Arianna Pruisscher voor de tweede keer succesvol in Kloosterburen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de weekWanneer het voetbalseizoen een aantal weken tot het verleden behoort krijg ik met regelmaat de opmerking te horen, lekker rustig zeker nu het voetballen voorbij is. Dat is deze 'zomer' niet anders want ook nu komt deze opmerking met regelmaat voorbij. Iets wat gelukkig niet het geval is want de redacties van de Ommelander Courant en Oostermoer hebben op sportgebied altijd wel iets voor mij in petto. Waar het op dit moment rustig is op voetbalgebied is dat met  andere sporten waar ik in de beide kranten over mag schrijven anders. Interviews en reportages waar ik steeds vaker van hoor, waarom plaats je dat  niet op Puurvoetbalonline. Het antwoord was dan steevast, dat is een voetbalsite en dus blijft deze 'schoenmaker' blijf bij zijn leest. Maar de wereld om ons heen verandert en ik bedacht mij, waarom ook niet. Het is mijn eigen website en ik doe er niemand pijn mee. Sterker nog, het geschrevene met bronvermelding plaatsen zorgt dat evenementen waar vrijwilligers veel tijd insteken extra in de publiciteit komt. En de  sporters die ik interview door komen in beeld op een site die allesbehalve stil staat. Want, en zo trots mag ik zijn, www.puurvoetbalonline.nl wordt door het afhaken van diverse voetbalwebsites steeds beter gevonden in de wereld van het internet. Daarom vondd ik 1 juli 2016 wel een mooie dag om met deze 'koerswijziging' van start te gaan waarbij het verhaal simpel is, wat je wilt lezen lees je en de rest sla je over.


                          Dames junioren - amateurs - elite zonder contract
                           Het podium bij de dames met Nynke Pelikaan, Arianne Pruisscher en Liena de Jong.
                           Bron: Ommelander Courant Foto: Anneke de Hoop.

Waar het tijdens het begin van het middagprogramma van de Ronde van Kloosterburen nog prachtig weer veranderde dat rond 16.00 uur. De laatste jeugdwedstrijden, de Funklasse en het damescriterium werden namelijk in een stromende regen verreden waarbij het opvallend was dat het publiek , ondanks de belabberde weersomstandigheden, de 37e Ronde van Kloosterburen niet in de steek liet. Waar het hoofdnummer, het criterium voor amateurs/junioren en sportklasse, in de avonduren op het programma stond ging het spektakel in de straten van Kloosterburen al om 12.45 uur van start. Toen begon namelijk de Dikke Banden Race waar zich 98 jongens en meisjes voor hadden ingeschreven. Een Dikke Banden Race ,die net als in eerdere edities, ook nu weer een groot succes werd. Want alles wat kon fietsen deed mee op een parcours wat in de morgenuren door de vele vrijwilligers nog helemaal was schoongeveegd. Het deelnemersaantal van 98 zorgde dat Kloosterburen Amsterdam was gepasseerd wat betreft het aantal kinderen dat dit jaar aan een Dikke Banden Race had deelgenomen. Een feit waar voorzitter Jan Gerdez terecht trots op was. ,, Ons motto is, iedereen die kan fietsen mag meedoen. Een simpel motto maar we zien ieder jaar weer dat het werkt, aldus Jan Gerdez die samen met de honderd overige vrijwilligers voor de jeugdwedstrijden ook nog eens 114 renners en rensters naar Kloosterburen zag komen. Tussen de 114 deelnemers bevond zich overigens maar weinig regionaal talent. Alleen Dirk Jan Bennema uit Eenrum mocht als een regionale renner worden gezien. De Eenrumer reed in de categorie 7(de categorie waarin jongens en meisjes uitkomen in het jaar dat ze 14 worden) en eindigde uiteindelijk op een 9e plaats.
De overige jeugdige wielrenners en wielrensters kwamen duidelijk verder weg waarbij een aantal zelfs vanuit Noord-Holland naar Kloosterburen was gekomen. Een reis waar de secretaris van de Stichting Ronde van Kloosterburen, de in Noord-Holland woonachtige Jan Konijn, zeker een rol in zal hebben gespeeld. Waar het tijdens de Dikke Banden Race en het begin van jeugdwedstrijden nog prima weer was veranderde dat echter in de loop van de middag. De grijze deken boven Kloosterburen werd steeds dikker en rond 16.00 uur vielen de eerste regendruppels. Maar al snel ging het harder regenen in Kloosterburen waardoor het tempo in de wedstrijden uiteraard duidelijk lager kwam te liggen. Dat gevoegd bij het uitgebreid becommentariëren door microfonist Rikus Bartol van alles wat er op en rond het parcours gebeurde zorgde dat het programma behoorlijk uitliep.

Daardoor begon de Funklasse, die voor het eerst in de historie van de Ronde van Kloosterburen op het programma stond, drie kwartier later dan gepland. Een Funklasse waar Jan Gerdez veel van verwachtte. ,,Ieder jaar klinken er weer geluiden om een wedstrijd voor eigen mensen te organiseren. Maar de organisatie van een wielerronde is geen vrijblijvende zaak. Er zijn regels vanuit de KNWU waaraan voldaan moet worden. Dit heeft met name te maken met verantwoording die de organisatie heeft voor veiligheid van zowel renners als publiek. De Funklasse is een erkende categorie waarin mensen uit de eigen regio een wedstrijd kunnen rijden waardoor in Kloosterburen
alleen maar wielrenners en wielrensters uit de gemeente De Marne mee mogen doen.”

Onder de sportievelingen uit de gemeente De Marne was de in Westernieland wonende Jannes Kadijk wel de bekendste. De nu 66 jarige Kadijk was in vroegere jaren een bekend marathonschaatser en eindigde in de nu toe laatste Elfstedentocht, die op 4 januari 1997 werd verreden als 106e . En verder bevond ook voetbalscheidsrechter Martin Rozema uit Leens zich onder de liefhebbers die het toerfietsen als een sportieve hobby ziet. Gezien het uitlopen van het programma werd besloten dat de Funklasse een wedstrijd over tien ronden werd. Tien ronden waarin het publiek, dat ondanks de regen de Ronde van Kloosterburen niet in de steek liet, kon zien dat ook toerfietsers aardig wat snelheid kunnen maken. Uiteraard ging de achttien deelnemers en deelneemsters wat voorzichtig door de bochten op een kletsnat geworden parcours maar op het lange rechte stuk door de hoofdstraat werd er stevig aan getrokken. Vooral de leden van de Toer Fiets Club Kloosterburen wilden voor eigen publiek wel even wat laten zien. Iets waar men prima in slaagde want na tien ronden kwamen Geert Jan Duisterwinkel, Anton Boerema en Peter Edward Bos(alle drie lid van de TFC Kloosterburen), als nummer 1, 2 en 3 over de meet.

Na dit geslaagd onderdeel kwamen de Elite vrouwen/Amateur en Junioren aan de start voor hun tot 36 ronden ingekort criterium. Dat betekende dat de dames iets meer dan 43 kilometer door de straten van een kletsnat Kloosterburen moesten rijden. Iets wat in de eerste paar ronden nog door een gesloten peloton gebeurde. Een peloton dat het zonder de wel op de startlijst staande Danielle Bekkering moest doen. Uit de geluiden rond de baan viel te beluisteren dat de 39-jarige wielrenster/marathonschaatster het iets te gevaarlijk vond met de kans om door een valpartij een vervelende blessure op te lopen. Wie wel in Kloosterburen reden was een viertal Zuid-Afrikaanse wielrensters die op een toer door Europa ook de Ronde van Kloosterburen met een bezoek vereerden. Maar het viertal kon in de regen geen potten breken want met een 21e plaats in de eindklassering was Nocolene Marais de best geklasseerde van het kwartet uit Zuid-Afrika. Wie wel potten kon breken was de winnares van vorig jaar, Arianna Pruisscher. De 17-jarige wielrenster uit Nieuw Dordrecht had al een paar keer een poging ondernomen om alleen weg te komen maar de op een gegeven moment nog 29 van de 48 rensters die waren gestart, waren te sterk voor Pruisscher om alleen weg te komen. Maar het talent uit Drenthe, dit jaar nog derde op het NK voor junioren, bleef samen met o.a. Nynke Pelikaan uit Den Andel voorin meedoen in een peloton dat, zo was de verwachting langs het parcours, het op een massasprint zou laten aankomen. Een prognose die inderdaad bewaarheid werd. Want inderdaad kwam het hele pak van dertig wielrensters vanuit de laatste bocht de lange hoofdstraat opgedenderd. Een veld dat werd aangevoerd door Arianne Pruisscher die vervolgens haar klasse liet zien door van kop af de sprint op magistrale wijze te winnen. Ze werd gevolgd door Nynke Pelikaan uit Den Andel die een sterk race beloond zag worden met een fraaie tweede plaats voor Liena de Jong uit Ubbena. Waar winnares,Ariana Pruisscher uiteraard juichend over de streep kwam deed Nynke Pelikaan daar niets voor onder want de 21-jarige wielrenster uit Den Andel wist dat de sterkste dame in het peloton de koers terecht had gewonnen.Uitslagen Ronde van Kloosterburen:
Junioren

Categorie 1

1 Maureen Abma Wolvega

2 Max Harkstede

3 Julian Braam Assen

Categorie 2
1 Thomas Huitema Roden

2 Joelle Eenkhoorn Genemuiden

3 Geert Jan Hofstee Dwingeloo

Categorie 3

1 Jette de Groot Zwolle

2 Ruud Junior Nagennast Beilen

3 Danijel Agricola Terwipsel
Categorie 4
1 Tobias Kool Purmerend

2 Tom van der Werf Annen

3 Leonie Bentveld Burgum
Categorie 5

1 Jesper Melle Rozema Jilstrum

2 Jasper Huitema Roden

3 Juul Nagennast Beilen
Categorie 6

1 Tibor del Grosso Eelde

2 Jelle Bouwe Hofstee Dwingeloo

3 Carolien de Bruin Zuidbroek
Categorie 7

1 Niels van der Gracht Annen

2 Mike Schuch Leek

3 Paul Bijlsma Franeker

9 Dirk Jan Binnema Eenrum 

Funklasse

1 Geert Jan Duisterwinkel TFC Kloosterburen

2 Anton Boerema TFC Kloosterburen

3 Peter Edward Bod TFC Kloosterburen

Elite vrouwen/Amateurs/Junioren

1 Arianna Pruisscher Nieuw Dordrecht

2 Nynke Pelikaan Den Andel

3 Liena de Jong Ubbena

4 Manon Bakker Swifterbant

5 Linda ter Beek Bad Bentheim