Eenrum na twee seizoenen terug in de vijfde klasse

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Qua kansenverhouding had Eenrum zijn laatste competitieduel tegen Haren met minimaal 8-2 moeten winnen. Maar helaas voor de thuisploeg werd het slechts 2-2 waardoor de roodbaadjes na twee seizoenen in de vierde klasse terugkeren naar de vijfde klasse omdat kampioen SVZ verzuimde om zijn sportieve plicht tegen streekgenoot Zuidlaarderveen te vervullen.
image 2016 05 20 2
 Op de achtergrond ziet Tim Roelink dat  zijn teamgenoot Mark Balk in een fel duel is verwikkeld met Marco Consten. Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo

Eenrum wist wat er in het laatste competitieduel tegen Haren moest gebeuren. De Eenrumers stonden in punten gelijk met Zuidlaarderveen en ieder slechter resultaat dan de Drenten zou rechtstreekse degradatie betekenen. Trainer Ronald Bouwman kon voor het duel tegen Haren beschikken over een fitte selectie. Alleen Jesse Schaap was lichtgeblesseerd maar Bouwman liet de technicus wel beginnen. ,,Jesse is een voetballer die wel wat extra’s heeft en wat we vandaag wel kunnen gebruiken,”aldus de oefenmeester uit Ten Boer die verder geen basisplaats had voor zijn reserveaanvoerder Mattheus Nubé. ,,Ik heb zes spelers voor het middenveld wat je als een luxeprobleem mag zien. Maar ik verwacht dat we vandaag veel duelkracht op het middenveld nodig zullen hebben en vandaar dat Mattheus op de bank begint.”

Vrijwel direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Krol uit Wagenborgen was er een eerste kans voor de thuisploeg om op voorsprong te komen. Maar de kopbal in de 2e minuut, na een voorzet van Jesse Schaap, ging naast het doel van de naar Omlandia uit Ten Boer vertrekkende doelman Jasper Kromdijk. Twee minuten later was daar een volgende kans voor de Eenrumers. Kris Eze pikte de bal op ongeveer twintig meter van het doel van Haren op. De middenvelder bedacht zich vervolgens niet en joeg het speeltuig richting het doel van Haren waar Jasper Kromdijk de bal met een fraaie safe over de lat tikte. Weer twee minuten later zag Tim Veenstra kans om de volgende grote kans onbenut te laten waardoor de thuisploeg na zes minuten eigenlijk al minimaal met 2-0 voor had moeten staan. Zo werd het een beginfase waarin Eenrum heer en meester was maar vergat om zich daar voor te belonen. Een beloning die er in de 15e minuut eindelijk kwam. Siebrand Solinger prikte de bal richting de tweede paal waar Tim Veenstra het speeltuig breed wist te leggen op Michel Maggi die de besluiteloosheid in de verdediging van de bezoekers koelbloedig afstrafte: 1-0. Een voorsprong die voor een terechte blijdschap aan de kant van de Eenrumers zorgde maar die maar van korte duur was. Want nog geen zestig seconden na de 1-0 stond het weer gelijk in Eenrum. Niet goed opletten door de verdediging van de gastheren zorgde dat Marco Consten de 1-1 op het elektronisch scorebord schoot. Halverwege de eerste helft moest Eenrum vervolgens een eerste wissel toepassen. Jesse Schaap was al wat geblesseerd aan het duel begonnen en moest zich toch laten vervangen. Als zijn vervanger kwam Mattheus Nubé binnen de lijnen. Na bijna een half uur spelen kreeg Mark Balk namens Eenrum een volgende dot van een kans om zijn ploeg weer aan de leiding te brengen. De aanvaller schrok echter van deze plotselinge mogelijkheid zodat ook deze kans de mist in ging. Zo bleven de betere kansen voor de thuisploeg tegen een tegenstander die er zeker niet met de pet naar gooide maar geen echte druk meer kende. Met nog zeven minuten op de klok claimde Eenrum een strafschop toen Michel Maggi in het strafschopgebied van de gasten werd neergelegd. Maar arbiter Krol zag er geen elfmetertrap in zodat het tot aan de rust bij een verrassende 1-1 stand bleef. Een verrassende stand omdat de thuisploeg in het eerste part zeker acht grote kansen op een treffer om zeep had geholpen. Omdat de app liveuitslagen de mededeling gaf dat er in het duel tussen SVZ -Zuidlaarderveen nog niet was gescoord lag een beslissingswedstrijd tegen Zuidlaarderveen nog steeds binnen het bereik van de thuisploeg. Nadat Marco Consten in de 53e minuut de gasten bijna op een 1-2 voorsprong had gezet was een minuut later Mark Balk voor de Eenrumers wel succesvol. Balk, gezegend met veel sprintkracht, was de verdediging van Haren te snel af en op zijn vlammend schot vanaf randje strafschopgebied had doelman Jasper Kromdijk geen antwoord: 2-1.

De goal van Mark Balk werd uiteraard met vreugde begroet in Eenrum waar even later het bericht doorkwam dat SVZ met 2-1 aan de leiding ging in het duel tegen Zuidlaarderveen. Een stand die betekende dat Eenrum richting de nacompetitie zou gaan en Zuidlaarderveen zou degraderen. In de 66e minuut had Sybolt Lindenbergh zijn team op een 3-1 voorsprong kunnen schieten. Maar de vleugelverdediger, die een patent heeft op goals vanaf grote afstand, zag zijn schot gekeerd worden door een prima keepende Jasper Kromdijk. Waar Eenrum dus ook in de tweede helft de nodige kansen op meer goals kreeg maar niet benutte deed Haren dat wel. De in de 67e minuut binnen de lijnen gekomen Duko Kiekenbos was acht minuten nadat hij binnen de lijnen was gekomen degene die de spanning weer terug in de wedstrijd bracht. Want opeens kwam het bericht door dat Zuidlaarderveen met 4-2 aan de leiding ging in het duel tegen SVZ. Een stand die rechtstreekse degradatie voor Eenrum zou betekenen. De thuisploeg moest daardoor nu minimaal nog een keer scoren waarbij het echter niet zeker wist of de informatie uit Zuidlaarderveen wel klopte. Dat zorgde voor een vreemde slotfase in Eenrum waar de thuisploeg namelijk niet alles of niets durfde te spelen. Maar steeds meer klonken de geluiden dat de stand in het duel SVZ- Zuidlaarderveen wel degelijk 2-4 was. Een duel dat overigens in Zuidlaarderveen werd gespeeld omdat eerder in het seizoen de wedstrijd Zuidlaarderveen- SVZ al in Zeijen was gespeeld. Dit omdat het veld in Zuidlaarderveen toen onbespeelbaar was maar beide teams wel graag wilden spelen. Maar deze wat bizarre situatie, niet wetende wat de stand bij de concurrent precies was, zorgde er uiteindelijk voor dat het geen ‘dood of de gladiolen’ scenario werd maar meer eentje van dat Eenrum geruisloos uit de vierde klasse verdween. Want na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Krol moes er even gewacht worden maar uiteindelijk kwam het bericht dat kampioen SVZ inderdaad door degradatiekandidaat Zuidlaarderveen met 4-2 was verslagen. Een uitslag die als een mokerslag binnenkwam bij Ronald Bouwman. ,, We kregen gewoon geen informatie binnen. We hebben van alles geprobeerd maar helaas. Dat was overigens ook het verhaal van het duel tegen Haren. Als je ziet, en wat het hele seizoen ons manco is, hoeveel kansen we nodig hebben om tot scoren te komen dan zegt dat genoeg. Maar het is echt doodzonde,”aldus een hevig teleurgestelde Ronald Bouwman.

Eenrum- Haren: 2-2(1-1).

15. Maggi, 16. Consten 1-1, 54. Balk, 75. Kiekenbos 2-2.

Scheidsrechter: K. Krol(Wagenborgen)

Eenrum: Brontsema; Roelink, Van der Woude(75. Musters), Harsema, Eze, Lindenbergh; Schaap(24. Nubé, Solinger, Tim Veenstra; Balk, Maggi(80. Disse).

Haren: Kromdijk; Klaas Veenstra, Horneman, Milan Buscher, Sluysmans(67. Kiekenbos); Wijma, Saeroon(67, Visscher; Van der Wyk, Consten