SV Bedum-zondag ook volgende seizoen in de vijfde klasse.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

V Bedum-zondag zal ook volgend seizoen in de vijfde klasse uitkomen. De Bedumers slaagden er namelijk niet in om de vorige week tegen Donkerbroek opgelopen 4-1 achterstand om te buigen in een positief resultaat. In Donkerbroek werd het een 3-1 nederlaag voor de paarshemden die qua kansenverhouding het tweeluik ruim hadden moeten winnen.
image 2016 06 03
 Luuk Brands namens SV Bedum in duel met een speler van Donkerbroek.
 Bron: Ommelander Courant Foto: Berry Hoeksema Bedum.

Niemand hoefde SV Bedum-trainer Dick Visser zondagmiddag in Donkerbroek te vertellen wat er moest gebeuren. ,,We moeten hier met vier doelpunten verschil winnen willen we promoveren naar de vierde klasse. Ik weet, dat wordt een lastige opgave maar niets is in het voetbal onmogelijk. We zullen direct vanaf het begin vol op de aanval spelen want om heel eerlijk te zijn, ik vond Donkerbroek vorige week geen ploeg waar we vandaag kansloos tegen zijn.”
De Bedumers hadden echter wel de pech dat men zonder de geblesseerden Ruben Stuive en Christiaan van der Tuuk moest spelen waar Dick Visser overigens niet te lang bij stil wenste te staan. ,,Geblesseerde spelers moet je nooit als excuus gebruiken. Dat is in mijn ogen een teken van zwakte,” was het commentaar van Visser.

Nadat scheidsrechter Keller uit Leeuwarden voor de eerste keer had gefloten zocht SV Bedum  direct de aanval en was de een eerste kans voor Job Mol. Maar de aanvaller schoot de bal over het doel van Donkerbroek-keeper Marcel de Jong in plaats van tegen de touwen. Waar de eerste kans voor de gasten nog geen wijziging in de score bracht was dat in de 5e minuut anders toen de thuisploeg vanaf rechts een corner mocht nemen. Een hoektrap waar Max van der Horn zich voor meldde. De nummer 10 van Donkerbroek had in Bedum al laten zien over een fantastische traptechniek te beschikken en etaleerde dat nu weer. Van der Horn krulde de bal namelijk richting de verste paal waar Willian Wezeman de bal met de hand wegsloeg. Scheidsrechter Keller floot daarom voor een strafschop en gaf Wezeman de rode kaart.
Maar assistent-scheidsrechter Hofman uit Veendam stond echter met zijn vlag omhoog en vertelde Keller even later dat de bal de lijn al was gepasseerd voordat Wezeman hands maakte. Daarop besloot de arbiter naar de middenstip te wijzen en werd de rode kaart per direct geseponeerd. De 1-0 stand op het scorebord betekende echter wel dat de paarshemden nu vijf keer moesten scoren om promotie naar de vierde klasse te bewerkstelligen. Een loodzware klus voor de gasten die na deze vroege achterstand echter vol strijdlust aan een inhaalrace begonnen. Zo kreeg Job Mol in de 8e minuut al een dot van een kans op de gelijkmaker. De aanvaller verzuimde echter om nog een paar meter verder het strafschopgebied binnen te gaan zodat zijn schot een gemakkelijke prooi werd voor Marcel de Jong. De goalie kwam even later ook als winnaar uit een tweestrijd met Robbert Wal. De Bedumer kwam met de bal aan de voet het zestienmetergebied binnen en leek te gaan scoren. Maar op het laatste moment zag hij zijn inzet gekeerd worden door de keeper van de thuisploeg. Zo bleef het een wedstrijd waarin de betere mogelijkheden voor de bezoekers waren en de thuisploeg eigenlijk niet wist hoe ze met hun voorsprong om moesten gaan. In de 21e minuut was daar eindelijk weer een kans voor de gastheren. Johan Veldkamp werd goed de diepte ingestuurd door Jurriën Boersma. De aanvoerder en topscoorder van Donkerbroek zag zijn schot echter simpel door keeper Lankman opgepakt worden. In de 27e minuut was er een volgende mogelijkheid voor de paarshemden. Na een uistekende aanval over meerdere schijven kwam Job Mol in scoringspositie. Helaas voor zijn ploeg was de jonge aanvaller even het overzicht kwijt en ging ook deze mogelijkheid verloren. Zo werd de eerste helft steeds meer een eenzijdig verhaal en was het spelbeeld precies eender als een week eerder in Bedum. Een aaneenschakeling van kansen voor de paarshemden die daar niets mee deden en een Donkerbroek dat liet zien dat het weinig in de vierde klasse te zoeken heeft Zo slaagden Luuk Brands en Jesse Fokkema er gezamenlijk in om in de 36e minuut een volgende kans onbenut te laten wat dus symbolisch voor de eerste helft was. Maar met nog drie minuten in de eerste helft te gaan zorgde Arjen Baarda er voor dat Luuk Brands weer in scoringspositie kwam en die doelman Marcel de Jong nu wel kansloos liet:1-1.

Na de pauze was het van hetzelfde laken een pak. De Bedumers vielen aan en de gastheren kropen angstig in de verdediging. Het besef dat de tijd in hun voordeel wegtikte was er vreemd genoeg totaal niet bij de thuisploeg. Zo bleef het een vreemd duel op sportpark ‘Ontwijk’ waar het drukkend warme weer de spelers zo op het oog maar weinig parten speelde.

Nadat Dave Gall in de 71e minuut als vervanger van Robbert Wal binnen de lijnen was gekomen was het duel zeven minuten later beslist. Aan de kant van de thuisploeg pikte Max van der Horn de bal op het middenveld op. De middenvelder mocht vervolgens rustig aanleggen voor een schot waar Lammert Lankman het antwoord op schuldig moest blijven: 2-1. Een tweede goal dat iedereen in Donkerbroek deed beseffen dat het promoveren naar de vierde klasse niet voor de formatie van Dick Visser weggelegd zou zijn. Bewonderenswaardig was het vervolgens wel dat de ploeg bleef knokken voor een goed resultaat. Zo kwamen er nog kansen voor Job Mol en was ook Chris Smit dicht bij een tweede treffer voor de Bedumers. Maar het slotakkoord was uiteindelijk voor de thuisploeg toen Arjen Baarda op het middenveld balverlies leed. Jurriën Boersma zorgde dat de bal razendsnel bij Max van der Horn kwam die met zijn derde treffer van de middag de stand op 3-1 bracht. Niet veel later floot een uitstekende arbiter Keller voor de laatste keer en was het wonden likken voor de Bedumers en feest voor de thuisploeg. Waar de spelers aan de kant van SV Bedum unaniem van mening waren dat ze het vooral thuis hadden laten liggen en ze de schuld bij zichzelf moesten zoeken was er bij Donkerbroek weinig feestvreugde te zien. Iets wat op basis van het tweeluik tussen beide teams wel begrijpelijk was. Want had SV Bedum in beide duels ook maar een kwart van zijn mogelijkheden weten te benutten waren de paarshemden absoluut in de vierde klasse teruggekeerd.

Donkerbroek- SV Bedum: 3-1(1-1)

5. Van der Horn 1-0, 42. Brands 1-1, 78. Van der Horn, 90. Van der Horn 3-1.

Scheidsrechter: Keller(Leeuwarden)

Assistent-scheidsrechters: D. Hofman(Veendam), J. Kuipers(Assen)

Gele kaarten: Wezeman, Brands(SV Bedum)

Donkerbroek: De Jong; Stefan Veldkamp, Reinders, Ronald Veldkamp, Duin; Donker, Boerma, Nijholt(60. Tjoelker), Van der Horn; Lindeboom, Johan Veldkamp.

SV Bedum: Lankman: Wezeman, Van der Wal, Fokkema, Stolwijk; Van Loenen, Brands, Baarda, Mol(84. Rietvoort), Smit, Wal(71. Gall)