Vince van der Veen bezorgt Zeester ruime zege op Drogeham: 6-0

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Vince van der Veen was zaterdagmiddag de grote man aan de kant van Zeester. De spits scoorde namelijk niet alleen vier keer in het met 6-0 van Drogeham gewonnen duel maar was ook bij de twee overige treffers betrokken.


image 2016 03 18 1
 Op de achtergrond ziet Cees de Jong dat teamgenoot Steffan Knol in een fel duel verwikkeld is met Willem Spoelstra
Bron: Ommelander Courant. Foto: Jan Gerdez Zoutkamp 

Voor Zeester stond zaterdagmiddag het duel tegen Drogeham op het programma. In Drogeham hadden de Zoutkampers eerder dit seizoen met 2-2 gelijkspel weten te spelen. Volgens trainer Gezinus Oosterhuis moest dat ook zaterdag mogelijk zijn mits de ploeg met de juiste beleving zou spelen. ,,Vorige week tegen Boornbergum speelden we duidelijk onder de maat. Dat moet vandaag beter want anders gaan we het niet redden tegen een Drogeham dat al zeven duels op rij ongeslagen is,” aldus Oosterhuis die zaterdag over een fitte selectie kon beschikken.
Eerste kans.
Direct na het eerste fluitsignaal van een prima fluitende scheidsechter Drost uit Blije was daar een eerste kans voor de bezoekers. Na een prima aanval zag Meindert Jan van Dijk zijn inzet echter over het doel van Martijn Wieringa gaan. Dit sterk begin van de gasten kreeg zorgde voor een beginfase waarin de gasten duidelijk de bovenliggende partij waren. Na een kwartier probeerde Zeester zich wat onder de druk van de gasten uit te voetballen. De Zoutkampers kwamen wat meer op de helft van hun Friese opponenten wat de thuisploeg bij zijn eerste echte kans direct een treffer opleverde. Vijko Postma leek in de 16e minuut door de verdediging van de bezoekers te breken. De aanvaller werd echter onreglementair gestuit wat de thuisploeg een vrije trap opleverde. Gezien de plaats van het delict was de situatie ideaal voor een linkspoot wat Vince van der Veen even later ook liet zien. De spits krulde de bal namelijk prachtig om de muur van de gasten waarbij ook keeper Jacob Sietse Bremer kansloos was: 1-0. Na de openingstreffer van de thuisploeg was er van het sterk begonnen Drogeham opeens weinig meer over. De gasten combineerden wel wat gemakkelijker dan de thuisploeg maar het rendement was maar zeer minimaal. Zeester begon in de gaten te krijgen dat er tegen dit Drogeham wat te halen kon zijn. Richting de slotfase van een zeer amusante eerste helft golfde het spel dan ook steeds meer op en neer. Zo kwamen er wat kansjes voor de gasten maar kreeg ook de thuisploeg enkele mogelijkheden om zijn voorsprong te vergroten. Iets wat Zeester in de 45e minuut ook daadwerkelijk lukte. De ijzersterk spelende A-junior Henri Nienhuis stuurde Danny Beerda op avontuur. De captain van Zeester leek te gaan scoren maar zijn inzet werd half gekeerd door goalie Jacob Sietse Bremer. De doelwachter sloeg de bal namelijk voor de voeten van Vince van der Veen. Wat volgde was een boogbal van de spits die fraai de rechterbovenhoek inzeilde. Een goal die de thuisploeg even later met een 2-0 voorsprong de kleedkamer liet ingaan die nog niet voor een gerust gevoel bij de thuisclub zorgde. Drogeham voetbalde in de eerste helft namelijk wat gemakkelijker dan de Zoutkampers die hun tegenstanders soms iets teveel ruimte gaven. Na de rust werd daarom een stormloop van de bezoekers verwacht die echter uitbleef. Drogeham kreeg wel wat mogelijkheden om tot scoren te komen maar het vizier van de Drogehamsters stond allesbehalve op scherp. In de 60e minuut was Vince van der Veen dicht bij de 3-0. Doelman Jacob Sietse Bremer schoot in de linkerhoek van het strafschopgebied een bal weg die voor de voeten van de spits kwam. Wat volgde was een formidabele lob waar de goalie van Drogeham nog maar op het nippertje redding op kon brengen.
Partytime
Deze enorme kans op een derde treffer voor de thuisploeg zorgde voor een vervolg van een tweede helft die als ‘partytime’ voor de thuisploeg mocht worden gezien. In de 70e minuut kwamen de mannen van Gezinus Oosterhuis op een 3-0 voorsprong. Vijko Postma werd goed aangespeeld door de prima spelende Steffan Knol. Postma speelde de bal direct door op de op snelheid liggende Vince van der Veen die doelman Bremer met een schot in de verre hoek kansloos liet. Een derde treffer die een minuut later gevolgd werd door doelpunt nummer vier. Bij een aanval over de linkervleugel greep de defensie van de gasten onvoldoende in. Dat zorgde dat Vince van der Veen vrij voor doelman Bremer kwam. De uitblinker aan de kant van Zeester zag echter dat Vijko Postma er nog beter voorstond. Het balletje breed zorgde er vervolgens voor dat Postma de stand op 4-0 mocht brengen. Dat deed een derde competitiezege voor de Zoutkampers steeds dichterbij deed komen. In de slotfase van een als kijkspel een ruime voldoende scorende wedstrijd, waar de A-junioren Dieter Schultz en Jordi Knol ondertussen in de ploeg waren gekomen voor Cees de Jong en Vijko Postma werd er namelijk nog twee keer gescoord. Nadat Martijn Wieringa in de 80e minuut nog een uitstekende redding had verricht was daar vijf minuten een volgende treffer voor de gastheren. Vince van der Veen wist namelijk een foutje van de 20 jarige doelman Jacob Sietse Bremer af te straffen wat voor de spits zijn vierde goal van de middag betekende. Maar de koek was nog op in Zoutkamp. In de 88e minuut kopte Vince van der Veen een pass van Steffan Knol goed door op Danny Beerda. Met buitenkantje rechts bediende Beerda vervolgens Jordi Knol op maar die beheerst de 6-0 binnenschoot. Nadat arbiter Drost nog even liet doorspelen was de euforie na het laatste fluitsignaal van de onpartijdige groot in Zoutkamp waar de thuisploeg kon terugkijken op een uitstekende teamprestatie.

Zeester- Drogeham: 6-0(2-0)

17. Van der Veen 1-0, 45. Van der Veen 2-0, 70. Van der Veen 3-0, 71. Postma 4-0, 85. Van der Veen 5-0, 88. Jordi Knol 6-0.
Scheidsrechter: J. Drost (Blije)

Gele kaart: Zwart(Zeester)

Zeester: Wieringa; Steffan Knol, Zwart, Alt, Abbas(46. Noordhof); Nienhuis, Beerda, De Jong(75. Schultz), Dijkstra; Van der Veen, Postma(77. Jordi Knol)

Drogeham: Bremer; Van Houten, Spoelstra, Tjepkema, Visser(46. Hooghiemstra); Postmus, Poortman, De Vries, Spoelstra; Van Dijk, Van der Wal.

Commentaar Gezinus Oosterhuis: ,,Het begint allemaal met strijd leveren. Dat hebben we vandaag als team gedaan met een hoofdrol voor Vince van der Veen zoals wij hem graag zien spelen. “