Onemanshow scheidsrechter bezorgt Eext desillusie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Voor Eext zit het seizoen er zeer waarschijnlijk op. De ploeg van trainer Raymond Middel verloor donderdag dankzij een onemanshow van scheidsrechter Roos uit Gasselte met 4-2 van Pesse waardoor het vervolgens zwaar gedesillusioneerd zondag thuis in de herkansing tegen Sellingen met 4-0 onderuit ging.

 


image 2016 06 03 1
Spelmoment uit een bewogen duel tussen Eext en Pesse
Bron Oostermoer  Foto: Rene Koster.

Het resultaat in het duel tegen Sellingen had eigenlijk alles te maken met het duel van enkele dagen eerder toen op donderdagavond vierdeklasser Pesse naar Eext kwam voor het tweede duel in een tweeluik om een plaats in de vierde klasse. Het eerste duel was op zondag 22 mei in een 1-1 gelijkspel geëindigd waardoor Eext volgens trainer Raymond Middel licht favoriet was. ,,We hadden het in Pesse in de eerste helft al af moeten maken. Dan was het vanavond echt een formaliteit geweest. Maar dat gebeurde niet zodat Pesse in de tweede helft weer terug in de wedstrijd kon komen. Daardoor staat er toch wat spanning op het duel. Helemaal omdat we onze aanvoerder Ruben Raterink en ook Niels Buiter moeten missen. Ruben is helaas ziek en Niels is geblesseerd.”

Na de eerste tien minuten waarin het publiek twee afwachtende teams aan het werk zag was er in de 11e minuut een eerste kans voor Eext toen Jarno Jansen door de verdedigingslinie van Pesse brak. Helaas voor de thuisploeg wist Pesse-doelman Ronald Zwerts redding te brengen op de inzet van Jansen. Nadat Alex Martens rond de 20e minuut een volstrekt onterechte gele kaart had gekregen van een wel heel erg aanwezige scheidsrechter Roos uit Gasselte kwam de thuisclub in de 32e minuut op voorsprong. Jarno Jansen won een duel van Jorn de Vries en verstuurde een prima pass op Stefan Moek. De lange aanvaller maakte vervolgens alleen voor de keeper geen fout waardoor Eext op 1-0 kwam. Een terechte voorsprong want Pesse had maar weinig in de melk te brokkelen tegen de gastheren. Tot aan de rust veranderde er niets meer aan de stand zodat de gasten na de pauze meer risico’s namen om te proberen langzij Eext te komen. Dat zorgde uiteraard wel voor meer ruimte voor de aanvallende aspiraties van de thuisploeg. Aanvallende aspiraties die in de 57e minuut Eext een tweede goal bezorgde. Jarno Jansen schoot vanaf de rechtervleugel op doel maar zag zijn schot voorlangs gaan. Maar bij de tweede paal dook opeens Stefan Moek op die de bal toch nog binnen wist te tikken: 2-0. Na de tweede goal van Moek was het eigenlijk gedaan met de tegenstand van Pesse. De gasten trapten geen deuk meer in een pakje gesmolten boter want de meeste schoten van de Pessenaren verdwenen naast of over het doel van keeper Erwin Poelman die steeds goed ingreep wanneer er toch een schot tussen de palen verscheen. Zo zag het er naar uit dat het een leuk feestje zou gaan worden in Eext want in de 94e minuut stond het nog steeds 2-0 in het voordeel van de thuisploeg. Daar kwam in de 95e minuut echter nog verandering in. Roelof Harms beging binnen de beruchte lijnen een overtreding op Bart Steenbergen en de zich steeds arroganter opstellende arbiter Roos wees naar de stip. Jeffrey Bus was vervolgens de speler die Erwin Poelman kansloos liet waardoor er een 2-1 stand op het scorebord kwam te staan. Maar arbiter Roos vond het nog niet welletjes en liet ‘gewoon’ verder spelen.

Zo werden zeven minuten aan extra tijd er tien minuten en werd er nog steeds gevoetbald in Eext. Bij alles en iedereen was er onbegrip over het optreden van de onpartijdige die met zijn hautain gedrag bij velen het bloed onder de nagels weghaalde. Een houding waar zelfs een van zijn assistenten langs de zijlijn verbaasd op reageerde.

Een verbazing die donderdag in Eext steeds groter werd want de onemanshow van de man uit Gasselte ging maar door. Om de tien seconden op zijn uurwerk kijkend bleef Roos als een kip zonder kop over het veld rennen en werden er steeds meer verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Maar de onpartijdige bleef stoïcijns onder alle verwensingen en liet vrolijk doorspelen. Pesse wist dat het door het belachelijk gedrag van Roos nog steeds kans op een tweede goal maakte op een tweede goal en gooide een ‘de dood of de gladiolen’-systeem in de strijd. Alles en iedereen werd naar voren gestuurd om daar gevaar te stichten waarbij keeper Ronald Zwerts voor de aanvoer zorgde. Eext roste alle ballen namelijk uit het eigen strafschopgebied die door Zwerts nog sneller weer terug werden getransporteerd. Dat zorgde in de 114e (!) minuut voor weer een aanval voor de gasten. Een aanval die op niets uitlep omdat de bal de achterlijn was gepasseerd. Toch besloot invaller Julian Staal de bal nog voor te schieten en Bart Steenbergen de 2-2 achter Erwin Poelman schoot. Uiteraard stond assistent-scheidsrechter Boorsma met de vlag omhoog omdat de bal voordat de voorzet werd gegeven al achter was geweest. Maar Roos was ook duidelijk naar zijn assistent, hij was de baas en duldde geen tegenspraak. Dat zorgde dat de rapen gaar waren in Eext waar de thuisploeg zich moest opladen voor opeens een verlenging. Een verlenging die volledig op het conto van een abominabel slecht en arrogant acterende arbiter geschreven kon worden. In de verlenging was de eerste kans vervolgens nog wel voor Eext maar snel werd duidelijk dat Pesse nu de bovenliggende partij zou worden. Iets wat helemaal klaar was toen Alex Martens zijn tweede gele kaart van de onpartijdige kreeg. Na de eerste verlenging stond het echter nog steeds 2-2 in Eext en zou het prima kunnen dat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Maar helaas voor de thuisploeg zat dat er niet in want in de 134e minuut van de wedstrijd kwam Pesse, door een goal van Bart Steenbergen, op 2-3. Een tussenstand die bij de gastheren alle geloof in een positief resultaat deed vervagen en de irritaties hand deden toenemen. Dat zorgde er voor dat aanvoerder Arjan Kamping, na een stevige overtreding op Julian Staal, met direct rood moest verdwijnen wat ook direct betekende dat het een gelopen koers was op een sportpark waar het onbegrip aan de kant van Eext absoluut begrijpelijk was. In de slotfase van de tweede verlenging werd het uiteindelijk ook nog 2-4 door een goal van Julian Staal maar aan de kant van de thuisploeg interesseerde dat niemand meer. Daar was iedereen murw geslagen door een arbiter die geen tegenspraak duldde en twee secondanten langs de lijn had lopen die aan de ene kant niet serieus genomen werden en aan de andere kant niet durfden in te grijpen.

Uiteraard viel de 2-4 nederlaag ook Raymond Middel rauw op zijn dak en op donderdagavond was de trainer van Eext daarom ook niet in staat om de gebeurtenissen in een bizar duel te analyseren. Iets wat enkele dagen later, na het met 4-0 verloren duel tegen Sellingen, wel lukte. ,, Tegen Sellingen ontbraken er door blessures en schorsingen een groot aantal basisspelers. En daarnaast was iedereen nog bezig met het duel van donderdagavond. Een bizar duel waar binnen Eext iedereen nog steeds mee bezig is. Voor sommige spelers hoefde het duel tegen Sellingen niet meer en dat had zijn weerslag op de wedstrijd. Binnen vijf minuten stond het 0-2 en al voor de rust kwam Sellingen op 0-4. In de rust hebben we gezegd dat we ons niet moesten laten wegspelen. Ik moet zeggen dat de ploeg zich in de tweede helft dapper heeft geweerd en er zelfs nog kansen op een eretreffer kwamen. Maar het bleef bij kansen tegen een Sellingen dat in de tweede helft wat gas terugnam.”aldus Raymond Middel die nogmaals wilde benadrukken dat hij begreep dat zijn ploeg mentaal gezien het tweeluik tegen Sellingen niet meer kon opbrengen. ,, Dat snap ik volkomen maar we gaan zondag in Sellingen onze huid zo duur mogelijk verkopen. We willen het seizoen niet met een zeperd beëindigen.”

Statistieken:

Eext-Pesse: 2-2(1-0) na verlenging: 2-4

32. Moek 1-0, 57. Moek 2-0, 90+5. Bus 2-1, 90+14. Bart Steenbergen 2-2, 134. Bart Steenbergen 2-3, 138. Staal 2-4

Rode kaarten: Arjan Kamping, Alex Martens (2x geel)

Eext-Sellingen: 0-4(0-4)