VVSV’09 eenvoudig langs streekgenoot Ezinge: 1-4

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

VVSV’09-trainer Jaap van der Ploeg voorstelde voor het uitduel tegen Ezinge dat zijn ploeg met een 4-1 zege huiswaarts zou keren. Een voorspelling die inderdaad uitkwam waarbij aangetekend moet worden dat de Ulrumers eigenlijk nog veel dikker hadden moeten winnen tegen een vooral in de tweede helft onthutsend zwak acterend Ezinge.

image 2016 09 09
  Spelmoment uit het duel Ezinge-VVSV'09
  Bron: Ommelander Courant Foto Ronnie Afman Baflo

Waar VVSV’09-trainer Jaap van der Ploeg voor de streekderby tegen Ezinge een complete selectie tot zijn beschikking had was dat bij Ezinge duidelijk anders. Zo waren bij de thuisploeg Julian Kemkers en Peter Vermeer door een blessure afwezig en kwam ook Sil Douwsma niet op het wedstrijdformulier voor. De aanvaller heeft namelijk besloten om de liefde achterna te reizen en verruilt daardoor Nederland in eerste instantie voor een jaar voor Portugal zodat voetballen voor de vijfdeklasser uit Feerwerd voorlopig een gepasseerd station is. Waar Argus dus moest puzzelen hoefde Jaap van der Ploeg dat duidelijk niet. ,,Ik heb zelfs een luxeprobleem want ik kon een speler thuis laten die nog andere verplichtingen had. Dat is natuurlijk een prettig idee en dat versterkt mijn gevoel dat wij vandaag met een duidelijke zege huiswaarts keren.”

De met wat bravoure uitgesproken woorden van de Leenster werden door zijn team echter niet direct in daden omgezet. Want in de 5e minuut stond het namelijk al 1-0 voor de thuisclub. Ewart Gerritsen werd op de linkervleugel goed aangespeeld door Maarten Alting. Wat volgde was een voorzet op de van vv Winsum-zaterdag overgekomen Wiebe Leistra die de bal keurig achter doelman Patrick Valkema tikte. Na deze vroege openingstreffer behield de thuisploeg een licht veldoverwicht op een grasmat die een duidelijke onvoldoende scoorde. Waar het gras wel was gemaaid was men namelijk vergeten om het afgemaaide gras van het veld te verwijderen. En verder was ook duidelijk te zien dat de graspietjes wel wat korter hadden gekund want om te zeggen dat de bal lekker rolde in Feerwerd zou de waarheid niet zijn. In de 21e minuut had de thuisploeg vervolgens op een 2-0 voorsprong kunnen komen. Na een voorzet van Jasper Dijkstra zag het er even naar uit dat Zeno Argus in het strafschopgebied duidelijk geduwd werd door VVSV’09-verdediger Rick Meijer. Maar de uitstekend fluitende arbiter Pol uit Buitenpost zag er geen overtreding in waardoor de stand dus geen wijziging onderging. Halverwege de eerste helft waren het de gasten die steeds meer grip op het spel van hun opponenten kregen. Zo was Harm Klaver in de 25e minuut dicht bij de gelijkmaker. Maar de routinier zag zijn schot vanaf de rechtervleugel voorlangs het doel van keeper Ben Douwsma gaan. Met nog tien minuten te spelen kwam VVSV’09 dan toch terug tot 1-1. Op het middenveld werd Jaap Tuma goed aangespeeld. De aanvoerder van de Ulrumers verstuurde een uitstekende pass op Harm Klaver. De rechterspits passeerde vervolgens doelman Ben Douwsma met een schot die volgens de kenners langs de lijn wel houdbaar was. Twee minuten later had de formatie van Antonie Argus weer op voorsprong kunnen komen wanneer Zeno Argus een kans voor open doel niet hopeloos had verprutst. De middenvelder kwam oog in oog met keeper Patrick Valkema maar raakte de bal totaal verkeerd zodat deze mogelijkheid voor de withemden om op 2-1 te komen in rook opging. Zo stond het even later na de eerste vijfenveertig minuten 1-1 in Feerwerd wat gezien het spelbeeld in deze verder redelijke eerste helft ook een terechte tussenstand was.

In de tweede helft kwamen de bezoekers in de 55e minuut op een gelukkige wijze op een 1-2 voorsprong. Op de linkervleugel mocht Jaap Tuma vrijwel ongehinderd een voorzet afleveren. Een voorzet met voor Ewold Staal vervelende gevolgen. Want de verder zeer verdienstelijk spelende centrale verdediger was zou onfortuinlijk om de bal achter zijn eigen doelman te koppen. Een tegendoelpunt ook met voor de Ezingers verstrekkende gevolgen. Want waar het in de eerste helft nog redelijk speelde was daar na deze tweede tegentreffer niets meer van over. Niets lukte meer aan de kant van de thuisploeg waar de geblesseerde Peter Vermeer en de vertrokken Sil Douwsma node gemist werden. Zo kreeg VVSV’09 op simpele wijze een duidelijk veldoverwicht in zijn schoot geworden. Een veldoverwicht wat er voor zorgde dat de bezoekers in de 75e minuut op een absoluut verdiende 1-3 voorsprong kwamen. Matig uitverdedigen door de Ezinge-defensie zorgde dat Michel Veldman in balbezit kwam en de bal beheerst langs goalie Ben Douwsma schoof. Na deze derde treffer was het verzet van de gastheren helemaal gebroken en was het eigenlijk alleen maar wachten of de voorspelling van VVSV’09-trainer Jaap van der Ploeg zou uitkomen. Van der Ploeg deed voor het duel namelijk de uitspraak dat zijn team met 1-4 zou gaan winnen. Een voorspelling die uiteindelijk ook uitkwam. In de 78e minuut bracht Harm Klaver de stand namelijk op 1-4. Klaver strafte slecht verdedigen van de thuisploeg genadeloos af waardoor hij zaterdagmiddag voor de tweede succesvol was. In de nog resterende twaalf minuten gebeurde er vervolgens niets noemenswaardig meer in Feerwerd zodat Ezinge-aanvoerder Jasper Dijkstra na afloop sprak van een valse start van de competitie en VVSV’09-trainer Jaap van der Ploeg vond dat zijn team op basis van de tweede helft terecht had gewonnen.,, Na 1-2 was het verzet van Ezinge gebroken en hadden we eigenlijk met nog ruimere cijfers moeten winnen.” 


Ezinge-VVSV’09: 1-4(1-1)

5. Leistra 1-0, 35. Klaver 1-1, 55. Staal 1-2(ed.) , 75. Veldman 1-3, 78. Klaver 1-4

Scheidsrechter: Pol(Buitenpost)

Ezinge: Douwsma; Werkman, Melle Gerritsen, Staal, Jelle Huizing(70. Remco Huizing); Argus, Alting,  Houwaart, Ewart Gerritsen; Leistra, Dijkstra.

VVSV’09: Valkema; Werkman, Meijer, De Vries, Bremer; Tuma, Goeree, Steigstra, Kooi; Klaver Veldman.