit seizoen weer voor het eerste team beschikbaar gesteld. Voor Rijzinga en Dijkstra had trainer Ronald Bouwman direct een basisplaats ingeruimd terwijl Rutkowsky eerst op de bank begon. Ook een basisplaats was er voor Sybolt Lindenbergh hoewel Bouwman eerst had overwogen om de rechtervleugelverdediger buiten de basis te houden. ,,Sybolt is niet helemaal fit en daarom wilde ik hem sparen voor het duel van volgende week tegen SV Bedum. Maar uiteindelijk hebben we toch besloten om met hem te starten. Want mocht hij wel in moeten vallen en het blijkt dat het niet gaat ben je direct twee wissels kwijt,” aldus Bouwman die verder verwachtte dat de punten in Eenrum zouden blijven. ,,We willen dit seizoen graag bovenin meedoen en dan moet je zeker je thuisduels winnend afsluiten.”

Direct na het eerste fluitsignaal van de ook deze middag weer prima fluitende scheidsrechter Cleveringa uit Baflo was het vervolgens al snel raak in Eenrum. Vanuit een verdwaalde voorzet van Mark Balk kwam de bal bij Mattheus Nubé terecht. Nubé speelde de bal goed door naar de van Woltersum overgekomen Adem Secer. De spits bedacht zich vervolgens niet en passeerde met een strakke schuiver Harkstede-keeper Meinard Klooster in de linkerbenedenhoek: 1-0. Twee minuten later kon de aanhang van de thuisploeg wederom juichen toen Mark Balk, na goed voorbereidend werk van Adem Secer, de stand op 2-0 bracht. Dit was een start van de Eenrumers die enkele toeschouwers al deed geloven dat er een monsterscore voor hun favorieten aan zat te komen. Maar daar dachten de gasten echter toch even anders over want niet veel later stond het opeens 2-1 in Eenrum. Na niet goed verdedigen van de thuisploeg mocht Harkstede een corner nemen. Een hoektrap die door Roy de Boer goed werd voorgegeven op Remon van Rooyen die vervolgens doelman Anton Brontsema met een snoeiharde kopbal kansloos liet. Dat betekende dat er binnen zeven minuten drie keer gescoord was en waar, zo liet het spelbeeld zien, nog wel wat goals aan toegevoegd zouden gaan worden. Maar naar deze spectaculaire opening stagneerde het scoren van doelpunten even omdat er opeens een enorme hoosbui over het sportcomplex in Eenrum trok die het voetballen bijna onmogelijk maakte. Waar alles en iedereen langs de lijn naar drogere oorden vluchtte waren de acteurs op het veld binnen een paar minuten doorweekt door deze enorme bui. Nadat de regen weer verdween kwam er met iets meer dan een kwartier in de eerste helft te spelen een 2-2 stand op het scorebord te staan. Waar de Eenrum-defensie al een paar keer eerder stond te schutteren al speelden ze samen met pupil van de week Mart van der Scheer in het O-11-team van de roodbaadjes ging het in de 29e minuut helemaal fout. Bij een aanval van de bezoekers greep niemand van de verdedigers namelijk echt in. Dat zorgde dat de bal voor de voeten kwam van Andre Aalfs die met dit buitenkansje wel raad wist en de 2-2 achter een ook wat weifelende Anton Brontsema schoot. Deze onverwachtse tussenstand deed trainer Ronald Bouwman bijna ontploffen van woede en dat liet hij in woord en gebaar ook duidelijk blijken. Tot aan de rust bleef men echter aanmodderen bij de thuisploeg waar het achterin te onzeker was, het middenveld werd overgeslagen en de aanvallers te statisch waren.

Na de onderbreking keerde bij Eenrum Sigmar van der Tuuk niet meer terug, De linkervleugelverdediger werd vervangen door Bas Hamminga. Verder hadden Mark Balk en Siebrand Solinger van vleugel gewisseld zodat er nu een linkspoot, Balk, op links en een rechtspoot, Solinger op rechts stond. Een wisseling die het spel van de thuisploeg wel iets deed verbeteren maar meer ook niet. Want de gastheren mochten van geluk spreken dat de bezoekers niet over een ploeg beschikten waar het voetbalgogme vanaf droop. Was dat wel het geval geweest dan had er een andere tussenstand op het scorebord gestaan. In de 55e minuut was daar eindelijk toch een derde treffer voor Eenrum toen Adem Secer een verdedigingsfout van de groenhemden uitstekend afstrafte en daarmee de stand dus op 3-2 bracht. Na deze goal kwamen er steeds meer kansen voor de Eenrumers om de voorsprong te vergroten. Kansen die echter aan niemand binnen de thuisclub waren besteed. Want qua afronding van de mogelijkheden die er waren scoorde iedereen aan de kant van de roodbaadjes een ruime onvoldoende. Doordat Harkstede ook niets liet zien wat op een serieuze aanval leek stond het na negentig minuten daardoor nog maar 3-2 voor Eenrum waar uiteindelijk toch nog verandering inkwam. Bij een laatste aanval van de thuisclub kwam de bal bij Siebrand Solinger die vanaf de linkervleugel naar binnentrok en met rechts de eindstand op 4-2 bracht. Een eindstand waar Ronald Bouwman na afloop met gemengde gevoelens naar keek. ,,We hebben het ons echt onnodig moeilijk gemaakt. Want qua kansenverhouding hadden we misschien wel met dubbele cijfers moeten winnen.”

Eenrum- Harkstede: 4-2(2-2 ).-

2. Secer 1-0, 4. Balk 2-0, 6. Van Rooyen, 29. Aalfs 2-2, 55. Secer 3-2, 90+2. Solinger 4-2.

Scheidsrechter: J. Cleveringa (Baflo )

Eenrum: Brontsema; Lindenbergh, Harsema, Rijzinga, Van der Tuuk(46. Hamminga); Dijkstra, Nubé, Maggi; Balk(68. Rutkowsky), Secer, Solinger.

Harkstede: Klooster; Veldman(53. Venema), Beunk, Deelen, Hendriks, Noorduin; Van Rooyen, De Boer, Aalfs; Schomaker, Koehorst