Onweersbui bezorgt Winsum Open anticlimax

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een enorme onweersbui zorgde zondagmiddag voor een absolute anticlimax tijdens het slot van het 26e Hylmar Diemer Winsum Open. De bui zorgde namelijk dat de banen in Winsum blank kwamen te staan en verder spelen geen optie was. Daarom werd er voor de laatste drie finalepartijen die nog uitgespeeld moesten worden uitgeweken naar Eenrum. In Eenrum  was het  Raymond Meijer die na een spannende partij tegen Frits Telkamp de opvolger werd van Joris Jurna op een toernooi dat ook dit jaar weer door zowel organisatie, deelnemers als publiek als zeer geslaagd werd betiteld.

DSC05374 (0x bekeken)


Bron Ommelander Courant  Foto: Organisatie Winsum Open

De 26e editie van het Hylmar Diemer Winsum Open had in de dagen voor de finaledag qua weersomstandigheden niet veel te klagen want alleen op de vrijdag moest er naar de Stadjershal in Groningen uitgeweken worden. Dit omdat Pluvius de tennissers en tennissters die dag even niet gunstig gestemd was en de banen in Winsum in korte tijd blank stonden. Dat zorgde dat wedstrijdleider Steven de Groot koos voor plan ‘B’. ,,Met 400 wedstrijden zitten we aan ons maximum en kunnen we ons eigenlijk geen slechte dag veroorloven waar het gaat om de weersomstandigheden. Maar vrijdag moesten we echt uitwijken omdat we anders richting onze finale dag in de problemen waren gekomen, vertelt De Groot die ondertussen ook op deze laatste dag van het Winsum Open de luchten boven Winsum angstvallig in de gaten houdt. Maar gelukkig voor de dit jaar voor het eerst als hoofdwedstrijdleider fungerende Steven de Groot zorgen een paar druppels in het begin van de middag niet voor hele grote problemen wat later in de middag duidelijk anders zou worden.

Onder het recordaantal deelnemers van 292 waren, naast veel tennissende  voetballers, ook een groot aantal leden van de organiserende TC Winsum. Leden die voor een leuk detail zorgden wist Steven de Groot te vertellen. ,,Wanneer ik het speelschema van deze finaledag bekijk dan zijn we als eigen vereniging uitstekend vertegenwoordigd. Ik moet zeggen dat zoiets prachtig is want daardoor komt er uiteraard ook meer publiek naar ons tennispark, aldus De Groot die zelf alleen in het dubbel en gemengd dubbel uitkwam en terwijl hij wordt weggeroepen nog wel even wist te  melden dat de voorzitter van de TC Winsum, Tiemen Oosting, eerder op de dag samen met zijn koppelgenoot Arthur Vermij, de finale HD7 50+had gewonnen.

Rond het middaguur werd het wat drukker op het tenniscomplex want de festiviteiten van de avond daarvoor, toen de TC Winsum Band zijn traditioneel optreden verzorgde met als ‘gastzanger’ Joop Bakker, hadden bij sommige deelnemers en supporters duidelijk hun tol geëist. Dat gold ook een beetje voor de 60 jarige Winsumer die zich echter niet kansloos achtte in de HE8- finale tegen de als eerste geplaatste Frank Wildeboer. ,,Ik heb mijn tegenstander uiteraard al zien spelen. Ik moet eerlijk zeggen dat het lastig gaat worden om de finale te winnen maar we gaan het wel proberen want anders kun je maar beter direct thuisblijven, ‘’ verteld Bakker die tot 15.00 uur moet wachten voor hij de baan op kan. Dat gold niet voor Diederik Dijk. De Stedumer stond namelijk in de finale HE7 en moest daardoor om 11.00 uur de baan op voor zijn partij tegen Thomas Visser. In een spannende finale ging de winst uiteindelijk, met de cijfers 7-5 en 6-4, naar de jonge Visser die van de Stedumer onvoldoende tegenstand kreeg. ,,Ik speelde deze week wel een goed toernooi maar vandaag was niet goed. Ik ging teveel mee in zijn spel mee en was vooral in de tweede set bij vlagen te voorzichtig. Dat was jammer en wat volgend jaar anders moet. Want dan kom ik zeker terug, vertelde de voetballer die zich vervolgens ging gereed maken voor zijn tweede finale van de dag. Een finale in het GD8 die hij speelde met Suzanne van Dijken uit Middelstum. Waar de Stedumer zijn enkelspelfinale verloor had hij, samen met zijn vriendin, nu meer succes want het tweetal won in drie sets(4-6, 6-4, 6-3)van moeder Jantina en zoon Rick Schreuder. Iets minder succesvol waren twee andere Stedumers. Jan Spijk en Jeroen Bansberg konden het namelijk niet bolwerken tegen Marcel Pannekoek en Niels van Dalen. De beide routiniers van vv Winsum-zaterdag wonnen de eerste set met 6-0 en de verwachting was dat het een simpele zege voor de Winsumers zou gaan worden. Maar Spijk en Bansberg herpakten zich echter prima en wonnen de tweede set met 4-6. Daardoor moest een derde set de beslissing brengen en die werd uiteindelijk met 6-3 gewonnen door het duo Pannekoek/van Dalen.

Een van de toeschouwers bij deze partij was Martin Jurna die eerder in de week nog in het Herendubbel6-toernooi had gespeeld. Samen met zijn dubbelspelpartner Beno Kamps was de Lopster als eerste geplaatst in deze categorie maar wat iets te hoog gegrepen was voor de vijftiger Jurna en de zestiger Kamps. ,,We merkten al in onze eerste partij dat deze categorie iets te veel van het goede was. Je mist door het leeftijdsverschil dan soms net even de juiste snelheid om een bal nog te halen. Iets wat ook het geval was in de partij tegen Kornelis Prins en Rick Schaaphok. Maar in die partij kwam het publiek wel aan zijn trekken als ik de geluiden mag geloven. En laten we eerlijk zijn dat is altijd leuk om daar onderdeel van te zijn,’’ vertelt Jurna die verder de gemoedelijkheid van het toernooi roemt. ,,Ik zeg weleens, het Winsum Open is bijna een reünie. Je treft mensen en een jaar later kom je ze hier weer tegen. Waar Martin Jurna het over de gemoedelijkheid van het toernooi had werd dat even later op het terras nog eens benadrukt door het viertal Marcel Pannekoek, Niels van Dalen, Jeroen Bansberg en Jan Spijk. Het viertal zat namelijk niet alleen na te praten over hun partij maar hadden ook oprecht belangstelling voor elkaar richting het naderende voetbalseizoen. Maar terwijl de laatste finalepartijen van het 26e Hylmar Diemer Winsum Open bezig waren ging het rond 16.30 uur echter helemaal fout in Winsum. Door een fikse onweersbui kwamen de banen namelijk helemaal blank te staan en moest wedstrijdleider Steven de Groot alle registers opentrekken om te zorgen dat het toernooi kon worden uitgespeeld. Iets wat enkele kilometers verderop gerealiseerd kon worden want de banen van de tennisvereniging ODIVIA uit Eenrum konden het hemelwater beter en sneller verwerken dan die in Winsum. Dat zorgde er voor dat de spelers en speelsters die hun partij nog moesten uitspelen naar Eenrum vertrokken om daar de laatste punten te maken op een 26e Winsum Open dat ondanks de anticlimax van dat het toernooi elders uitgespeeld moest worden weer als zeer succesvol en gezellig mocht worden betiteld.