Bezielingloos FC LEO verliest kansloos van Rijperkerk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

FC LEO bewees zich zaterdag een hele slechte dienst door thuis met 5-0 van het Friese Rijperkerk te verliezen. Een terechte nederlaag voor de Leensters die namelijk geen moment lieten zien dat er met de intentie werd gespeeld om de gevarenzone te verlaten
.
image 2016 04 08
  Justin Poort in duel met de aanvoerder van Rijperkerk, Joris Bakker. Bron: Ommelander Courant Foto : Herman Spier Bedum

Voor FC LEO stond er zaterdagmiddag een belangrijk duel op het programma. De Leensters moesten het namelijk opnemen tegen Rijperkerk dat met een punt achterstand op de elfde plaats stond. De thuisploeg stond met zestien punten uit twintig duels een plaats hoger. Dat betekende, zo vertelde trainer Klaas van der Ploeg voor aanvang van de wedstrijd, dat FC LEO wist wat er moest gebeuren. ,,We leven al weken naar dit duel toe. Het duel van vandaag tegen Rijperkerk is de eerste van de nog zes te spelen competitieduels waarin we het derdeklasserschap moeten veilig stellen. We spelen de laatste zes duels tegen ploegen die in hetzelfde schuitje zitten. Dat betekent dat we vanaf vandaag echt punten moeten gaan pakken. Gebeurt dat niet dan komen we echt in grote moeilijkheden,” aldus Van der Ploeg die tegen Rijperkerk niet over zijn geschorste spelmaker Stan Buikema kon beschikken.

Spectaculair

Het duel in Leens begon vervolgens spectaculair want FC LEO had binnen vijf minuten al op een 0-2 achterstand kunnen staan. Nadat in de 1e minuut een goal van Rijperkerk wegens buitenspel werd afgekeurd door een prima fluitende scheidsrechter Hadders was het zestig seconden later wel raak. Zwak ingrijpen van defensie van de thuisclub zorgde dat de bal op de rechtervleugel bij Jacob Andringa kwam. Andringa draaide vervolgens simpel weg van Marc van der Klei en gooide de bal voor het doel van FC LEO. Daar greep doelman Marco Wichers vervolgens onvoldoende in zodat Stefan Jeurink simpel de 0-1 kon binnentikken. Na deze vroege openingstreffer had het twee minuten later ook 0-2 kunnen staan. Weer onvoldoende ingrijpen aan de kant van de thuisploeg zorgde dat de behendige Jacob Andringa in balbezit kwam.

Gelukkig voor FC LEO schoot de rechterspits de bal echter naast het doel van Marco Wichers. Zo was de beginfase duidelijk voor de gasten die zagen dat de thuisploeg er in de eerste vijfentwintig minuten helemaal niets van bakte. Er werd niet alleen te onrustig gespeeld, ook ontbrak de echte bezieling bij teveel spelers om van de wedstrijd te maken. Zo

 kon de eerste kans voor de gastheren pas in de 26e minuut genoteerd worden toen Justin Poort door de defensie van de bezoekers brak. Maar voordat Poort ook maar aan iets moois kon denken was doelman Albert Alma al meester over de situatie en kwam er geen 1-1 op het scorebord te staan. Na een half uur spelen moest Klaas van der Ploeg een eerste wissel toepassen. Twee minuten eerder was doelman Marco Wichers in een duel met Stefan Jeurink geblesseerd geraakt. De goalie probeerde het nog wel even maar moest zich toch laten vervangen door Gert- Klaas Zijlstra. De 38e jarige doelman kon direct aan de bak toen

 Jacob Andringa in de 35e minuut in scoringspositie kwam. Maar met een uiterste krachtsinspanning wist Zijlstra een treffer te vrijdelen zodat het in Leens voorlopig nog 0-1 bleef. Een stand waar op slag van rust nog bijna verandering in kwam. Bij een chaotische situatie voor het doel van de gastheren raakte Johnny Zuidema de bal totaal verkeerd. Gelukkig voor de jonge verdediger kwam de bal tegen de paal zodat het voor de thuisclub geen nog vervelender tussenstand werd.

Ruime Onvoldoende

Na de rust kregen de toeschouwers een FC LEO te zien dat wat meer strijd in het duel gooide

De oranjebrigade kwam nu wat vaker in de buurt van doelman Albert Alma zonder dat dit voor Rijperkerk kwalijke gevolgen had. Aanvallend stelde het namelijk maar weinig voor wat de oranjebrigade liet zien. Omdat ook de Friezen niet weinig verheffends op de mat legden werd het ook in de tweede helft een vertoning die een ruime onvoldoende scoorde. In de eerste vijfentwintig minuten van het tweede deel gebeurde er namelijk maar weinig wat op een leuke actie leek. Iets waar in de 71e minuut verandering in kwam toen de gasten een corner mochten nemen. Diederik Andringa schoot de bal goed voor het doel van de Leensters waar de verdedigers elkaar wel aankeken maar niet ingrepen. Dat zorgde dat een volledig vrijstaande Friso Jorna vervolgens de 0-2 achter een kansloze Gert- Klaas Zijlstra kopte. Twee minuten later had Jacob Andringa de 0-3 op zijn schoen. Maar de rechterspits zag zijn inzet verijdeld worden door doelman Zijlstra. In de 80e minuut was het echter over en uit voor een steeds meer zonder bezieling spelend FC LEO. Bij een duel

op ongeveer vijfentwintig meter van het doel van de thuisploeg raakte Frank Veenwijk licht geblesseerd. Arbiter Hadders liet echter gewoon doorspelen waar de thuisploeg onvoldoende op anticipeerde. Wat volgde was een aanval van de gasten waaruit de voor Stefan Jeurink in het veld gekomen Mark Hendriks de 0-3 op het scorebord schoot. De spelers van de thuisploeg protesteerden nog wel even maar Hadders bleef bij zijn beslissing zodat de 0-3 op het scorebord bleef staan. Na deze derde treffer voor de gasten werd de slotfase nog een lijdensweg voor de oranjehemden. Alles wat FC LEO ook probeerde, niets lukte bij een ploeg die geen moment liet zien dat het voor behoud van het derdeklasserschap speelde. Men speelde met een gelatenheid die er voor zorgde dat er door de gasten in de laatste vijf minuten nog twee keer werd gescoord. De gevaarlijke Jacob Andringa zorgde namelijk in de 86e minuut voor de 0-4 en twee minuten later zorgde Mark Hendriks er voor dat er een terechte 0-5 nederlaag voor een zeer matig en zonder bezieling spelend FC LEO op het scorebord kwam te staan.

FC LEO- Rijperkerk: 0-5(0-1).

2. Jeurink 0-1, 71. Jorna 0-2, 80. Hendriks 0-3, 86. Jacob Andringa 0-4, 88. Hendriks 0-5.

Scheidsrechter: H. Hadders(Stadskanaal)

FC LEO: Wichers(30. Zijlstra); Kadijk, Johnny Zuidema, Kadijk, Gerrits, Marc van der Klei; Veenwijk(82. Van der Ploeg), Remco van der Klei, Poort(68. Schuttenbeld), Kolkena; Rozema, Zuidema.

Rijperkerk: Alma; Jorna, Bosch, Scholte, Spoelstra; Bakker, Jacob Andringa, Veenstra(74. Schriemer); Epema(82.Venema), Diederik Andringa, Jeurink(74. Hendriks)

Gelatenheid

Klaas van der Ploeg moest na afloop van het duel FC LEO-Rijperkerk duidelijk op het puntje van zijn tong bijten. De Winsumer was namelijk woest over de verrichtingen van zijn ploeg. ,,We hebben vandaag echt als een team gevoetbald. Als een team dat liet zien dat we op deze manier niets in de derde en zelf niet eens in de vierde klasse wat te zoeken hebben. Het was simpelweg een zootje waar de gelatenheid van afdroop.”