SV Bedum vecht zich langs VVK

Geschreven door Thijs Rietvoort op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een week na de knappe overwinning bij FVV wacht nogmaals een lastige tegenstander. VVK, wat goede papieren heeft voor de tweede periode, kwam op bezoek in het zonovergoten Bedum. Dit duel was ook de openingswedstrijd, die toen werd gewonnen met 0-2 door de Bedumers. Maar het team van Henk de Koe heeft stappen gemaakt en was naar Bedum gekomen om te vechten voor zijn kansen. Met zowel een flinke portie pech als geluk stapte Bedum uiteindelijk toch als overwinnaar van het veld.

 

Profielfoto van SV Bedum
Via een mirakel kan Bedum toch nog voor een prijs spelen dit seizoen (vervangende periode), maar hiervoor moet het zelf alle wedstrijden winnen. VVK, wat een relatief jong elftal heeft, heeft dezelfde missie. Op Sportpark Bedum was het de thuisclub wat in het begin de overhand probeerde te krijgen, maar geen voet aan de grond kreeg. Het opbouwende voetbal wilde niet vlotten, mede door de hoge druk en het korte dekken van de withemden. Zowel spelers als toeschouwers merkten dat er wat op het spel stond, want de duels waren hard en de psychologische oorlogsvoering begon al vroeg in de wedstrijd. Het was de thuisclub dat al vroeg op voorsprong dacht te komen. Een uitbraak via de snelle vleugelspeler Smit zorgde voor een opgelegde kans. Wal stond goed gepositioneerd en schoof rustig binnen om de teruggetrokken bal. Vreugde na 3 minuten voetbal, maar de scheidsrechter ging blind af op het onterechte vlagsignaal van de grensrechter. Dit was helaas ook de laatste actie van Smit, die met een liesblessure al vroeg vervangen moest worden door van Dijk. VVK trachtte vooral via de lange bal het gevaar te stichtten, maar de centrale verdediger Rietvoort was heer en meester in de lucht. Het duel kende veel slordige passes van beide kanten, mede door de spanning. Het was toch Bedum wat na een klein half uur voetbal op voorsprong kwam. Een corner werd door meerdere spelers gemist. Robbert Wal was alert bij de tweede paal, nam de bal aan en probeerde zijn tegenstander met een wippertje te omspelen. De verdediger van VVK tikte de bal met zijn hand weg, waardoor de bal resoluut op de stip ging. Aanvoerder Brands eiste de bal op en met een bekeken rollertje scoorde hij, 1-0. Vrij snel hierna dook Baarda na goed doorzetten alleen op voor de keeper, maar kon de gouden kans niet verzilveren door goed keeperswerk. Ondanks deze voorsprong was het voetballend niet van hoogstaand niveau, maar de spanning en de duels des te meer. Onderlinge rivaliteit zorgde voor een aantal duels die over de schreef gingen. De scheidsrechter had er zijn handen aan vol en trok in de eerste helft meerdere kaarten wegens praten en overtredingen voor VVK en Bedum. De thuisclub probeerde door te drukken, maar verder dan een harde kopbal op de lat van Rietvoort kwam Bedum niet. VVK kreeg in de allerlaatste seconden nog een indirecte vrije op 3 meter van het doel, maar deze kon niet verzilverd worden. Rustsignaal scheidsrechter voor een eerste helft waar alles inzat.

Engeltje op de lat

In de tweede helft keerde het spelbeeld, ten nadele van Bedum. Na een paar minuten spelen kon Fokkema niet door na aanleiding van een charge uit de eerste helft, Davey Gall was zijn vervanger. Hierdoor verloor Bedum zijn snelheid aan de flanken en kwam het verder niet meer in zijn spel. VVK ging nog dieper spelen en ramde steeds harder op de deur. De 1-1 leek te vallen na 5 minuten in de tweede helft te vallen, maar een lob van de spits kwam met een stuit terecht op de lat. Dit zou niet de laatste keer zijn dat het ijzerwerk een gelijkmaker van VVK in de weg zou staan. Bedum gokte op de counter, terwijl VVK de hoge bal hanteerde. Deze werd door de verdediging meerdere malen simpel onklaar gemaakt. Met nog een half uur op de klok leek VVK de verdiende gelijkmaker te maken, maar de goal viel aan de andere kant. Baarda brak nogmaals door na slap ingrijpen van VVK, stormde op de keeper af die goed pareerde, maar Mol was goed meegelopen en tikte de rebound binnen, 2-0. Ten overmaat van ramp kreeg Baarda kort hierna zijn tweede gele kaart, nadat hij aan de noodrem moest trekken. Bedum zakte volledig in en VVK rook bloed. Kort na de tweede Bedumer goal kwam ook VVK op het scorebord. Een prima steekbal op de vleugelspeler zette Bedum op de verkeerde voet en de aanvaller schoot hard en laag langs Lankman, 2-1.

In de laatste 20 minuten heeft Bedum veel te danken gehad aan de lat en keeper Lankman. De keeper van Bedum kampte al de gehele wedstrijd met rugproblemen, maar hield Bedum met een aantal uitstekende reddingen in de wedstrijd. VVK spelers stortte ook meerdere malen ter aarde, wanneer de zoveelste bal uiteenspatte op de lat. Bedum bleef overeind en maakte het duel in de 90e minuut af. Job Mol reageerde alert op een bal over de verdediging van VVK, hield twee tegenstander van zich af en gaf af op een compleet vrijstaande Wal. Het 1-op-1 duel met de keeper won hij dit keer ook; een magistraal stiftje bracht Bedum in extase, 3-1. Kort hierna floot ook de scheidsrechter af.

Bedum houdt hiermee zicht op een troostprijs, maar hiervoor moet het zelf eerst winnen van Yde de Punt volgend weekend. Een week later wacht de laatste wedstrijd van het seizoen, uit bij Harkstede.