Noordwolde wint op knollentuin van De Heracliden: 4-0

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordwolde won zaterdagmiddag geflatteerd van het tegen degradatie vechtende De Heracliden. In Noordwolde werd het een 4-0 zege voor de thuisploeg na een wedstrijd die in een entourage werd afgewerkt die absoluut derde klasse onwaardig was. Want ook nu was het hoofdveld in Noordwolde weer onbespeelbaar zodat het duel op het er al als een knollentuin bijliggende tweede veld afgewerkt moest worden.
image 2016 05 06
De broers Mark en Jeroen Linstra in een fel duel verwikkeld met Theo Maats. Bron: Ommelander Courant. Foto: Herman Spier Bedum.
Voor Noordwolde en De Heracliden was het verhaal zaterdagmiddag duidelijk. Beide ploegen moesten winnen. De thuisploeg om kans op de derde periode te behouden en de bezoekers hadden de punten hard nodig in de strijd om in ieder geval de nacompetitie te bereiken. Voor Roy Kamps was voor aanvang van het duel duidelijk wie hij als favoriet zag. ,,Ik zie ons vandaag de drie punten pakken. We zitten na de winterstop in een flow waar de nederlaag van vorige week tegen Pelikaan S niets aan afdoet. Ik ben er van overtuigd dat we de draad weer oppakken tegen een De Heracliden dat gewoon in een hele moeilijke fase zit.”
Een mening van Kamps die door zijn collega Jan Medema werd onderstreept. ,,Na de winterstop is bij ons de klad er echt ingekomen. Je hoopt steeds dat het tij een keer gekeerd gaat worden maar tot aan vandaag is dat niet gelukt. Noordwolde is juist wel aan een goede serie bezig dus zal het ook vandaag weer lastig worden.”aldus Medema die naast over de al langer geblesseerde spelers geen beroep kon doen op de vorige week geblesseerd geraakte Gideon Kamminga.
In Noordwolde moest er zaterdag weer uitgeweken worden naar het tweede veld. Het hoofdveld was namelijk wederom niet bespeelbaar. De grasmat op het hoofdveld baart de vereniging al langere tijd zorgen en er wordt druk overleg gevoerd met de gemeente Bedum om dit probleem adequaat te gaan aanpakken. Maar daar hadden Noordwolde en De Heracliden zaterdagmiddag weinig aan. Er moest nu op een kollentuin gespeeld worden wat goed voetbal bij voorbaat onmogelijk maakte.
Direct vanaf de aftrap nam Noordwolde het heft in handen. Er werd in een hoog tempo richting het doel van De Heracliden gespeeld wat de thuisploeg geen direct kansen op de openingstreffer opleverde. De Heracliden moest zich in de beginfase met wat speldenprikjes tevreden stellen maar liet wel zien dat men niet van plan was om zich willoos naar de slachtbank te laten voeren.

In de 21e minuut kwam voor Noordwolde de eerste echte kans op de openingstreffer. Bart Hollink werd goed aangespeeld door Dannick Meima. De middenvelder zag zijn schot echter net over het doel van Pieter Buikema gaan. Zes minuten later waren de gastheren weer dicht bij een goal. Een vrije trap vanaf de rechterkant werd niet goed in geschat door doelman Pieter Buikema. Gelukkig voor de goalie van De Heracliden kon Ewout Boersema bij de tweede paal onvoldoende bij de bal waardoor zijn inzet naast het doel ging. Ondertussen probeerden ook de gasten aanvallend wat meer te laten zien. Maar dat bleef voorlopig bij speldenprikjes waar Noordwolde-keeper Roelof Bolt niet of nauwelijks voor in actie hoefde te komen. Zo werd het een eerste helft die mede door het hoge tempo wat rommelig was.

Direct na de rust kreeg Robert de Vries een enorme kans om De Heracliden op voorsprong te zetten. Direct vanaf de aftrap werd de aanvaller vrijgespeeld door Jeroen Linstra en kwam alleen voor doelman Roelof Bolt te staan. Waar iedereen de 0-1 verwachtte slaagde De Vries er echter in om deze enorme kans te verprutsen. Waar de blauwhemden direct na rust dus een enorme kans om zeep hielpen deed de thuisploeg dat in de 52e minuut precies eender. Dannick Meima krulde een vrije bal keurig voor het doel van de gasten waar Theo Maats zijn kopbal net over de deklat zag scheren. Zes minuten later viel eindelijk de eerste treffer van de wedstrijd. Een doelpunt met een luchtje. Ewout Boersema stond bij een inworp voor Noordwolde duidelijk met een voet binnen de lijnen. Assistent-scheidsrechter Harry Martens stak daarom zijn vlag omhoog maar arbiter Eerhart negeerde het vlagsignaal. Na de ingooi kreeg Boersema de inworp teruggekaatst van Bart Hollink en uit zijn voorzet scoorde Dannick Meima de 1-0. Uiteraard waren er protesten aan de kant van de gasten maar de arbiter uit Leeuwarden bleef bij zijn besluit en keurde de treffer goed. Na de voorsprong voor de thuisploeg probeerde De Heracliden om aanvallend wat meer te laten zien. Via Richard Haan en Robert de Vries werd men wel wat gevaarlijker maar echt verontrustend werd dat niet voor de thuisploeg. Doordat het zaterdagmiddag aan beide kanten aanvallend eigenlijk niet veel voorstelde stond het bij het ingaan van de slotfase nog steeds 1-0 in het voordeel van de gastheren. Een stand waar in de 82e minuut verandering in kwam. Bij een aanval van de thuisploeg werd Silvan Havinga aangespeeld in het strafschopgebied van de bezoekers. De spits begon vervolgens aan een avontuur die, door het groot aantal verdedigers om hem heen, gedoemd tot mislukken was. Havinga ging echter opeens wel heel gemakkelijk naar de grond waar arbiter Eerhart een strafschop in zag. Een volstrekt foutieve beslissing van de onpartijdige die voor de tweede keer in het nadeel van de gasten floot. Havinga nam zelf plaats achter de bal en schoof de strafschop even later beheerst achter doelman Buikema: 2-0.

De tweede treffer van de thuisploeg zorgde dat het verzet van een met veel inzet spelend De Heracliden gebroken was. In de 85e minuut werd het 3-0 toen Marco Vos de bal uit een corner van Dannick Meima bij de tweede paal de bal binnentikte. En een minuut later brak de voor Ewout Boerema ingevallen Joram Wijnstra op de linkervleugel goed door. Wijnstra legde de bal terug op Silvan Havinga die met zijn tweede treffer van de middag de eindstand op 4-0 bracht. Een geflatteerde eindstand na een wedstrijd die een duidelijk beter strijdtoneel verdiende dan een bijveld in Noordwolde.

Noordwolde- De Heracliden: 4-0(0-0)

58. Dannick Meima 1-0, 82. Havinga 2-0(str), 85. Vos 3-0, 86. Havinga 4-0.

Scheidsrechter: J. Eerhart(Leeuwarden)

Gele kaart: Mark Linstra(De Heracliden)

Noordwolde: Bolt; Hoiting, Mulder, Vos, Maats; Patrick Meima; Boersema(59. Wijnstra), Hollink(78. Laning), Dannick Meima; Benink, Havinga

De Heracliden: Kamminga, Mark de Boer, Stephan Haan, Mark Linstra; Veenstra, Jeroen Linstra, La Crois, Hoff; De Vries, Richard Haan.

Geflatteerd

Roy Kamps: ,,Dit was misschien wel onze slechtste wedstrijd van het seizoen. We maakten namelijk te vaak de verkeerde keuzes. Dat we uiteindelijk nog met 4-0 wisten te winnen verbaasde mij eerlijk gezegd en is ook geflatteerd.”

Jan Medema: We hebben veel strijd geleverd waar de jongens een compliment voor verdienen. Maar zuur is het wel dat twee foutieve beslissingen van de scheidsrechter Noordwolde indirect aan de winst heeft geholpen.