FC LEO in een matige vertoning niet langs VIOD Driesum: 1-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Derdeklasser FC LEO en een op papier sterke vierdeklasser VIOD Driesum maakten er zaterdagmiddag in Leens geen sprankelende vertoning van. Het eerste duel van het tweeluik tussen beide teams voor een plaats in de derde klasse eindigde namelijk in een 1-1 gelijkspel wat gezien het spelbeeld een absoluut terechte uitslag was.

image 2016 05 27
 Een gevaarlijke situatie voor het doel van FC LEO met va links naar rechts: Stan Buikema, Justin Poort, aanvoerder Jelmer Visser, doelman Marco Wichers, Frank Veenwijk, Marc van der Klei, Johnny Zuidema en Eduard Zuidema. Bron Ommelander Courant. Foto: Ronnie Afman.  
FC LEO moest in een tweeluik met vierdeklasser VIOD Driesum uitmaken wie er volgend seizoen in de derde of vierde klasse zal uitkomen. De ploeg uit Driesum was met 61 punten uit 26 wedstrijden als tweede geëindigd in de vierde klasse B. Daarnaast was VIOD met 89 goals ook nog eens de productiefste ploeg in deze klasse. FC LEO was in 3B op een twaalfde plaats geëindigd en had maar 19 punten uit zijn 26 duels bijeengesprokkeld. En verder hadden de Leensters  98 tegengoals moeten incasseren. Dat zorgde dat er voor het duel door FC LEO-trainer Klaas van der Ploeg van een pittige tegenstander werd gesproken. ,,VIOD is vorig seizoen een beetje ongelukkig gedegradeerd en heeft de ambitie om direct weer in de derde klasse terug te keren. Wij willen uiteraard ook graag derdeklasser blijven maar beseffen ons wel dat we een tegenstander getroffen hebben die gemakkelijk scoort terwijl het bij ons dit seizoen verdedigend niet altijd klopte,” aldus de Winsumer die alleen de geblesseerde Jop Gerrits moest missen.

Nadat pupil van de week Mattias Pronk VIOD-doelman Otte Visser het nakijken had gegeven waren het de gasten die het heft in handen namen. De ploeg uit Driesum zette FC LEO direct onder druk en had in de eerste minuten al de kans om aan de leiding te komen. Zo was aanvalsleider Jelmer Visser in de 6e minuut dicht bij een doelpunt maar de in de defensie van de oranjehemden teruggekeerde Eduard Zuidema wist de inzet van Visser te blokken. De thuisploeg probeerde zich wel onder de druk van de bezoekers uit te spelen maar slaagde daar in het eerste kwartier maar sporadisch in. In de 16e minuut gebeurde dan ook dat wat al een tijdje in de lucht hing, de bezoekers kwamen op 0-1. Bij een aanval over de rechtervleugel stond het verdedigend niet goed bij de gastheren. Op de voorzet van rechtsback Bauke Visser werd daardoor onvoldoende geanticipeerd waardoor de bij de tweede paal vrijstaande Erik van der Veen de bal achter doelman Marco Wichers wist te werken. Een doelpunt dat er voor zorgde dat bij de FC LEO-aanhang de vrees ontstond dat hun favorieten overlopen zouden worden. Maar de oranjebrigade toonde aan dat men over voldoende veerkracht beschikte. Want zeven minuten later stond het namelijk weer gelijk in Leens. Bij een aanval van FC LEO werd de bal onvoldoende weggewerkt door de defensie van de gasten. Marcel Kadijk pikte de bal vervolgens goed op en op de snoeiharde uithaal van de aanvoerder van FC LEO was doelman Otte Visser even later kansloos: 1-1. Na de gelijkmaker in de 23e minuut had het na een half uur spelen 2-1 voor VIOD kunnen staan toen Sjoerd Visser door de defensie van de Leensters brak. Een actie waarbij zijn op dat moment directe tegenstander Marc van der Klei geblesseerd aan zijn hamstring raakte. De linkervleugelverdediger moest uiteraard vervangen worden waardoor Peter Kolkena als zijn vervanger binnen de lijnen kwam. Kolkena ging vervolgens als linkerspits spelen en Rik Schuttenbeld werd vanuit de voorhoede naar de defensie overgeheveld. Nadat de bezoekers in de 33e minuut een volgende kans om zeep hadden geholpen had de thuisploeg in de 36e minuut een strafschop moeten krijgen. De hand van centrale verdediger Ruben Roodhart ging namelijk duidelijk naar de bal maar arbiter Tonny Westerloo en zijn assistent Jamai Ndjialeu zagen de handsbal die velen op het sportpark in Leens wel zagen echter niet. Zo bleef het tot aan de rust en was iedereen van mening dat met deze tussenstand de thuisploeg uiteindelijk nog het minste te klagen had.

Direct na de rust had de formatie uit Driesum op voorsprong moeten komen. Maar de dit seizoen met 29 goals zeer trefzekere spits Jelmer Visser schampte met het hoofd een voorzet van Sjoerd Visser in plaats van dat de aanvoerder de bal vol kon raken. Vreemd genoeg was dat ook direct de laatste grote kans voor de gasten want de defensie onder leiding van degelijk spelende Eduard Zuidema gaf in het tweede part bijna niets meer weg. Omdat het ook bij de gasten verdedigend goed stond werd de tweede helft er een die beduidend minder spektakel bood dan voor de rust. Tot aan de 80e minuut gebeurde er eigenlijk niets bijzonders tot scheidsrechter Tonny Westerloo zich opeens verstapte. Even zag het er naar uit dat de onpartijdige het duel niet zou kunnen vervolgen. Maar een ‘wonderzalfje’ uit de koffer van een van de verzorgers deed echter wonderen zodat Westerloo het duel toch kon vervolgen. Waar de gasten aan het begin van de tweede helft een enorme kans kregen om op voorsprong te komen was die kans voor de thuisploeg er in de 92e minuut. Stan Buikema slingerde de bal vanaf de rechtervleugel nog een keer voor het doel van de gasten waar Rowan Rozema zijn kopbal net over het doel van Otte Visser zag gaan. Zo bleef het dus bij een 1-1 stand waar de spelers van beide teams wel mee konden leven.

FC LEO- VIOD Driesum 1-1(1-1)

16. Van der Veen 0-1, 23. Kadijk 1-1.

Scheidsrechter: T. Westerloo( Uithuizermeeden)

Assistentenscheidsrechters: J.M. Ndjialeu, M.Timmerman

Gele kaarten: Alberts, Poort(FC LEO)

FC LEO: Wichers; Johnny Zuidema (77. Alberts), Poort, Eduard Zuidema, Marc van der Klei( 32. Kolkena); Veenwijk, Buikema, Remco van der Klei( 85. Koster), Kadijk; Schuttenbeld, Rozema.

VIOD Driesum: Otte Visser; Bauke Visser, Sjoerdstra, Roodhart, René van der Veen; Roelof van der Veen, Van der Valk, Erik van der Veen; Jelmer Visser, Hansma, Sjoerd Visser(75.Kommerie),

Niet kansloos.

Klaas van der Ploeg was na afloop van het duel VIOD Driesum niet ontevreden. ,, We wisten dat we een sterke tegenstander tegenover ons hadden staan. In het eerste kwartier was VIOD duidelijk de bovenliggende partij maar we kwamen na onze gelijkmaker beter in de wedstrijd. Vandaar dat ik volgende week in het uitduel in Driesum nog voldoende kansen voor ons zie om ons in de derde klasse te handhaven.”