Viboa pakt laatste titel tegen strijdvaardig Stedum

Geschreven door Boelie de Sturler op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De laatste jaren zie je de ene fusie na de andere fusie. Zo gingen oude clubs als C.V.V.B en Bedum samenvoegen en verder onder de naam S.V. Bedum. En onlangs waren het ook Eems Boys en Neptunia dat onder de naam N.E.C. verder gingen. Hierdoor gaat oude glorie verloren en halen clubs niet meer hun 100 jarig jubileum. Zo is dit ook het laatste seizoen van Hunsingo (99 jaar oud) en Viboa (95 jaar oud). De ploegen gaan komend seizoen verder onder de naam SV Winsum. Hierdoor was er afgelopen zaterdag de allerlaatste wedstrijd van Viboa (Voetballen is bij ons aangenaam) te zien op het nostalgische sportpark in Stedum. Het ging hierbij om de wedstrijd tussen Stedum 2 en Viboa 5.
Profielfoto van v.v. Stedum
En deze wedstrijd had niet alleen een historisch tintje omdat het de laatste wedstrijd van een team van Viboa was, maar er kon ook het allerlaatste kampioenschap behaald worden. Immers bij winst zou Viboa 5 niet meer in te halen zijn door Middelstum en zou het kampioenschap een feit zijn. Bij de Winsumers was er wel enige druk aangezien de laatste wedstrijden maar nipt werden gewonnen. Toch was het geloof in goede aanloop zeker aanwezig en menig supporter van Viboa was dan ook op het sportpark te vinden. Thuis had de ploeg van Stedum gehakt gemaakt met 8-0 waardoor Stedum 2 zich van te voren geen illusies koesterde op een goede afloop. En dit werd zeker niet versterkt doordat de ploeg met 2 gebleseerde spelers aan de wedstrijd moest beginnen, want pas in de 2e helft zouden de jeugdspelers terug zijn. Hierdoor begon vaste doelman de Sturler noodgedwongen in de spits en stond Maris Keyser op de goal om zo toch met 11 spelers te kunnen beginnen.
Onder de leiding van good-old Andre Swieringa werd de wedstrijd aangevangen en Viboa begon verzorgd aan de wedstrijd en Stedum werd dan ook direct onder druk gezet. Maar met kunst en vliegwerk overleefde Stedum de eerste 20 minuten en je voelde toch een beetje de druk bij Viboa die moesten winnen. Maar dan werd eindelijk de ban gebroken. Uit een schitterende voorzet belandde de bal op de rand van de 16 bij Olivier van der Klei, die de stand-in keeper met een schitterend schot kansloos liet. Niet veel later stond het zelfs 0-2 nadat Hans ‘de Lord’ van der Molen bij de 2e paal binnen kopte. Stedum liet echter de kop niet hangen en Viboa vergat enigszins door te drukken waardoor de rust werd behaald met een 0-2.

 

In de 2e helft waren eindelijk de aanvullende spelers voor Stedum 2 waardoor de Sturler zijn plek onder de lat kon innmemen en Juan Werkman zijn kuit rust kon geven. Met veel elan toog Stedum de tegenstander tegemoet om er toch nog een wedstrijd van te maken. En hierdoor ontspon zich er een strijdlustige wedstrijd waarbij Viboa wel kansjes kreeg maar eigenlijk niet de trekker kon overhalen en Stedum eigenlijk nog wel wat wilde in zijn laatste thuiswedstrijd. Halverwege de 2e helft werd het zelfs spannend want de keeper van Viboa trapte de bal uit buiten de 16 meter waardoor scheidsrechter Andre Swieringa niks anders kon doen dan een vrije bal toe te kennen. Alfons Mucaj ontfermde zich over het karwei en draaide de bal vakkundig om de muur buiten het bereik van de keeper. Na deze 1-2 begon het vele publiek toch wat zenuwachtig te worden en ook de spelers van Viboa kwamen niet meer goed in hun spel. Stedum rook kansen en bleef strijdvaardig de aanval zoeken. Maar ja..hierdoor kwam er wel ruimte en uit een van de aanvallen kreeg Viboa wegens een overtreding binnen de beruchte lijnen een penal. Blijkbaar voelde Olivier van der Klei zich zo goed dat hij de vaste nemer negeerde en de strafschop opeiste. Immers hij wilde de wedstrijd beslissen. Maar kennelijk was de druk hem toch teveel want hij schoot de bal over.Hierdoor bleef het tot aan de 88e minuut spannend en bleef Stedum hoop houden op een stunt. Maar daar was dan toch de bevrijdende 1-3. In de kluts bleef de bal in 16 hangen waadoor Gert Jan van der Meulen met een bekeken schot het kampioenschap binnen haalde. Hierdoor werd Viboa 5 de ‘allerlaatste’ Kampioen in de 95-jarige geschiedenis van de Winsumers. Dat het hierna een groot feest was, was te begrijpen. Met confetti (blauw en geel) in de clubkleuren van Viboa werd de huldiging uitgebreid gevierd. De ploeg heeft het deze middag niet kado gekregen en het gaf hierbij ook alle lof voor Stedum dat er zeker in de 2e helft een waardige kampioenswedstrijd van heeft gemaakt. En zo is er weer een club van weleer de boeken ingegaan. We hopen dat ondanks de gezamelijke jeugdafdeling van Stedum en TEO dat beide seniorenclubs een voorlopige fusie kunnen uitstellen. Immers Stedum met al zijn geschiedenis, met hun nostalgische tribune, moet voorlopig behouden blijven. Want nergens is het zo mooi vertoeven als op het ‘Stedumer Sportpark’.

Boelie de Sturler