De Fivel door puntendeling met Amicitia VMC in veilige haven.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De Fivel heeft zaterdagmiddag in een bar slechte wedstrijd het vierdeklasserschap veilig gesteld. De Riepsters speelden met 2-2 gelijk tegen Amicitia VMC wat voldoende was om onbereikbaar te blijven voor VVS uit Oostwold.
image 2016 05 20 1
 Jacob Havinga komt net te laat bij een aanvallende actie van Amicitia VMC. Bron: Ommelander Courant. Foto: Herman Spier Bedum.

Officieel had De Fivel nog een punt nodig om zich ook volgend seizoen vierdeklasser te mogen noemen. De Riepsters hadden een week eerder namelijk met 1-2 van Middelstum weten te winnen waardoor De Fivel bij het ingaan van de laatste speelronde een voorsprong had van drie punten op VVS uit Oostwold. Dat betekende dat De Fivel-trainer Simon Schuil nog een kleine slag om de arm hield waar het ging over het behoud van het vierdeklasserschap. ,,Vorige week waren we heel blij met de drie punten tegen Middelstum waardoor het er voor ons opeens een stuk beter uitzag. We zijn er echter nog niet helemaal ondanks dat ons doelsaldo duidelijk beter is dan die van VVS. Maar om aan alle onzekerheid een einde te maken moeten we vandaag minimaal een punt aan het duel tegen Amicitia VMC overhouden om ons definitief in veiligheid te spelen. Daar heb ik echter alle vertrouwen in omdat er voor onze tegenstander niets meer op het spel staat. En verder begreep ik dat Amicitia VMC verre van compleet is,”aldus Schuil die voor het duel tegen Amicitia overigens niet kon beschikken over bijna zijn complete achterhoede.

Direct vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat de toeschouwers geen sprankelende wedstrijd te zien zouden krijgen waar een harde wind en de lage temperaturen debet aan waren. De thuisploeg begon echter wel voortvarend aan het duel en kwam in de 5e minuut al op voorsprong. Op een voorzet van Jacob Havinga werd zwak ingegrepen door de defensie van Amicitia VMC. Voordat doelman Maik Timmer kon reageren was Geert van der Veen er als de kippen bij om deze verdedigingsfout af te straffen: 1-0. Een snelle voorsprong waar men aan de kant van De Fivel duidelijk blij mee was. Na deze snelle openingstreffer gebeurde er in de eerste twintig minuten verder maar weinig. De thuisploeg creëerde zich een paar kansjes op de 2-0 maar deed daar niets mee en de bezoekers lieten aanvallend ook niets zien waar het publiek van kon genieten. In de 23e minuut zag het er echter naar uit dat de thuisploeg op 2-0 zou komen. Na een overtreding op Jacob Havinga wees een uitstekend fluitende scheidsrechter Knol uit Gasselternijveen naar de penaltystip. Een terechte beslissing van de jonge arbiter die zaterdagmiddag in Zeerijp liet zien dat er weer een talentvolle arbiter aan zit te komen. Ruud Kuizenga is aan de kant van De Fivel de man die sinds kort de strafschoppen voor zijn rekening mag nemen. En ook nu kwam de doelman uit zijn doel om zijn collega Maik Timmer kansloos te laten op zijn inzet. Timmer kwam in het onderling duel tussen de twee doelwachters echter als winnaar uit de strijd en ook in de rebound was Kuizenga niet in staat om de bal achter zijn collega te krijgen. Daardoor bleef het 1-0 in een eerste helft die als kijkspel duidelijk geen voldoende scoorde.

In de 34e minuut viel de voorbeslissing in Zeerijp. Waar het in Oostwold ondertussen in het duel VVS- Middelstum 1-2 was, scoorde Rindert Havinga namelijk de 2-0 voor zijn ploeg. Aan deze treffer van de gastheren ging weer zwak verdedigen van de bezoekers vooraf.

Na de thee hadden de bezoekers een keer gewisseld, waarbij Berry Knol voor Wouter Diepeveen(ex-Viboa) in de ploeg kwam. Aan de kant van de thuisclub liet Simon Schuil zijn basiself wel aan de tweede deel beginnen. Iets waar na tien minuten verandering in kwam toen Silke Korpershoek, na een overtreding van Robert Koop, met een blessure naar de kant moest. Niet veel later besloot Schuil om sociaal te gaan wisselen. In de 66e minuut kwam Tim Zwama namelijk Rindert Havinga vervangen en vier minuten later maakte de 16 jarige goalie Sander Steenbergen zijn opwachting als vervanger van doelman Ruud Kuizenga. Een mooi gebaar van Simon Schuil naar zijn jonge keeper maar wel eentje met gevolgen. Want waar de thuisploeg het duel tot aan de 70e minuut prima onder controle had verdween dat opeens als sneeuw voor de bekende zon. De gasten kregen steeds meer grip op de wedstrijd omdat de veldspelers aan de kant van de thuisploeg het allemaal wel prima vonden. Dat zorgde dat de Stadjers in de 76e minuut, tot woede van de technische staf van de thuisploeg, terugkwamen tot 2-1. Daniël Beerlings zwiepte de bal voor de goal van de thuisploeg waar Otto Mekel(oud-speler Viboa) de bal ongehinderd mocht binnenkoppen. De gasten bleven na de aansluitingstreffer de bovenliggende partij en het wachten was eigenlijk op een tweede treffer voor Amicitia VMC. De thuisploeg bakte er namelijk niet veel meer van en had in de 85e minuut alle geluk van de wereld toen een schot van Otto Mekel maar net naast het doel ging waarbij Sander Steenbergen aan de grond genageld stond. Zestig seconden kwam de 2-2 echter toch op het scorebord. Thomas van der Veen maakte hands in het strafschopgebied en ook nu was arbiter Knol duidelijk met zijn besluit. De bal ging op de stip. Robert Koop belastte zich met dat karweitje en even later was Sander Steenbergen, die door een gebrek aan beleving bij zijn teamgenoten een vervelend debuut maakte, kansloos op de inzet van de spits. Een tweede treffer voor de gasten die de thuisploeg echter geen pijn meer kon doen omdat het in Oostwold ondertussen al 1-4 voor Middelstum stond. Dat zorgde dat er toch blijde gezichten waren in Zeerijp waar arbiter Knol het na negentig minuten wel prima vond en de technische staf, spelers en supporters van De Fivel het klassenbehoud konden gaan vieren op de klanken van Zanger Klaus.

 De Fivel-Amicitia VMC: 2-2(2-0)

5. Geert van der Veen 1-0, 34. Rindert Havinga 2-0, 76. Mekel 2-1, 86. Koop 2-2(str.)

Scheidsrechter M.M. Knol(Gasselternijveen).

Gele kaarten: Koop(Amicitia VMC).

De Fivel: Kuizenga(70.Steenbergen), Ronde, Bos, Thomas van der Veen, Arjan de Vries; Geert van der Veen, Korpershoek(55. Zwama), Kramers, Jacob Havinga; Marco de Vries. Rindert Havinga(66. Van Dijken).

Amicitia VMC: Timmer; Preenen, Arkema, Kuipers, Ten Berge; Berghuis, Diepeveen(46. Knol), Mekel, Beerlings; Koop, Strating(80. Kamminga)