Onthutsend zwak De Heracliden verliest ruim van Appingedam.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een onthutsend zwak acterend De Heracliden werd zaterdagmiddag in het thuisduel tegen Appingedam op een 6-1 nederlaag getrakteerd. Een nederlaag die volkomen terecht want behalve in de eerste tien minuten was de thuisploeg een stuurloos schip in een zware storm.

image 2016 04 29 1
 Richard Haan namens De Heracliden in duel met Appingedam-keeper Robin Kuipers. Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo.
Dat het op dit moment kommer en kwel is bij De Heracliden mag duidelijk zijn. De formatie van trainer Jan Medema is na de winterstop hopeloos uit vorm en er dreigt zelfs een rechtstreekse degradatie aan te komen. In de nog resterende vier duels zal De Heracliden alles moeten geven om dat scenario te voorkomen. Trainer Jan Medema was dan ook duidelijk voor het duel tegen Appingedam. ,,Het is voor mij één minuut voor twaalf. En ik hoop dat de spelers dat ook beseffen want anders wordt het een hopeloos verhaal,” aldus Medema die uiteraard geen beroep kon doen op aanvoerder Roy Streppel maar ook Frank de Boer en Theo Buikema moest missen. De routinier kampt al tijden met een chronische enkelblessure dat Buikema heeft doen besluiten om er na dit seizoen een punt achter te zetten.
Nadat scheidscheidsrechter Agricola uit De Knipe de wedstrijd had laten beginnen zag het er in de eerste tien minuten naar uit dat het groepsgesprek van donderdag voor een verbetering van de instelling bij De Heracliden had gezorgd. Er werd aan de kant van de thuisploeg namelijk duidelijk meer strijd geleverd. Iets wat bij de supporters de hoop deed gloren dat de spelers nog vol voor het behoud van het derdeklasserschap wilden gaan. Maar helaas was de opleving maar van korte duur. Na tien minuten nam Appingedam het heft namelijk in handen en werd het eenrichtingsverkeer richting het doel van Pieter Buikema. De kansen voor de gasten stapelden zich op en het wachten was alleen maar op de openingstreffer. Een goal die in de 21e minuut op het scorebord verscheen. Vanaf links mocht Roy de Groot en corner nemen. De aanvoerder van Appingedam beschikt over een uitstekende traptechniek en etaleerde dat in Uithuizermeeden door de hoekschop in een keer in de verre hoek te draaien: 0-1. Twee minuten later stond het 0-2 op sportpark Meij. Veel te slap ingrijpen van de thuisploeg zorgde dat Swendly Martina bijna een vrije doortocht kreeg richting Pieter Buikema. Vrij voor De Heracliden-keeper was het vervolgens een koud kunstje voor de middenvelder om de tweede treffer van de Damsters op het scorebord te schieten. De 24e minuut stond in het teken van de eerste echte kans voor de gastheren. Richard Haan kwam op de linkervleugel goed door. De voorzet die volgde werd, na een handig overstapje van Jeroen Linstra, rakelings overgeschoten door Jort Veenstra. Na een periode waarin er maar weinig verheffends gebeurde viel in de 36e minuut de voorbeslissing. Bij weer niet goed ingrijpen in de defensie van de thuisclub kwam de mee opgekomen vleugelverdediger Achmed Mohammed in balbezit. Wat volgde was een schot waar doelman Pieter Buikema het antwoord op schuldig moest blijven: 0-3 stond. Het zou echter nog erger worden voor de blauwhemden die in niets meer lieten zien dat men nog voor het ontlopen van misschien wel rechtstreekse degradatie wilde gaan. Apathisch was het aan de kant van De Heracliden dat in de 40e minuut op een 0-4 achterstand werd gezet. Appingedam mocht op ongeveer twintig meter van het doel van de gastheren een vrije trap nemen. Waar Roy de Groot eerder in de wedstrijd al een corner in een keer binnenschoot herhaalde hij dit kunstje nu weer. De middenvelder krulde de bal fraai langs een aan de grond vastgenagelde Pieter Buikema. In de resterende vijf minuten werd er, gelukkig voor een onthutsend zwak spelend De Heracliden, door de bezoekers niet meer gescoord zodat het na vijfenveertig minuten nog maar 0-4 stond.

Na de pauze kwam Appingedam-keeper Robin Kuipers opeens wat meer in beeld. De goalie moest namelijk even in actie komen toen de jonge Pim la Crois een poging deed om tot scoren te komen. Maar het schot van de 18 jarige aanvaller ontbeerde echter alle kracht om Kuipers nerveus te maken. Na deze oprisping aan de kant van de thuisploeg kwam in de 49e minuut de 0-5 op het scorebord te staan. Ivan Vroom, die in de eerste helft maar weinig had laten zien dook opeens vrij voor Pieter Buikema op en even later was de vijfde treffer voor de Damsters een feit. Vanaf dat moment had een wel zeer eenzijdig duel ook wel schriftelijk afgedaan kunnen worden. Aan de kant van de thuisploeg bakten de spelers er stuk voor stuk geen pepernoot van en de gasten vonden het wel prima. Daar wist men dat de punten binnen waren tegen een tegenstander die in de 71e minuut daarom ook een cadeautje kreeg. Na een aanval die nog ergens op leek kwam de bal bij Richard Haan. De totaal niet in het stuk voorkomende aanvaller wist nu wel Robert de Vries te bereiken  die met een schot vanaf randje strafschopgebied doelman Kuipers kansloos liet: 1-5. Negen minuten later stond het echter 1-6 toen Ivan Vroom het met zijn tweede treffer van de middag allemaal nog erger maakte voor de thuisploeg. Na deze zesde goal werd de afgang voor de thuisploeg nog groter door een wissel aan de kant van de gasten. Binnen de lijnen kwam namelijk de 42 jarige oud-prof, en nu assistent-trainer bij Appingedam Bob Mulder. Mulder kwam de ‘geblesseerde’ Danny de Vries vervangen. Een wissel die meer moest worden gezien als een dolletje tussen Mulder en De Vries. De hilariteit was daarom ook groot toen Mulder in de 87e minuut een kans voor open doel om zeep hielp waardoor een nog grotere nederlaag de thuisploeg bespaard bleef. Een thuisploeg die, zo vond routinier Theo Buikema na afloop, onthutsend zwak had gespeeld. ,,Als je als team ook nog eens gedold wordt met het inbrengen van, en met alle respect voor Bob, spelers op leeftijd dan weet je dat je niet serieus genomen wordt.”

De Heracliden-Appingedam: 1-6(0-4)

21. De Groot 0-1, 23. Martina. 0-2, 36. Mohammed 0-3, 40. De Groot 0-4, 49. Vroom 0-5, 71. Robert de Vries 1-5, 80. Vroom 1-6.

Scheidsrechter: B. Agricola( de Knipe)

Gele kaart: Richard Haan(De Heracliden)

De Heracliden: Buikema; Kamminga(Jacob Medema), Mark Linstra, Mark de Boer, Stephan Haan; Hoff, Jeroen Linstra, Veenstra, La Crois; Robert de Vries, Richard Haan.

Appingedam: Kuipers; Clarke, Aydinoglu, Mohammed, Martina; De Groot, Krist, Huft; Danny de Vries(85. Mulder), Vroom, Zuidema(65.Huizenga)