Ezinge verliest in praatshow van SV Haulerwijk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Ezinge verloor zaterdag in een uiterst onvriendelijk duel met 0-1 van SV Haulerwijk. In een wedstrijd die meer weg had van een ‘praatshow’ dan een voetbalwedstrijd kregen de thuisploeg de betere kansen maar gingen de gasten er met de punten vandoor.
image 2016 03 11

Op achtergrond zien  Sil Douwsma en Haulerwijker Sweitse Hut  dat  Jelle Huizing en Ewold Staal in duel zijn met Patrick Hilhorst.
Bron Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum


Al vroeg in de ochtend werd zaterdag duidelijk dat er ’s middags in Feerwerd gevoetbald kon worden. De diverse jeugdwedstrijden die gepland stonden werden namelijk gewoon op het hoofdveld gespeeld wat betekende dat hekkensluiter Ezinge het enkele uren later op kon nemen tegen SV Haulerwijk dat bovenin meedraait in zaterdag 5C. Dat betekende dat het voor Ezinge een zware dobber zou worden om tot een goed resultaat te komen. Tot nu toe werden er, door zeges op Jilstrum en VVSV’09, namelijk maar zes punten behaald zodat een eventueel gelijkspel volgens teamleider Wim Douwsma bijna als een stunt mocht worden gezien. ,,Ons probleem is dat we geen wedstrijd compleet zijn. Dan praat je niet over een of twee spelers maar vaak over vijf of meer. Dat is voor een kleine vereniging niet op te vangen. Maar vandaag zijn we eindelijk eens een keer wel compleet en wie weet zorgt dat voor eindelijk weer eens een goed resultaat.”

Praatshow

Nadat de kaartencontrole op het veld ongeveer tien minuten in beslag had genomen kon er ruim na half drie op een prima te bespelen veld in Feerwerd eindelijk afgetrapt worden. De gasten begonnen direct sterk aan de wedstrijd wat de verdediging van de gastheren al in de 2e minuut in grote problemen bracht. Een aanval van de Friezen werd onvoldoende weggewerkt waardoor de bal voor de voeten van Sweitse Hut kwam. De middenvelder produceerde vervolgens een slap rollertje die door Ezinge-verdediger Nick Kramer echter van richting werd veranderd waardoor doelman Ben Douwsma kansloos was: 0-1. Een vervelender begin van de wedstrijd had de thuisploeg zich niet kunnen voorstellen omdat het scoren van goals de Ezingers dit seizoen maar moeilijk afgaat. Na deze vlotte openingstreffer gebeurde er in de beginfase maar weinig wat de toeschouwers echt kon bekoren. Bij Haulerwijk onstond al snel de nodige irritatie over het in hun ogen te harde spel van de Ezingers. Iets wat een beetje belachelijk overkwam omdat ook de bezoekers op dit gebied wel van wanten wisten. Zo werd het al snel een onvriendelijk duel waar scheidsrechter Cardogan het uitdelen van een gele kaart aan een of meerdere spelers nog even uitstelde. Na vijfentwintig minuten werd duidelijk dat het in Feerwerd een matig duel ging worden. Beide teams waren namelijk op niet een echt uitgespeelde kans te betrappen zodat de beide keepers nog niet echt in actie hoefden te komen. Ondertussen werd het binnen de lijnen steeds meer een ‘praatshow’ dan een voetbalwedstrijd. Bijna iedere overtreding werd namelijk door minimaal een speler van beide teams becommentarieerd wat het duel steeds meer tot een onplezierig kijkspel maakte. Iets waar arbiter Cardogan op een gegeven moment klaar mee was. Toen aan de kant van de thuisploeg Sil Douwsma de bal balorig wegtrapte greep de onpartijdige eindelijk naar zijn borstzak om de middenvelder een gele prent voor te houden. Dit intermezzo zorgde er vreemd genoeg voor dat Ezinge zich wat meer op de helft van de gasten vertoonde. Doelman Mark Rozema moest namelijk opeens een paar keer handelend optreden bij kansjes voor Ewart Gerritsen en Jasper Dijkstra. Helaas voor de withemden, die van geluk mochten spreken dat Tom Kramer in de 38e minuut na een onnodige overtreding op de middenlijn geen rood kreeg, bleef het bij kansjes zodat beide teams met een 0-1 stand de kleedkamer opzochten.

Zeuren

Na de thee veranderde er weinig aan het beeld van voor de rust. Spelers die druk waren met ageren op van alles en nog wat vergaten namelijk te voetballen. Aan de kant van Ezinge probeerden Sil en Daan Douwsma nog een beetje lijn in het spel te krijgen maar helaas waren ze te vaak roepende in een verlaten woestijn. Waar de thuisploeg nog probeerde om er wat van te maken deed Haulerwijk daar niet aan mee. De gasten begonnen namelijk steeds meer te zeuren over het stevig ingrijpen van de thuisploeg. Dat zorgde dat ook het tweede deel van de wedstrijd als kijkspel een ruime onvoldoende scoorde. Gaandeweg de tweede helft begon de thuisploeg wat meer risico’s te nemen. Ezinge kreeg namelijk in de gaten dat er tegen een bedroevend slecht spelende kampioenskandidaat weleens wat te halen kon zijn. Zo was daar in de 68e minuut een kans voor Jelle Huizing. De middenvelder reageerde goed op een voorzet van de voor de geblesseerd geraakte Wilfred Ritzema in de ploeg gekomen Arjen Post. Maar met een uitstekende redding wist doelman Mark Rozema een treffer voor de thuisploeg te verijdelen. Een minuut later was er een volgende mogelijkheid voor de gastheren. Goed voorbereidend werk van Sil Douwsma zorgde dat Jasper Dijkstra in scoringspositie kwam. Maar nu kon Wilbert Hilhorst nog net op tijd ingrijpen zodat ook deze kans Ezinge niets opleverde. Met nog twaalf minuten te spelen kwam bij Ezinge Julius van Leeden binnen de lijnen voor Ewold Staal. Een wissel met vervelende gevolgen want nog geen minuut later raakte Jelle Huizing geblesseerd aan zijn rechterenkel. Doordat in de tweede helft ook Nick Kramer al was gewisseld voor Melle Gerritsen waren de drie wissels op gesoupeerd door trainer Johan Middel. Dat zorgde dat Ezinge met een man minder moest proberen om de gelijkmaker te forceren. Een poging waar de thuisploeg ook nog bijna in slaagde. In de slotminuten kroop Haulerwijk namelijk tot twee keer toe door het oog van de naald bij kansen voor Ewart Gerritsen en Daan Douwsma. Maar uiteindelijk bleef het bij een zuinige 0-1 zege voor de bezoekers waar Jasper Dijkstra na afloop van vond dat Ezinge zeker een punt had verdiend. ,, Zeker in de tweede helft waren de betere kansen voor ons. Maar op de een of andere manier komen we maar niet tot scoren waardoor je door een ongelukkige eigen goal weer tegen een nederlaag aanloopt.”

Ezinge- Haulerwijk: 0-1(0-1)

2. Nick Kramer 0-1(ed.)

Scheidsrechter: R. Cardogan (Groningen. )

Gele kaarten: Tom, Kramer, Sil Douwsma(Ezinge), Hut(Haulerwijk).

Ezinge: Ben Douwsma; N. Kramer(65. Van Leeden), T. Kramer, Ritzema(52. Post), J.H. Hoekstra; Daan Douwsma, Sil Douwsma, Staal(78. Melle Gerritsen), Huizing; Dijkstra, Ewart Gerritsen

SV Haulerwijk: Mark Rozema; Wilbert Hilhorst, Van Dijk, Marcel Hilhorst, Stefan Hilhorst, Klaas Rozema, Donkers, Hut; Patrick Hilhorst, Jord de Vries, Mulder.