MAC ’ t Hogeland grote winnaar eigen grasbaanraces

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De MAC ’t Hogeland was uiteindelijk de absolute winnaar van zijn eigen  Toyota Lantinga Internationale Grasbaanraces. De organisatie had namelijk niet alleen een fantastisch programma samengesteld maar zorgde er ook voor dat er na een enorme hoosbui toch verder gereden kon worden en wat door alles en iedereen als dé topprestatie van de avond werd gezien.
image 2016 09 02

Het ging zaterdag weer hard in Uithuizen tijdens de Toyota Lantinga Internationale Grasbaanraces
Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier  Bedum.

Wanneer het voetbalseizoen een aantal weken tot het verleden behoort krijg ik met regelmaat de opmerking te horen, lekker rustig zeker nu het voetballen voorbij is. Dat is deze 'zomer' niet anders want ook nu komt deze opmerking met regelmaat voorbij. Iets wat gelukkig niet het geval is want de redacties van de Ommelander Courant en Oostermoer hebben op sportgebied altijd wel iets voor mij in petto. Waar het op dit moment rustig is op voetbalgebied is dat met andere sporten waar ik in de beide kranten over mag schrijven anders. Interviews en reportages waar ik steeds vaker van hoor, waarom plaats je dat niet op Puurvoetbalonline. Het antwoord was dan steevast, dat is een voetbalsite en dus blijft deze 'schoenmaker'  bij zijn leest. Maar de wereld om ons heen verandert en ik bedacht mij, waarom ook niet. Het is mijn eigen website en ik doe er niemand pijn mee. Sterker nog, het geschrevene met bronvermelding plaatsen zorgt dat evenementen waar vrijwilligers veel tijd in steken extra in de publiciteit komt. En de sporters die ik interview door komen in beeld op een site die allesbehalve stil staat. Want, en zo trots mag ik zijn, www.puurvoetbalonline.nl wordt door het afhaken van diverse voetbalwebsites steeds beter gevonden in de wereld van het internet. Daarom vond ik 1 juli 2016 wel een mooie dag om met deze 'koerswijziging' van start te gaan en waar binnenkort, als de competitie weer begint, weer een einde aan komt.

Rond 17.00 uur waren de omstandigheden optimaal in Uithuizen voor de Toyota Internationale Grasbaanraces. De baan op het Boukemapark lag er namelijk prima bij en wat voor het programma wat de MAC ’t Hogeland had samengesteld v veelbelovend te noemen was.  Een programma waarin de Specials Internationalen en Zijspannen de hoofdmoot vormden met als prachtig bijprogramma de Specials Nationalen en de ST1 en ST2.

Na de lovende woorden van MAC ’t Hogeland-voorzitter Roelof Hoffies richting vrijwilligers, sponsoren en de gemeente Eemsmond ging het om 17.30 uur los in Uithuizen waar men begon met de Specials Internationalen. In de eerste manche kwamen met Romano Hummel en Dirk Fabriek twee favorieten in de baan. Waar Fabriek direct de leiding nam ging het voor Hummel direct fout. De coureur uit Hoogkerk was er in de training al afgestuiterd en ondervond daar nog hinder van. Want in de eerste bocht kon hij zijn motor onvoldoende corrigeren waardoor Hummel dus onderuit ging. Waar Fabriek deze eerste manche won was er dus een diskwalificatie voor Hummel. In de tweede manche ging Mark Helmhout er met de zege vandoor en wat bij de zijspannen gold voor de duo’s Matthijssen/Mollema en Detz/Auwema. In de speciaals nationalen was er vervolgens in zijn eerste serie geen succes voor de in een bananenpak rond rijdende Luit Groenewoud. De in Zandeweer woonachtige Groenewoud ging namelijk in zijn serie onderuit.

In het tweede blok na een eerste baandienst waren Mark Helmhout bij de Specials Internationaal en Matthijssen/Mollema bij de zijspannen weer succesvol maar moesten Fabriek en Detz/Auwema genoegen nemen met een lage klassering. Ondertussen begonnen de luchten boven ‘Oethoezen’ te veranderen. De diverse weerstations gaven namelijk van alles aan maar zaterdagavond bleek dat de natuur zich niet laat sturen. Want waar geroepen werd dat het tot zeker 22.00 uur droog zou blijven in Uithuizen werd dat rond 19.30 uur toch even anders. Speaker Kor Wiersema had nog niet omgeroepen dat er een onweersbui naar Uithuizen onderweg was of het was al raak. Na een eerste donderklap viel het regenwater direct met bakkenvol uit de lucht. Dat zorgde dat de baan veranderde in een modderpoel waar uiteraard niet meer op te rijden viel. Na ongeveer tien minuten trok de bui verder de Noordzee op en werd besloten om de baan schoon te schrapen. Want de organisatie wilde kost wat kost dat de wedstrijden vervolgd zouden worden. Dat zorgde dat er met groot materieel uitgerukt werd om deze klus te klaren. Een klus waar men om ongeveer mee begon 20.00 uur. Duidelijk werd dat het geen karweitje zou worden wat binnen een half uur geklaard zou zijn want de bovenlaag van de baan was door de regen boterzacht geworden. Er waren zelfs pessimisten die van mening waren dat het onbegonnen werk was waar de mannen op de baan aan begonnen waren. Maar bijna anderhalf uur later lag de baan er echter weer bij alsof er niets gebeurd was. Een prestatie van formaat van alles en iedereen die dit mogelijk had gemaakt en een compliment waard  en wat speaker Kor Wiersema dan ook terecht deed. Wiersema voegde daar direct aan toe dat het verdere programma iets werd aangepast. Er stonden namelijk nog twee manches bij de zijspannen open maar die liet men vervallen. Men begon direct met de B en A-finales om het publiek niet nog later thuis te laten komen omdat er later op de avond een nog groter noodweer werd verwacht.

In de B-finales Specials Internationalen lieten de jonge Romano Hummel en de eveneens jonge Mark Beishuizen vervolgens  zien dat Nederland over aanstormend talent beschikt want beide coureurs wisten zich voor de A-finale te plaatsen. Hummel revancheerde zich hiermee voor zijn matig optreden in de manches en Beishuizen gaf met zijn plaatsing een goed vervolg aan zijn prestaties eerder op de avond. In de B-finale zijspannen waren het Grenier / Pellizotti en Comblon/Agez die zich naast Matthijssen/Mollema, Detz/Auwema en Brandhofer/Zaph voor de A-finale wisten te plaatsen. Iets waar local hero Luit Groenwoud bij de Specials Nationalen niet in slaagde. Groenewoud kwam voor de B-finale namelijk niet meer opdagen zodat het optreden van de ‘vliegende banaan uit Zandeweer’ tot twee series beperkt bleef. Nadat de ST1 en ST2 in hun finale hadden laten zien dat deze twee klasses absoluut van toegevoegde waarde zijn op een grasbaansportevenement was het de beurt aan de Specials Nationalen om de spits af te bijten voor de drie laatste finales van de avond. Een A-finale die na een felle strijd werd gewonnen door Jarno de Vries uit Jubbega voor Mika Meijer uit Winschoten en Andy ter Schuur uit Sneek.

Mark Helmhout was de gehele avond bij de Specials Internationalen al in een prima vorm. Helmhout is een van de aanstormende talenten in Nederland en na de winst van een paar weken geleden in Vries was hij ook zaterdagavond de sterkste in Uithuizen. Wat Dirk Fabriek en Romano Hummel ook probeerden, Helmhout was ook in de finale heer en meester. Dat was de combinatie William Matthijssen/Sandra Mollema even later ook. De combinatie die enkele weken geleden in Vries Europees Kampioen en drie weken gelden in Lattrop Nederlands Kampioen werd was in de laatste finale van een lange avond uiteraard oppermachtig. De Nederlanders reden namelijk een straatlengte voor op een veld waar Christophe Grenier/Lilian Pellizotti in een felle strijd verwikkeld waren met Markus Brandhofer/Michael Zapf om plaats twee en drie. Een strijd die werd gewonnen door het Franse duo die de Duitsers nipt voorbleven. Voor het duo Wilfred Detz en bakkenist Henk Auwema, die een paar dagen eerder nog vader was geworden van een zoon met de naam Jannick Dirk, was er de meest ondankbare vierde plaats tijdens deze laatste finale die werd omlijst door een enorm aantal bliksemflitsen dat een naderend noodweer aankondigden  waar de Internationale Grasbaanraces in Uithuizen gelukkig geen hinder meer van ondervonden.

Uitslagen Grasbaanraces Uithuizen:

ST1:

1 Stef Hamstra                                 Opende

2 Wybe Valkema                             Joure

3 Reinse de Jong                             Oudehaske

ST2:

1 Jan Okke Loonstra                      Surhuisterveen

2 Berry de Vos                                 Oldeberkoop

3 Remon Meeters                          Groningen

Specials Nationaal

1 Jarno de Vries                               Jubbega

2 Mika Meijer                                   Winschoten

3 Andy ter Schuur                           Sneek

Specials Internationaal               

1 Mark Helmhout                           Nederland

2 Dirk Fabriek                                   Nederland

3 Romano Hummel                        Nederland

Zijspannen

1 Matthijssen/Mollema                  Nederland

2 Grenier/Pellizotti                        Frankrijk

3 Brandhofer/Zapf                         Duitsland