Loppersum plaatst zich in tegenvallende derby voor volgende bekerronde.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Loppersum plaatste zich dinsdagavond op eenvoudige wijze voor de volgende bekerronde door met 0-4 van Stedum te winnen. Een zege die tot stand kwam in een wedstrijd die niet alleen bol stond van de irritaties maar in Willy Spieard ook nog eens een arbiter trof die zich duidelijk niet goed had voorbereid op deze uiteindelijk zwaar tegenvallende derby.
image 2016 09 04

 Harmen Pestman en op de achtergrond Peter Heeres zien dat Joris Jurna de bal fraai aanneemt.
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo
Stedum en Loppersum stonden dinsdagavond dan eindelijk tegenover elkaar in een derby die in het teken stond van wie van beide teams door zou gaan in het bekertoernooi. De Stedumers hadden door een beter doelsaldo aan een punt genoeg om verder te bekeren wat automatisch betekende dat de Lopsters moesten winnen om de volgende ronde te bereiken. Aan de kant van Stedum waren Jaap Dijkema en Andries de Vries niet van de partij. Dijkema had op de eerste training een kapotte meniscus opgelopen en De Vries was tijdens het oefenduel tegen Eenrum geblesseerd geraakt. Aan de kant van de gasten waren Jeffrey Leegstra en doelman Peter Paul Datema niet van de partij en dat zorgde dat de 51-jarige Jan Posthumus als vervanger van Datema binnen de lijnen verscheen. Posthumus kwam samen met zijn zoon Kjell over van Z.E.C. om in Loppersum op het gebied van het trainen van keepers iets te doen en als stand-in voor Datema te fungeren.

Nadat alle formaliteiten waren afgehandeld kon de derby tussen Stedum en Loppersum om een paar minuten over half acht eindelijk beginnen. Direct vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Spieard uit Winschoten waren het de gasten die de thuisploeg hun wil oplegden. Al in de 1e minuut was daar namelijk de kans voor Loppersum om aan de leiding te komen. Een eerste aanval van de bezoekers werd tot corner verwerkt door de verdediging van Stedum. Een corner die even later goed werd voorgegeven door Rik Buikema die zag dat niemand van zijn teamgenoten de bal achter Stedum-goalie Bert-Jan Zijlema wist te koppen. In de 8e minuut had de van De Fivel overgekomen Jacob Havinga zijn ploeg op een 0-1 moeten zetten. De verdediging van de thuisploeg bood Havinga namelijk een vrije doortocht richting doelman Zijlema maar de spits zag zijn inzet net naast gaan. Tien minuten later was het eindelijk raak voor de gasten. Joris Jurna werd op de linkervleugel goed aangespeeld en uit zijn voorzet wist Jacob Havinga de bal achter een wat weifelende keeper Zijlema te koppen: 0-1.Na deze dik verdiende openingstreffer kwam er in de 24e minuut een 0-2 stand op het scorebord te staan. Bij een wat rommelige situatie voor het doel van Stedum behield Tristan van der Beek goed het overzicht en passeerde een ook nu weer wat weifelend ingrijpende doelman Zijlema. Na de 0-2 gebeurde er voetballend niet veel meer in een eerste helft waarin de nodige irritaties te zien waren. Irritaties waar arbiter Willy Spieard te weinig mee deed. De leidsman had zich duidelijk niet verdiept in hoe de verhoudingen lagen in een derby die door sommige spelers op het niveau van de hoekse en kabeljauwse twisten werd uitgevochten. Zo ging vooral Tiemen Dijk een paar keer duidelijk of de schreef. De middenvelder, die vorig seizoen nog voor Loppersum speelde, maakte namelijk een behoorlijk opgefokte toestand waar hij zich bij vriend en vijand duidelijk niet populair mee maakte.

Wie dat aan het begin van de tweede helft ook niet deed was arbiter Spieard. Doordat het duel om half acht begon moesten in de rust de lampen rond het veld van Stedum ontstoken worden. Maar tot verbazing van alles en iedereen weigerde de onpartijdige verder te spelen omdat de lampen niet goed waren afgesteld. Maar na bijna een half uur wachten kwam bij Spieard toch het besef dat hij bij een amateurwedstrijd was aangesteld en hij niet mocht arbitreren bij een eredivisieduel in het Noordlease Stadion van FC Groningen. Want opeens kon er in Stedum ‘gewoon’ gevoetbald worden en was het wachten dus voor niets geweest. Direct vanaf het begin van de tweede helft werd duidelijk dat Loppersum, met een 0-2 stand op het scorebord, geen risico’s meer wilde nemen en de thuisploeg een maatje te klein was om het de bezoekers echt lastig te maken. Zo was er in de 62e minuut nog wel een kansje voor Wolter van Zanten maar de linkerspits schoot de bal over het doel van Jan Posthumus en veel meer stelde het aanvalsspel van de Stedumers ook niet voor. Met nog iets meer dan twintig minuten op de klok zorgde Joris Jurna uiteindelijk voor de definitieve beslissing. De linkerspits schoot een vrije trap in een keer achter doelman Zijlema en wat de 0-3 betekende. Na deze treffer zat de wedstrijd echt op slot en waren het de Stedumers die die alleen nog maar achter de feiten aanliepen tegen de Lopsters die van trainer Henk Buikema de opdracht kregen om uit de duels te blijven. Buikema wilde zijn selectie namelijk fit houden voor de seizoensopening tegen Noordwolde wat gezien het optreden van sommige spelers van de thuisploeg nog geen vaststaand feit was. Nadat Jacob Havinga er uiteindelijk in de 89e minuut 0-4 van had weten te maken was iedereen er daarom ook wel een beetje klaar mee met een tegenvallende derby. Iets waar arbiter Spieard echter anders over dacht. Na een zware overtreding op Joris Jurna gebeurde er opeens van alles langs de lijn met in de hoofdrol een scheidsrechter die zichzelf vreselijk belangrijk vond. Opeens werd er namelijk geroepen om wedstrijdcoördinator Wim van Zanten die orde in de ontstane ‘chaos’ moest brengen. Een chaos die niemand, behalve de onpartijdige, zag maar er uiteindelijk wel voor zorgde dat het publiek ook nog eens ruim vijf minuten aan extra tijd voorgeschoteld kreeg in een derby die Loppersum uiteindelijk zeer terecht naar de volgende bekerronde bracht.

Stedum-SC Loppersum: 0-4(0-2)

18. Havinga 0-1, 24. Van der Beek 0-2, 69. Jurna 0-3, 89. Havinga 0-4.

Scheidsrechter: Spieard(Winschoten)

Stedum: Zijlema; Harmen Pestman, Van den Berg, Spijk, Johan de Jonge; Diederik Dijk, Tiemen Dijk, De Graaf, Martijn Weerd(73. Quammie), Siebrand Dijkema(60.Tiemen Pestman), Jasper Tillema(30.Van Zanten).

SC Loppersum: Jan Posthumus; Kjell Posthumus, Danhof, Knot, Groenewege; Mart Buikema, Jurna, Van der Beek, Rik Buikema(80. Schuttenbeld); Heeres, Havinga