Amicitia VMC zaterdag kent valse start door persoonlijke fouten

Geschreven door Mathijs Preenen op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Afgelopen zaterdag stond voor Amicitia VMC zaterdag de eerste competitiewedstrijd op het programma. Na twee oefen- en drie bekernederlagen wordt het elftal van Nanne Iemand door de buitenwacht misschien niet als titelkandidaat in 4E gezien, maar het vertrouwen in eigen kunnen bij de 'Amice' is onverminderd hoog. Helaas leverde de ouverture slechts een schamel punt op. In- en tegen Middelstum waren de rood-witten weliswaar veel sterker dan de gastheren, maar twee persoonlijke fouten en een vreemde beslissing van de dienstdoende scheidsrechter resulteerden in een 4-4 gelijkspel. Voor Middelstum was dit meer dan het maximaal haalbare, want de gastheren wisten op eigen kracht nauwelijks kansen te creëren.
Door : Mathijs Preenen

Op papier is Amicitia VMC zaterdag sterker uit de zomerstop gekomen. Tegenover de komst van dertien nieuwe spelers stond de muiterij van vijf deserteurs. Nanne ''The Nanny'' Iedema kan daarmee dit seizoen zowel kwalitatief als kwantitatief over een prima selectie beschikken. Tijdens de voorbereiding, inclusief bekerwedstrijden, is het de extravagante trainer echter nog niet gelukt hiervan een samenhangend geheel te smeden. De contouren van een stijgende lijn werden in de laatste twee bekerwedstrijden tegen GRC (2-1 verlies) en GVAV (3-4 verlies) weliswaar zichtbaar, maar afgelopen zaterdag ging het op beslissende momenten opnieuw mis. Hoewel Middelstum met name in de eerste helft met redelijk tot goed veldspel werd teruggedrongen, met drie uitstekende doelpunten als opbrengst, gooide de defensie roet in het eten door twee onnodige tegendoelpunten toe te staan. In de slotfase drukte de scheidsrechter bovendien zijn stempel op de wedstrijd door een wel heel erg goedkope penalty toe te kennen aan de thuisploeg.

Laten we eerst maar eens beschreven wat er wel goed ging in Middelstum, daarbij conformerend aan het Sandwich feedback-model. Er werd de eerste helft geduldig opgebouwd, waardoor Amicitia een groot veldoverwicht genoot. Middelstum bleef in de beginfase echter makkelijk op de been, doordat de blauw-witten door hun interim-manager kennelijk goed waren voorbereid op het combinatiespel van Amicitia. Met name de centrale middenvelders Wouter Diepeveen en Otto Mekel werden nauwlettend geschaduwd. Hoewel Mekel prima met een man in de rug kan worden aangespeeld, viel deze al na tien minuten spelen geblesseerd uit toen hij zijn knie schijnbaar ernstig verdraaide. Een fikse aderlating, hoewel Jelmer Preenen, die van rechtsback verhuisde, de '10' positie prima invulde. Het duurde niet lang voordat Amicitia de zwaktes bij de thuisploeg wel wist bloot te leggen. Het snelle spitsenduo Cees Jan Diepeveen en de sterk spelende debutant Niels Burgler speelden hierin een centrale rol. Doordat de bal voorin goed werd vastgehouden konden twee andere debutanten, Ewout Meeuwsen en Thomas Mirck,  op de vleugels bijsluiten wat regelmatig gevaar opleverde. De openingstreffer van Meeuwsen hing dan ook al enige tijd in de lucht. De linkermiddenvelder was er al de meeuwen bij om een afgeslagen bal binnen de werken (0-1).
Helaas brengt dat ons bij de zaken die minder goed gingen. Kort na de openingstreffer stond het alweer gelijk. Middelstum veroverde een inworp uit een spaarzame uitval. Wat volgde was een onverstandige overtreding en een matig weggewerkte vrije trap. Het speeltuig belandde bij een in blauw-wit gehulde speler die ongehinderd kon aannemen, draaien en binnenwerken. Doelman Braams zag door een woud van benen de bal niet meer, die daardoor achter hem tegen het net plofte (1-1). Al snel gaven Thomas Mirck (1-2) en Cees Jan Diepeveen (1-3) de stand een meer representatief aanzicht. Kort voor rust viel echter de totaal onnodige aansluitingstreffer. Ronald van Bruggen, de A-junior met het lichaam van een WWE worstelaar, probeerde zijn centrale medeverdediger Mathijs Preenen middels een hoge bal voor het doel langs aan te spelen. De pass was echter te kort waardoor een aanvaller voor de ook niet al te kordaat handelende Preenen kon komen en vrij baan richting Braams had. Deze werd met een droge schuiver kansloos gelaten (2-3).
Hoewel Amicitia de veel beter spelende ploeg was, leek de thee bij rust een lage pH waarde te hebben. Het hardwerkende, maar voetballend matige Middelstum werd nodeloos in de wedstrijd gehouden. Toch leek Amicitia na rust al snel orde op zaken te stellen, toen Niels Burgler met een diepe bal van Mathijs Preenen werd gelanceerd. Cees Jan Diepeveen legde de bal vervolgens panklaar voor Thomas Mirck en de afwerking in de verre winkelhaak was fenomenaal: 2-4. Er leek geen vuiltje meer aan de lucht, tot uitgerekend de geroutineerde doelman Mark Braams bij een vrije trap in de fout ging. De oud-Titaan riep gedecideerd ''LOS'' waarna hij tot ieders afschuw werd afgetroefd door een inkoppende aanvaller. De bal stuiterde vervolgens tergend langzaam over de doellijn: 3-4. Middelstum rook op dat moment natuurlijk bloed en de thuisploeg zette er nog een stapje bij, terwijl de Amicitianen er met al hun ervaring er niet in slaagden de wedstrijd geroutineerd uit te spelen. In eerste instantie bleef de oogst van deze situatie nog beperkt tot een aantal vervelende overtredingen. De spelers van de thuisploeg liepen regelmatig nietsontziend door op spelers van de bezoekers nadat de bal werd gespeeld. Helaas liet de scheidsrechter zich kennen door eerst kaarten te trekken voor een aantal Amicitianen die zich hierover beklaagden, om vervolgens in de eindfase definitief zijn stempel op de wedstrijd te drukken.
Een vrije trap, die richting zijlijn afzwaaide en daardoor geen scoringskans opleverde, vormde het podium waarop de scheidsrechter een gebrek aan inzicht etaleerde. Kennelijk bezield door de nieuwe spelregels van de Wereldvoetbalbond, die dicteren dat strenger dient te worden opgetreden tegen duwen en trekken in het strafschotgebied, kende de scheidsrechter een strafschop toe. Daarmee werd invaller Menno van der Keur tot schlemiel gebombardeerd. Natuurlijk zal er sprake van wederzijds contact zijn geweest tussen ''Stanley Menno'' en een speler van Middelstum, maar het feit dat de bal afzeilde en daardoor nooit in de buurt van het duellerende duo kwam, wekt de indruk dat de leidsman dit scenario voorafgaand aan de situatie al in zijn hoofd had. Zelfs de grensrechter van Middelstum, die gedurende de wedstrijd regelmatig niet op één lijn zat met de Amicitia spelers, liet bij de dug-out van de bezoekers het volgende optekenen: ''Ik begrijp hier ook helemaal niks van''.

Voor de spelregelfanaten onder ons zal het toekennen van de strafschop misschien een te billijken beslissing zijn, maar als deze regel consequent gehanteerd zou worden hadden er aan beide kanten nog wel meer strafschoppen gegeven kunnen worden. Het werkt de willekeur in het amateurvoetbal bovendien stevig in de hand, want niet iedere scheidsrechter zal deze regel strikt naleven. Dit gaat ongetwijfeld tot meer discutabele momenten en bijbehorende frustraties leiden. Het geschiedde gisteren in Middelstum echter zo waardoor Amicitia het deksel in de slotfase op de neus kreeg. De strafschop werd namelijk feilloos binnen geschoten (4-4). 

De hand behoort bij Amicitia uiteraard vooral in eigen boezem te worden gestoken. Zonder de twee elementaire persoonlijke fouten was de scheidsrechterlijke dwaling in de slotfase niet doorslaggevend geweest voor het resultaat. Als de Amicitianen dit seizoen een rol van betekenis willen spelen, dan zal er vanaf nu minder naïef moeten worden opgetreden. Hoewel de telleurstelling over de uitslag groot is moeten de positieve punten uit deze wedstrijd, die er voldoende waren, wel worden meegenomen. Volgende week zaterdag is er een kans op revanche als VVS Oostwold te gast is op de Coendersborg. Rest ons alleen nog een compliment aan het adres van Cees Jansma Diepeveen af te leveren. Voor de camera van Amicitia TV bewees de aanvaller over een groot relativeringsvermogen te beschikken: ''Deze wedstrijd hadden we absoluut moeten winnen, maar ik heb zelf wel lekker gespeeld. Als iedereen aan mij een voorbeeld neemt, heb ik er nog wel vertrouwen in.''