Geen winnaar in tegenvallende derby Z.E.C.-Noordpool.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In de laatste minuut van een tot dan tamme derby tussen Z.E.C. en Noordpool dreigde er een enorme knokpartij te ontstaan op het sportpark in Zandeweer. Opeens gingen diverse met elkaar op de vuist vanuit een situatie die nergens over ging. Maar toen kort daarna een zwak acterende scheidsrechter Sietzema de burenruzie de geschiedenis in floot was alles en iedereen het er over eens dat een tegenvallende derby met 1-1 een terechte eindstand had gekregen.


image 2016 04 15
Alwin de Winter en Arnoud de Graaf zien dat Rick Bos de voet dwars wordt gezeten door Ronny en Robert Bakker. Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman

 Ieder nadeel heeft een voordeel is een van de bekendste uitspraken van de vorige maand overleden Johan Cruyff. Een uitspraak die voor Z.E.C. ook van toepassing was voor het duel tegen buurman Noordpool. Omdat het veld in Zandeweer er de laatste weken hopeloos bijlag moest Z.E.C. nog de nodige wedstrijden inhalen. Inhaalduels die doordeweeks gespeeld moeten en waar men in Zandeweer stevig van baalde. Maar dat zorgde er nu echter voor dat Ronny Bakker, die door een gele kaart in het duel tegen Holwierde voor een duel was geschorst, die schorsing op dinsdagavond in het duel tegen Velocitas kon uitzitten. Een gegeven waar trainer Gerard Heun uiteraard blij mee was. ,,Ronny is met zijn routine en wedstrijdinstelling nog steeds een hele belangrijke speler voor ons. Die wil je in wedstrijden zoals tegen Noordpool graag tot je beschikking hebben,” aldus Heun die met zijn ploeg in de eerste drie duels van de derde periode de volle buit aan punten binnenhaalde en daar graag een vervolg aan wilde geven. ,,Daar gaan we wel voor. Maar ik weet ook dat in derby’s zoals deze vaak andere krachten en emoties loskomen. Wanneer wij daar echter goed mee om weten te gaan dan zie ik vandaag zeker kansen.”
Aan de kant van Noordpool was trainer Willem Kluin iets wat gereserveerder. ,,Het is bij ons nog te wisselvallig. Dat is inherent aan een jonge groep zoals wij die hebben. En dit zijn natuurlijk wedstrijden waarin er ook fysiek wat gevraagd wordt,”aldus Kluin die niet kon beschikken over Johan Kluin, Luke Oosterhuis, Mourad Bahar en Corné Tuitman.
Nadat alles formaliteiten door arbiter Sietzema waren verricht werd er om ongeveer vijf over half drie afgetrapt voor een derby die in de eerste twintig maar niet op gang wilde komen. Er kwamen wel wat kansjes voor beide teams maar daar was ook alles meegezegd. In de 25e minuut gebeurde er eindelijk iets wat het vermelden waard was toen Pascal Koolhof volgens scheidsrechter Sietzema een overtreding maakte op Richard Knol. De spits ging wel heel erg theatraal naar de grond en de arbiter uit Assen tuinde daar met open ogen in. Iets wat overigens niet vreemd was. De al op leeftijd zijnde leidsman kon namelijk het tempo van de wedstrijd, wat niet eens erg hoog lag, absoluut niet bijbenen.
In de 30e minuut was er eindelijk het eerste echte gevaar voor een van beide doelen. Ronny Bakker stuurde met een prima pass broer Robert op avontuur die zijn schot door doelman Marcel Lalkens tot corner verwerkt zag worden. Een corner met gevolgen want niet veel later stond het 1-0 voor de thuisploeg. De door Jari Koopman genomen hoekschop werd door alles en iedereen gemist in de defensie van de gasten waardoor Kjell Posthumus de bal bij de tweede paal achter een bij deze situatie wat weifelende Marcel Lalkens kon koppen. De voorsprong van Z.E.C. zorgde dat Noordpool wat meer aanvallende aspiraties liet zien die de gasten via Mark Bos wat kleine kansjes opleverde. Waar iedereen zich al had verzoend met een 1-0 stand na vijfenveertig minuten dacht Mark Bos daar anders over toen hij de bal op ongeveer twintig meter van het vijandelijk oppikte. Wat volgde was een verwoestende uithaal waar Z.E.C.-doelman Jacco Knol volstrekt kansloos op was: 1-1.
In de rust was iedereen het er over eens dat deze gelijke stand wel de juiste afspiegeling was wat beide teams in het eerste deel hadden laten zien. Direct aan het begin van het deel twee van een in de eerste helft absoluut tegenvallende derby had de thuisploeg weer op voorsprong kunnen komen. Ronny Bakker brak op links goed door en wat volgde was een kruising tussen een voorzet en een schot die door doelman Lalkens maar net over getikt kon worden. In de 48e minuut moest Lalkens handelend optreden op een schot van Robert Bakker. Maar de jonge doelman toonde ook nu zijn aanwezige talent door de bal keurig buiten zijn kooi te ranselen. Zo zag het er naar uit dat het publiek in de tweede helft meer spektakel mocht verwachten dan in het eerste part. Maar helaas het spectaculair begin kreeg geen vervolg. Het niveau was namelijk niet, zoals langs de lijn terecht werd opgemerkt, niet best. Gaandeweg begon de irritatie over het optreden van arbiter Sietzema steeds heftiger vormen aan te nemen. Veel van de beslissingen van de onpartijdige werden vaak niet begrepen en ook het vlaggen van assistent-scheidsrechter Jan Posthumus zorgde aan de kant van Noordpool voor de nodige commotie. Maar het moet gezegd worden dat Posthumus er niet vaak naast zat met zijn beslissing om de vlag in de lucht te steken. Richting de slotfase was iedereen het er wel over eens dat deze wat tamme derby geen winnaar verdiende. Maar in de 74e minuut had er echter toch een verandering in de stand kunnen komen toen Ronny Bakker zich halverwege de helft van Noordpool goed vrijspeelde maar zag zijn snoeihard schot net over het vijandelijk doel zag gaan.
Aan de andere kant hadden ook de gasten op 1-2 kunnen komen want tot twee keer toe was Mark Bos dicht bij zijn tweede goal van de middag. Waar Bos bij zijn eerste kans doelman Jacco Knol een prima redding zag verrichten schreeuwde heel Noordpool bij zijn tweede mogelijkheid om een strafschop. Iets wat door de op grote afstand toekijkende Sietzema resoluut werd genegeerd. Dat zorgde duidelijk voor kwaad bloed aan de kant van de bezoekers die maar weinig goede woorden meer over hadden voor de leidsman. Maar niet alleen de gastheren waren in deze fase niet blij met de arbitrage die er inderdaad steeds meer een potje van maakte. Bij een overtreding op Richard Knol in de 90e minuut greep de arbiter weer niet in en opeens waren de rapen gaar. Opeens gingen meerdere spelers met elkaar op de vuist en werd het een gênante vertoning in een derby die in de voorgaande negenentachtig minuten als gezapig mocht worden gezien. Er werd aardig geslagen, getrapt en aan elkaar getrokken maar Sietzema verbaasde vriend en vijand door zijn kaarten op zak te houden. Na deze toch wel belachelijke vertoning maakte de onpartijdige vervolgens ook nog eens de fout om, terwijl de officiële tijd allang verstreken was, de wedstrijd te laten vervolgen. Maar de Assenaar kreeg echter op tijd in de gaten dat dit geen slimme actie was en besloot daarom na drie minuten extra tijd er maar een punt achter te zetten en iedereen gezamenlijk kon gaan genieten van een optreden van Zanger Klaus en alles weer vergeten en vergeven was.

Z.E.C. –Noordpool: 1-1(1-1)

Scheidsrechter: T. Sietzema(Assen)

Gele kaarten: Koolhof(Z.E.C.)

Z.E.C.: Knol; Arjan Wieringa, Dijkstra(80. Jan Wieringa), Posthumus, Koolhof; Van Tamelen, Koopman, Dijk; Ronny Bakker, Robert Bakker, Van Kleef

Noordpool: Lalkens; Silva Piloto, Klip, De Graaf, Hovenkamp(80. Van der Velden); Dries(80. Van den Berg), De Winter, Zijlstra, Rick Bos, Mark Bos, Richard Knol.