Scheidsrechter drukt stempel op Kloosterburen- SV Bedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In een enerverend duel won Kloosterburen thuis  met 2-1 van SV Bedum. Een enerverend duel wat mede kwam door arbiter Prins die met zijn warrig optreden regelmatig een bron van ergernis was.
image 2016 03 25 1
 Jasper Wiersum passeert met een strakke schuiver doelman Lammert Lankman

Door de trainers Willem Pettinga en Dick Visser moest er in de week voor het duel Kloosterburen-VVK Bedum volop gepuzzeld worden. Beide ploegen hadden namelijk een karrenvracht aan afwezige spelers. Door het groot aantal afwezigen had Willem Pettinga bijvoorbeeld routinier Arjan van der Klei weer aan zijn sterk uitgedunde selectie toegevoegd. ,,De spoeling is bij ons heel erg dun geworden. Arjan is een speler die voorin wel een balletje kan vasthouden En verder zullen we,precies zoals vorige week tegen Farmsum, ook nu weer wat teruggetrokken spelen en het initiatief aan Bedum laten,”aldus Pettinga die zag dat er ook bij SV Bedum wat andere namen aan de selectie waren toegevoegd. Iets wat door trainer Dick Visser werd beaamd. ,,Wij zijn qua selectiespelers ook aardig uitgedund en hebben een beroep op jongens uit andere teams moeten doen om hier met dertien spelers te verschijnen.”

Nadat pupil van de week Tim de Vries doelman Lammert Lankman fraai had weten te passeren deed Jasper Wiersum dat een minuut later ook. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Prins was het vrijwel direct raak voor de thuisploeg toen Arjan van der Klei met een fraaie pass Jasper Wiersum op avontuur stuurde. De jonge spits was vervolgens Jesse Fokkema te slim af en wist vervolgens met een strakke schuiver doelman Lankman het nakijken te geven: 1-0.
Opvallende rol
\Een verrassende opening van een duel waarin scheidsrechter Prins uit Groningen al snel een opvallende rol vervulde. De arbiter besloot in de beginfase namelijk voor ieder wissewasje te fluiten. Iets waar teamleider Hans Bolt zich mateloos aan stoorde en wat hij luidkeels liet horen. Onpartijdige Prins was daar duidelijk niet van gediend en liet de elftalleider weten dat hij bij een volgende opmerking kon vertrekken. Na deze opvallende start van de streekderby was het even rustig in Kloosterburen. Een situatie waar in de 25e minuut verandering in kwam toen Joost Gerdez een dot van een kans op de 2-0 kreeg. Gerdez kapte op ongeveer twintig meter van het vijandelijk doel Luuk Brands keurig uit maar zag zijn schot vervolgens net over het doel van Lammert Lankman gaan. Twee minuten later was er een volgende kans voor de thuisploeg. Een voorzet van Gideon Steur kwam bij Arjan van der Klei terecht maar die zijn kopbal had vervolgens te weinig kracht om voor gevaar te zorgen.

SV Bedum kon daar in het eerste half uur maar weinig tegenover zetten. En was de ploeg

van Dick Visser een keer gevaarlijk dan stond er met Sander Adema een zekere sluitpost in het doel van de thuisploeg. Ondertussen sloop er steeds meer irritatie in de wedstrijd. Een irritatie die voortkwam uit het matig fluiten van scheidsrechter Prins. De actieradius van de arbiter was niet van dien aard dat hij het spel op korte afstand kon volgen. Een gevaarlijke onderneming in een duel waarin twee teams een felle strijd leverden om de drie punten. Een strijd waar Prins zijn handen aan vol had en wat soms heel even buiten de lijnen verder ging. Want ook de beide trainers waren het niet aldoor met elkaar eens zonder dat dit echt escaleerde. In de slotfase van de eerste helft waren de gasten wat meer de bovenliggende partij. Enkele fanatieke aanhangers van de thuisploeg vreesden daarom ook dat de minieme voorsprong van 1-0 het rustsignaal niet zou halen. Ondanks dat het inderdaad een paar keer vrouwen en kinderen eerst was in het strafschopgebied van de withemden stond het na vijfenveertig minuten nog steeds 1-0. Aan het begin van de tweede helft, waar aan de kant van SV Bedum Dave Gall de plaats van Tomas van der Molen had overgenomen, onstond er direct al de nodige commotie. Bij een aanvallende actie van de gasten maakt Chris Smit een overtreding waar hij een gele kaart voor in ontvangst mocht nemen waarbij alles en iedereen

aan de kant van Kloosterburen schreeuwde om een rode prent. In de 53e minuut was Jasper Wiersum dicht bij zijn tweede goal van de middag, De spits werd door Bert Mennes goed de diepte ingestuurd maar zag zijn inzet niet in het doel van Bedum verdwijnen. Vervolgens was er een duw en trekpartij tussen Wiersum en Lankman wat de jonge aanvaller een rode kaart opleverde. Geen slimme actie van de goalgetter die nu waarschijnlijk een of meerdere duels vanaf de zijkant mag toekijken. Iedereen verwachtte dat Kloosterburen er nu helemaal niet meer zou uitkomen. In de 56e minuut zorgde doelman Sander Adema er met een uitstekende uittrap echter voor dat Joost Gerdez in balbezit kwam. Gerdez, gezegend met een fantastische techniek, controleerde de bal fraai en doelman Lammert Lankman kom voor de tweede keer de trieste gang naar het net maken: 2-0. Na deze  tweede goal voor de gastheren ging aan de kant van SV Bedum het tempo nog meer omhoog. Er kwamen wat kansjes voor de bezoekers maar met een hoofdrol voor een uitblinkende keeper Sander Adema en centrale verdediger Bert Mennes zorgde dat de belangrijke aansluitingstreffer er voorlopig niet kwam. Nadat aan de kant van de thuisploeg de geblesseerd geraakte Kevin Kat was vervangen door Rick de Schutter ging het tempo aan de kant van de gasten nog verder omhoog. Iets wat prijzenswaardig was maar misschien hadden de paarshemden er verstandig aan gedaan om met iets meer rust de verdediging van de gastheren te slopen. Nu ging alles wel in een hoog tempo maar zonder de juiste accuratesse. Ondanks dat het aan de kant van de gasten tactisch allemaal niet zo sterk was en Kloosterburen er ook niet in slaagde om er nog een fatsoenlijke aanval uit te gooien bleef het als kijkspel een waar spektakel in Kloosterburen. Een spektakel wat mede kwam omdat arbiter Prins maar wat in het rond liep te fluiten. Door het optreden van de man in het zwart werd het namelijk  steeds onrustiger in het veld. Zo verdwenen in een kort tijdsbestek Arjan van der Klei, Herman Ufkes, Arjan Baarda en Luuk Brands in het boekje van Prins. In de 68e minuut gebeurde vervolgens dat wat al een tijdje in de lucht hing. SV Bedum scoorde de aansluitingstreffer. Uit een voorzet van Jesse Fokkema wist Job Mol van dicht bij doelman Sander Adema kansloos te laten: 2-1.
Belegering
Deze aansluitingstreffer was de aanzet tot een complete belegering van het doel van de thuisploeg. Maar de tien overgebleven Kloosterbuurders streden met alles wat ze waard waren om hun minieme voorsprong in stand te houden. Iets wat met de nodige kunst en vliegwerk gepaard ging. Maar wat de gasten ook probeerden, de muur die Kloosterburen rond zijn eigen strafschopgebied had opgebouwd viel niet te slopen. Dat zorgde voor een zwaar bevochten 2-1 voor de thuisploeg die Willem Pettinga niet had verwacht. ,,Gezien onze lijst van afwezigen gaf ik geen stuiver voor een zege voor ons. Maar je hebt soms duels waarin je positief verrast wordt door je team. En dit was een dergelijke wedstrijd,”aldus Pettinga die net als iedereen zag dat de Bedumers zeer gedesulisioneerd het veld verlieten.

Kloosterburen- SV Bedum: 2-1(1-0)

1. Wiersum 1-0, 56. Gerdez 2-0, 68. Mol 2-1.

Scheidsrechter T. Prins (Groningen)

Gele kaarten: Van der Klei(Kloosterburen), Smit, Brands, Gall, Fokkema, Baarda(SV Bedum)
Rode kaart: Jasper Wiersum

Kloosterburen: Adema; J. Steur, Mennes, Kat(64. De Schutter), Jonker; Van der Laan, G. Steur, Holman; Wiersum Gerdez,(92. Stok).

SV. Bedum: Landman; Brands, Ufkes, Fokkema, Wezeman; Stuive, Baarda, Wall(64.Bootsma); Mol, Van der Molen(46.Gall), Smit.