Helpman zaterdag 1 promoveert naar 3e klasse ten koste van De Heracliden

Geschreven door Bert Stienstra op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Door een 3-0 overwinning op de eigen Esserberg is Helpman zaterdag 1 na 1 jaar afwezigheid terug in de 3e klasse. De uitwedstrijd in Uithuizermeeden was een week eerder al met 5-0 gewonnen. Met dit resultaat werd een wisselvallig seizoen op schitterende wijze afgesloten.

Profielfoto van VV Helpman
De omstandigheden waren zwaar. Omdat de velden er wegens groot onderhoud al uitlagen moest er bij een temperatuur van bijna 30 graden op het hete kunstgras worden gespeeld. Na een ego trip van de vertrekkende trainer die zich het recht had to geëigend de warming up muziek te mogen bepalen (Editors, Springsteen, Stones) kon er worden afgetrapt.   De Heracliden hadden  zich deze keer beter op Helpman ingesteld dan in de thuiswedstrijd. Ze probeerden vanuit de omschakeling Helpman pijn te doen. Dit plan mislukte. Helpman controleerde de wedstrijd. Alleen op slag van rust moest de 45 jarige Klinkhamer een fantastische kopbal onschadelijk maken. Dit zou hem 10 jaar geleden niet gelukt zijn, maar Rene 2.1 is slanker fitter en wordt per jaar beter en wist de bal tot corner te verwerken. Na rust vloeiden de krachten langzaam uit de benen van de Meisters. Toen Helpman in de 60e minuut eenmaal  op voorsprong was gekomen (Joling) was het in feite over en sluiten. Tim van Dorp en nogmaals Joling bepaalden de eindstand op 3-0.

Doelstelling

Hiermee voldeed Helpman aan de eigen doelstelling: terug naar de 3e klasse. Daar zag het vooral na de winterstop lange tijd niet naar uit. Teveel blessures en een teveel aan reislust zorgden voor 6 logische verliespartijen. Ook de prima steun vanuit het 2e en 3e mocht in deze periode vaak niet baten. De ommekeer kwam eind april in Wijnjewoude bij ODV. Weliswaar werd er met 1-0 verloren, maar het voetbal en ook de teamspirit was terug. Deze lijn trok Helpman door. Ook bij de terechte kampioen De Griffioen  werd nog met 1-0 verloren maar in de weken daarna bleek Helpman weer een onverslaanbare vechtmachine.  Tegen SGV werden 2 prima prestaties neergezet (3-1 en 2-2) waardoor de finale om promotie tegen de Heracliden mocht worden gespeeld:  5-0 en 3-0. Duidelijk dus. Het feest na afloop was geweldig. De selectie bedankt het bestuur voor de support, de BBQ en de nodige drankjes.

Helpman zaterdag 1 heeft duidelijk meer in de 3e klasse te zoeken dan in het seizoen 2014/2015. Het Friese blok ( Elmer Laagland, Marius Brouwer en Hessel Wijnja) bleek een duidelijke versterking. De routine (Klinkhamer 2.1, Bakker, Joling, Trompert)is nog lang niet versleten. Alleen Winnie Hensen (2 goals in de nacompetitie) haakt af. Dom. Vers bloed komt vooral uit de eigen Helpman gelederen. Tim van Dorp (19) en Daan Soeters (20)maakten vanaf maart-april de geleidelijke overstap van zaterdag 3 naar het eerste. Zij speelden in de nacompetitie een zeer belangrijke rol op het middenveld. Niels Hamstra komt over vanuit A1. Wellicht dat er van buiten Helpman nog verdere versterking komt.

Jeroen Doornbosch gaat door als trainer. Bert Stienstra stopt na bijna 20 jaar Helpman , waarvan ruim 5 jaar als trainer-coach van Zaterdag 1,  als trainer. Zijn plaats wordt ingenomen door Peter van der Slot (ex speler onder meer Joure, WKE, PKC). Peter heeft zich de afgelopen weken een goed beeld kunnen vormen van de spelersgroep. Peter gaat ongetwijfeld een mooi seizoen beleven bij een fantastische club met een fijn stel kerels.

Tenslotte toch een reactie van Helpman op het verslag van een verslaggever van een regionale krant. Alvorens teksten te schrijven als arrogante Stadjers en een hautaine trainer was het beter om van de twee uur die de schrijver op de Esserberg rondliep 1 minuutje te spenderen aan het navragen van het hoe en waarom. Arrogant en hautain zijn geen woorden die bij Helpman passen. Mobiele telefoons gebruik je bijvoorbeeld  ook om wedstrijdnotities in weg te zetten ….