Warrige arbiter bepalende factor bij Loppersum-HFC’15

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Scheidsrechter Hans Bulthuis was zaterdagmiddag in Loppersum niet in vorm. De leidsman uit Siddeburen was er met een tweetal discutabele beslissingen verantwoordelijk voor dat de gemoederen tijdens en na het door HFC’15 met 0-2 van Loppersum gewonnen duel aardig verhit waren.
image 2016 04 22
Op de achtergrond zien Rik Buikema en Jeffrey Leegstra dat Joris Jurna twee tegenstanders probeert af te troeven.
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo
.
Waar er wedstrijden waren die geen doorgang konden vinden omdat de regen van de laatste dagen het veld geen goed had gedaan ging het duel tussen Loppersum en HFC’15 wel door. Iets waar trainer Henk Buikema blij mee was. ,,Ik had er niet aan moeten denken dat we vandaag niet hadden kunnen spelen. Dan was dit duel naar een doordeweekse avond gegaan. Dat vraagt toch een andere benadering omdat spelers overdag druk met werk of studie zijn. En wij zitten nu in een lekker ritme wat betreft de derde periode en een plaats op de ranglijst die recht geeft op de nacompetitie,” aldus Henk Buikema die zaterdagmorgen geconfronteerd werd met een zware blessure voor Björn Schutter. De kleine technicus had een dag eerder in een duel met Futsal Winsum namelijk zijn scheenbeen gebroken. ,,Naast dat het voor Björn triest nieuws is betekend het ook voor ons een aderlating. Hij was de laatste weken namelijk prima in vorm.”

Een allesbehalve egale grasmat en een dwars over het veld staande harde wind zorgden ervoor dat de verwachtingen in Loppersum niet hooggespannen waren. Iets wat in het eerste kwartier aardig uitkwam. De eerste echte kans kwam er namelijk pas in de 16e minuut toen Jeffrey Leegstra zijn schot net over het doel van HFC’15-doelman Sander Mulder zag gaan. Waar de gasten alleen nog maar speldenprikjes had kunnen uitdelen kwam daar in de 18e minuut opeens verandering in. Bij een scrimmage voor het doel van de thuisploeg kreeg Peter Groenewege de bal tegen zijn arm. De verdediger had absoluut niet de intentie om de bal bewust met zijn arm tegen te houden. Daar dacht scheidsrechter Hans Bulthuis echter anders over. De referee trakteerde Groenewege namelijk op een rode kaart en liet verder de bal op de stip leggen. De strafschop werd langs de lijn als logisch gezien maar de rode kaart werd zelfs door supporters van HFC’15 als een te zware straf beoordeeld. Aanvoerder Stephan Boersema was even later de man die doelman Peter Paul Datema kansloos liet zodat Loppersum vanaf de 19e minuut met een man minder een achterstand van 0-1 moest wegwerken. De thuisploeg begon dapper aan deze klus en er kwamen ook direct kansen. Zo was Ruben Danhof in de 23e minuut, na een prima voorzet van Joris Jurna, met een kopbal dicht bij de gelijkmaker. Vier minuten later had Joris Jurna de kans om zijn ploeg weer naast de Hoogkerkers te brengen. Maar doelman Sander Mulder wist echter keurig redding te brengen op de inzet van de linkerspits. De volgende kans kwam er in de 31e minuut toen de thuisploeg een vrije bal mocht nemen. Jeffrey Leegstra belastte zich met deze klus. De spits zag zijn schot echter door Sander Mulder via de lat tot corner getikt worden. Een minuur later slingerde een wat warrig fluitende scheidsrechter Bulthuis linksback Danny Holman op de bon. Een wat overdreven actie want er was meer sprake van een stevige ingreep dan van een overtreding. Met nog acht minuten in de eerste helft was daar een volgende kans voor de thuisploeg. Uit een vrije bal van Jeffrey Leegstra kwam de zeker in de eerste helft wat onopvallend acterende Jurna een paar centimeter tekort om de bal achter doelman Mulder te schieten. Zo bleef het na een matige eerste helft bij 1-0 stand in het voordeel van de gasten.

Na de pauze had Danny Holman in de 50e minuut alle geluk van de wereld. De linksachter had al een kaart op zak maar schoffelde Joris Jurna duidelijk onderuit. Waar alles en iedereen een tweede gele kaart voor de verdediger had verwacht gebeurde dat niet. Bulthuis liet dat, tot woede van de Lopsters, achterwege. Een actie van de arbiter die er voor zorgde dat het er binnen de lijnen niet vriendelijker op werd. Nadat Ruben Danhof en Mart Buikema in de 63e minuut beide een poging deden om tot scoren te komen was daar drie minuten later opeens een kans voor de bezoekers. Aanvoerder Stephan Boersema zag zijn schot echter rakelings over het doel van Peter Paul Datema gaan. Nadat Tiemen Dijk in de 66e minuut Hans Middel was komen vervangen schoof centrale verdediger Ruben Danhof door naar het middenveld. Dit omdat Henk Buikema de druk op de defensie van de bezoekers nog meer wilde opvoeren. Het doorschuiven van Danhof zorgde inderdaad voor meer druk op het doel van de gasten. Maar de thuisploeg was zaterdagmiddag absoluut niet in goeden doen. De echte scherpte ontbrak bij de spelers die zich steeds meer begonnen te storen aan het warrig fluiten van Bulthuis. Een ergernis die niet helemaal onbegrijpelijk was. De arbiter uit Siddeburen was zaterdag namelijk zeker niet de beste man op het veld in Loppersum. Waar de thuisploeg er maar niet in slaagde om tot scoren te komen lukte dat de gasten in de 80e minuut wel. De twee minuten eerder ingevallen Brian Bakker gaf goed voor op Enrico Maätita die de bal doortikte op Roghani Hossein. Voor de technisch begaafde Hossein Roghani was het vervolgens een koud kunstje om doelman Datema van dichtbij kansloos te laten: 0-2. In een van irritatie bol staande slotfase kreeg Hossein Roghani van scheidsrechter Bulthuis nog de gele kaart wegens praten en schopte Danny Holman een inzet van de lijn af voordat de bal ook in het strafschopgebied van de gasten op de stip ging. Daar ging een wat warrige situatie aan vooraf die Roghani zijn tweede gele kaart, en dus rood, opleverde. Maar symbolisch voor de scherpte van de Lopsters was het missen van de strafschop die door aanvoerder Ruben Danhof tegen de paal werd geschoten Zo bleef het bij een 2-0 nederlaag voor de thuisploeg zich wel een heel erg slechte dienst mee bewees.

SC Loppersum- HFC’15: 0-2(0-1).

18. Boersema 0-1(str.), Hossein. 0-2,

Scheidsrechter: J.G. Bulthuis(Siddeburen)

Gele kaarten: Holman, De Vries, Hossein, Hofsteenge(allen HFC.15)

Rode kaarten: Groenewege(Loppersum), Hossein(HFC’15)2x geel

SC Loppersum: Datema; Groenewege, Danhof, Van der Beek, Wildeman; Mart Buikema, Leegstra, Rik Buikema, Middel(66. Dijk); Heeres(59. Pilon), Jurna.

HFC’15: Mulder; David Boersema, Hofsteenge, Wobbes, Holman; Hossein, Cageling(78. Bakker), Stephan Boersema, Sheykhi(70. Fabian de Vries); Robert De Vries, Maätita

Commentaar Henk Buikema:

De scheidsrechter was met een paar discutabele beslissingen een te bepalende factor. Zo was de rode kaart voor Peter Groenewege een zware sanctie en bleef een harde charge van een Hoogkerker onbestraft. Maar met een man minder creëerden we vervolgens zeker de nodige kansen. Maar we waren vandaag absoluut niet scherp genoeg.”