In Keepersklassement neemt spanning toe en en potret van Willem Duinkerken(Corenos)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Keepers Bokaal

De spanning is te snijden aan de kop van het Sporthuis Winsum/Puurvoetbalonline Keepersklassement. Door de drie tegentreffers in het uitduel tegen GEO zag De Fivel-doelman Germen Bouwman weer dichterbij komen zodat het richting de drukke maand april weer ongelofelijk spannend gaat worden wie dit jaar de bokaal in ontvangst gaat nemen. Op plaats drie is Peter Paul Datema terecht gekomen want de doelman van Loppersum is ook aan een uitstekende serie bezig. Verder is er het keeperspotret van Corenos-doelman Willem Duinkerken die o.a. verteld wat zijn top drie van qua keepers is. 

 

willem1

 Willem Duinkerken in actie voor het RWE-team tegen FC Groningen in 2012

Hoe jong was jij toen jij begon te keepen: Ik was 8 jaar toen ik met voetballen ben begonnen, Ik ben toen in de e-pupillen begonnen omdat er geen f-pupillen waren destijds. Ik ben gelijk op de goal begonnen.

Wat was het hoogste aantal tegentreffers dat je in een wedstrijd moest incasseren en tegen wie was dat: Ik geloof dat dit tegen Glimmen was, maar liefst zeven goals tegen. We kwamen vrij vlot op 0-1 voorsprong. Die was na twintig minuten omgezet in 3-1 voor glimmen door o.a. 2 penalty’s.

Wat zijn jouw zwakke en wat zijn je sterke kanten: Mijn zwakte is dat ik maar klein van stuk ben. Ik kan hoog springen, maar doordat ik klein van stuk ben ook kwetsbaar. In de loop van de jaren heb ik me wel sterk hierin verbeterd en win ik redelijk veel duels in de lucht. Mooi is dat wanneer tegenstanders mij zien lopen ze bij voorbaat al zeggen ”alle ballen hoog jongens”. Na de wedstrijd heb ik dan meerdere malen gehoord” Hij springt wel hoog”. Daar groei je figuurlijk wel van. Lastig om over jezelf sterke punten te verkondigen. Als ik dan iets noemen mag dan is het mijn snelle reactie en wedstrijdinstelling/mentaliteit(altijd willen winnen, ook op de training).

De bescherming van keepers door de scheidrechters is vaak onvoldoende: Ik denk dat dat op een lager niveau wel klopt. Ik vind dat je stelling in deze klopt, vaak worden drukkertjes door de tegenstander niet gezien door de scheidsrechter. Ook het doorlopen op een keeper wordt vaak niet bestraft(wel gezien)

Wat is jouw favoriete outfit en waarom: Outfits worden vaak in standaard maten gekocht en daarom wordt er vaak geen rekening gehouden met wie er in het elftal spelen. Daarom heb ik een jaar of 6 geleden zelf een outfit gekocht waar ik dan de sponsor op gedrukt heb gekregen. Dit tenue gaat bij mijn “pensioen” in een lijst.

Met welk merk handschoenen keep jij en is dat een bewuste keuze: Op dit moment keep ik met “Stanno”. Ik ben niet echt merk gebonden. Ze moeten goed zitten, en ik moet er bij het passen gelijk een goed gevoel bij hebben(iets met bijgeloof). Als ik handschoenen koop waar ik eigenlijk geen goed gevoel bij heb dan draag ik ze maar 1 wedstrijd, daarna worden het trainingshandschoenen.

De handschoenen die ik in de wedstrijd gebruik, gebruik ik zeker niet voor de training. Handschoenen hebben met training veel te leiden. Wedstrijdhandschoenen moeten goed zijn, niet teveel beschadigd. Met Trainingen heb ik er een ander gevoel bij. Een ander principe van is: “het materiaal waarmee je speelt moet goed zijn, het kan dan alleen maar aan jezelf liggen.

Noem jou drie favoriete keepers en verklaar waarom ze dat zijn:

hans vanb

 Op nummer 1: Hans van Breukelen: Bovenstaande foto is van Ek’88 tegen Rusland(Finale), dit is net voor de penalty die hij stopt. Die blik in zijn ogen zegt alles. Echt een winnaar en heel veel uitstraling en natuurlijk een hele goede keeper.

m1ezs0sab079 396

Op nummer 2: Edwin van de sar: Spreekt voor zich. Iets minder uitstraling maar vooral op latere leeftijd een super keeper.

NEVILL

Op nummer 3: Neville Southall: Heeft jaren bij Everton op doel gestaan. Fantastisch om te zien, enorme wedstrijd mentaliteit en een uitstraling waar menig voetballers tegen opkeek. Ook was hij een vaste waarde voor het Wales nationaal team en zodoende ook meerdere malen een sta in de weg was voor het Nederlands elftal.

De nul houden is belangrijk voor een doelman, geldt dat ook voor jou. In mijn jongere jaren was dit net als alle jonge keepers(denk ik) dit natuurlijk erg belangrijk. Tegenwoordig denk ik daar iets anders over. We hebben met Corenos een aantal lastige jaren achter de rug(zijn nu weer op de goede weg). Veel wedstrijden verloren, dus elke wedstrijd die je wint is dan enorm belangrijk. Wedstrijden winnen vind ik op dit moment veel belangrijker. De nul houden is natuurlijk altijd een streven wat ook bijdraagt aan een beter verloop om een wedstrijd tot een goed eind te brengen. Maar als een wedstrijd eindigt in b.v. 3-1 in ons voordeel ben ik wel een gelukkig mens. Fouten maken heb ik echter wel een hekel aan, dan ben ik ook niet te genieten naar de wedstrijd.

In de warming up heb ik nooit mijn wedstrijdkleding aan: Nee, klopt! Dat vind ik niet kunnen. Aan het begin van de wedstrijd netjes op het veld komen, shirt in de broek en sokken omhoog. Draagt naar mijn bij aan een stukje uitstraling ook.

Wat maakt keepen leuk: Je voetbalt natuurlijk in een team maar als keeper(evenals spits zijnde) heb je positie waarin je verschil kunt maken. Door een goede redding kun je een wedstrijd winnen. Verder geeft het een fantastisch gevoel wanneer je een bal uit het kruis plukt wat veelal gepaard gaat met reactie van publiek. Of wanneer je een corner plukt en de tegenstander staat erbij te kijken zo van “Waar komt die nu vandaan”.Naam Club Wedstrijden Tegengoals Gemiddelde

Naam

Club

Wedstrijden

Tegengoals

Gemiddelde

1  Ruud Kruizinga

De Fivel

15

10

0.6

2  Germen Bouwman

VIBOA

14

10

0.7

3  Peter Paul Datema

Loppersum

16

19

1.1

4  Anton Bronsema

Eenrum

12

14

1.1

5  Pieter Buikema

De Heracliden

15

18

1.2

6  Arjan Darwinkel

Bedum

15

19

1.2

7  Jacco Knol

Hunsingo

13

17

1.3

8  Dirk Pijl

Stedum

14

20

1.4

9  Roelof Bolt

FC LEO

15

24

1.6

10Edwin Dijkstra

Noordpool

16

27

1.6

11Rodney Ritsema

Warffum

11

18

1.6

12Marcel Werkman

Poolster

16

31

1.9

13Robin Kuipers

Godlinze

15

29

1.9

14Alwin Zwerver

Middelstum

15

32

2.1

15Willem Duinkerken

Corenos

16

34

2.1

16Richard Gerdes

CVVB

13

32

2.4

17Leonard Havinga

Noordwolde

12

30

2.5

18Rick Folkerts

Rood Zwart B.

12

33

2.7

19Jan Posthumus

ZEC

16

47

2.9

20David v/d Berg

Ezinge

16

50

3.1

21Hylke Zijlstra

SIOS

16

53

33

22Lex Stok

Kloosterburen

15

54

3.6

23Alex Madigaladze

Usquert

7

40

5.7