Frank Thomson winnaar 37e Ronde van Kloosterburen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Wanneer het voetbalseizoen een aantal weken tot het verleden behoort krijg ik met regelmaat de opmerking te horen, lekker rustig zeker nu het voetballen voorbij is. Dat is deze 'zomer' niet anders want ook nu komt die opmerking met regelmaat voorbij. Iets wat gelukkig niet het geval is want de redacties van de Ommelander Courant en Oostermoer hebben op sportgebied altijd wel iets voor mij in petto. Waar het op dit moment rustig is op voetbalgebied is dat met  andere sporten waar ik in de beide kranten over mag schrijven anders. Interviews en reportages waar ik steeds vaker van hoor, waarom plaats je dat  niet op Puurvoetbalonline. Het antwoord was dan steevast, dat is een voetbalsite en dus blijft deze 'schoenmaker' blijf bij zijn leest. Maar de wereld om ons heen verandert en ik bedacht mij, waarom ook niet. Het is mijn eigen website en ik doe er niemand pijn mee. Sterker nog, het geschrevene met bronvermelding plaatsen zorgt dat evenementen waar vrijwilligers veel tijd insteken extra in de publiciteit komt. En de  sporters die ik interview door een interview komen in beeld op een site die allesbehalve stil staat. Want, en zo trots mag ik zijn, www.puurvoetbalonline.nl wordt door het afhaken van voetbalwebsites steeds beter gevonden in de wereld van het internet. Daarom vind ik 1 juli 2016 wel een mooie dag om met deze 'koerswijziging' van start te gaan waarbij het verhaal simpel is, wat je wilt lezen lees je en de rest sla je over.

                             DSC_0065
                              Het peloton klaar voor de 50 ronden door Kloosterburen.
                              Bron: Ommelander Courant Foto: Anneke de Hoop

In de derde van de in totaal 50 ronden die er in de 37e Ronde van Kloosterburen verreden moesten worden sloot Frank Thomson aan bij zijn clubgenoot Tjerk Rozema die een ronde eerder op avontuur was gegaan. Gezamenlijk reed het duo vervolgens zevenenveertig ronden aan kop voordat een foutje van Tjerk Rozema er voor zorgde dat Frank Thomson voor de eerste keer in 2016 een eindzege aan zijn palmares kon toevoegen. 
Waar er bij de dames/ junioren/amateurs en elite zonder contract 48 wielrensters aan de start stonden waren het er bij de heren junioren/amateurs en sportklasse 68 renners die zich hadden aangemeld voor de 37e Ronde van Kloosterburen. Een Ronde van Kloosterburen die in de zesde editie na de herstart een extra dimensie kende. Want precies eender als eerder op de avond in de dameskoers werd er ook bij de mannen gestreden om de Uienbokaal. Een bijzondere leidersprijs die volgens voorzitter Jan Gerdez een duidelijke wisselwerking aangeeft tussen de sponsoren en de Ronde van Kloosterburen. ,,Dat was al van toepassing op de Dikke Banden Race, waar onze hoofdsponsor de Rabobank sterk bij betrokken is, en dat zien we nu ook bij de Uienbokaal waar een andere belangrijke sponsor FH Trade, het Pools Uienbedrijf waar we een vijfjarig sponsorcontract mee hebben afgesloten, in mee heeft gedacht, aldus Gerdez. Nadat de dames er een, ondanks het weer, er een snelle koers van hadden gemaakt was het om 20.00 uur eindelijk de beurt aan de mannen waarbij de winnaar van vorig jaar, Niels Griemink, ontbrak. De coureur uit Klazienaveen had zich wel aangemeld maar had uiteindelijk toch voor een andere wedstrijd gekozen. Dat zorgde dat de winnaar van de 37e winnaar er eentje werd die de Ronde van Kloosterburen nog nooit op zijn naam had gebracht. Want naast Grieming waren ook de eerdere winnaars, Johan Krol, Taeke Oppewal, Bas Seldenrijk en Herman Steensma, niet aanwezig. Wel aanwezig waren Jan Terpstra uit Drachten die bij de amateurs derde werd op het NK, de in Kloosterburen altijd sterk rijdende Harko Kievit en Peter Merx. De 'Kolibrie uit Warfhuizen, stond enkele weken geleden ook aan de start in de Omloop van Bedum waar hij als 23e eindigde. Maar van de nu als amateur koersende Merx is bekend dat hij geen liefhebber is van een nat wegdek. Dat zorgde dat de renner uit Warhuizen het na tien minuten koers al voor gezien hield op een wegdek dat nog steeds nat was ondanks dat de regen was gestopt. Langs de rand zag Peter Merx, samen met alles en iedereen langs het parcours, dat er twee renners aan een serieuze ontsnapping bezig waren. Waar Tjerk Rozema in de tweede ronde al een vluchtpoging ondernam kreeg hij in ronde nummer drie namelijk gezelschap van clubgenoot Frank Thomson. Beide mannen rijden voor Cycle Club Groningen wat zorgde voor een prima samenwerking bij het duo. Na tien van het tot vijftig ronden ingekort criterium bedroeg de voorsprong namelijk al twintig seconden. Een aantal seconden waardoor Rikus Bartol sprak van een serieuze ontsnapping. Thomson en Rozema bleven uiteraard prima samenwerken en de voorsprong bedroeg na twintig ronden al een halve minuut en waar Peter Merx wel een verklaring voor had. ,,Frank en Tjerk hebben het in de bochten gemakkelijker dan het peloton. Daar moet op een nat wegdek in de bochten toch wat voorzichtiger gemanoeuvreerd worden dan wanneer je met zijn tweeën weg bent.”

Halverwege koers begon de voorsprong wat terug te lopen van het leidend duo. Bartol kon namelijk melden dat het peloton de achterstand had teruggebracht tot 19 seconden. De kenners gingen er dan ook vanuit dat de koplopers over een aantal ronden wel door een jagende meute teruggehaald zouden worden. Maar dezelfde kenners hadden de veerkracht van het leidend duo echter onderschat. Want met nog twintig ronden te gaan werd het verschil namelijk weer groter. Twintig seconden werden er vijfentwintig en vijf ronden later bedroeg het verschil zelfs een kwart minuut. Dat zorgde dat men er in Kloosterburen rekening mee moest houden dat de winnaar van deze 37e Ronde van Kloosterburen uit het duo Frank Thomson/Tjerk Rozema kwam. Twee renners die beide nog niet heel veel hadden gewonnen vertelde Bartol die het publiek er verder nog even op wees dat de Uienbokaal, als leidersprijs, ook naar een van de beide Groningers zou gaan. Een opmerking waar uiteraard even om gelachen werd want met twee renners die al bijna veertig ronden aan de leiding reden was dat iets wat eigenlijk geen uitleg nodig had. Ondertussen naderde een, ondanks een vroege ontsnapping, niet onaantrekkelijke koers zijn slotfase waarin het even weer dreigde te gaan regenen. Maar gelukkig voor alles en iedereen bleef het in Kloosterburen bij een paar druppels en werd het parcours niet weer kleddernat. Nadat de gedubbelde achterblijvers door de jury uit de wedstrijd waren gehaald bleven er in totaal nog dertig renners over. Twee koplopers, Frank Thomson en Tjerk Rozema , en een uit 28 renners bestaand peloton. Een peloton dat het allemaal wel prima vond want van enige samenwerking was namelijk geen sprake. Zo kon het dan ook gebeuren dat de leiders in koers het peloton bij het ingaan van de laatste ronde bijna hadden ingehaald. Maar de voorrijders, Arjen de Lange en Hans Gerdez, reden bij het ingaan van de laatste ronde echter nog net achter de bezemwagen zodat dat dit 'leed' het peloton bespaard bleef. Waar iedereen vervolgens een sprint tussen beide clubgenoten verwachtte kwam Frank Thomson als enige richting de streep gereden en was Tjerk Rozema in geen velden of wegen te bekennen. Iets wat uiteraard voor verbazing zorgde want Rozema moest wel onderuit gegaan zijn of een stuurfout hebben gemaakt. Dat laatste bleek het geval te zijn geweest zodat Frank Thomson met een uiteindelijk wat gelukkige winst in de 37e Ronde van Kloosterburen eerste seizoensoverwinning aan zijn palmares kon toevoegen.

Uitslag 37e Ronde van Kloosterburen:

1 Frank Thomson Groningen

2 Tjerk Rozema Groningen

3 Pieter Verhoeven Groningen

4 Sent Tissingh Groningen

5 Tim Weerkamp Groningen

6 Onno Voerman Roden

7 Cor Visser Gytskerk

8 Jack Kuper Dokkum

9 Marco van Dijken Appingedam

10 Tom Terpstra Groningen