Nieuwe stand Keepersbokaal en portret Marcel Werkman(Poolster)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Keepers Bokaal

De 29 jarige Marcel Werkman keept al negen seizoen in het eerste team van Poolster. De keeper, die een liefhebber is van witte kousen bij zijn keeperstenue vulde voor Puurvoetbalonline deze week de tien vragen in voor het keepersportret.

naamloos

Hoe jong was jij toen jij begon te keepen: Ik was 7 jaar toen ik mijn voetbalcarrière bij Poolster startte, na een half jaar als voetballer actief te zijn geweest werd al snel duidelijk dat het keepen mij beter lag. Momenteel ben ik aan mijn 9e seizoen bezig in de hoofdmacht van Poolster.

Wat was het hoogste aantal tegentreffers dat je in een wedstrijd moest incasseren en tegen wie was dat: Dat is een lastige vraag, er zijn in de loop der jaren behoorlijk wat uitslagen voorbijgekomen. Wat mij nog het meest is bij gebleven is een wedstrijd uit het seizoen 2005/2006, hier verloren we met 9-0 van Loppersum. Loppersum is in deze wedstrijd kampioen geworden in de 5e klasse.

Wat zijn jouw zwakke en wat zijn je sterke kanten: Mijn zwakte zit vooral in de lucht met het pakken van hoge ballen, dit heeft natuurlijk veel te maken met mijn lengte, maar ook timing en inzicht zijn hier erg belangrijk. Wel ben ik van mening dat erg veel Nederlandse keepers hier hun probleem vinden. Sterke punten zijn mijn reflexen en het meevoetballen daarnaast heb ik in de goal altijd enkele winnaars mentaliteit, die ik als ik eerlijk ben wel eens te ver doordrijf.

De bescherming van keepers door de scheidrechters is over het algemeen onvoldoende: Dat vind ik erg meevallen, vaak als ik binnen de 5 meter word aangevallen word ik wel beschermd door de scheidsrechter. Toch verschilt dit in het amateurvoetbal nogal per scheidsrechter. Ik vraag me wel eens af of de KNVB er voldoende aandoet om scheidsrechters goed op te leiden.

Wat is jouw favoriete outfit en waarom: Het voordeel van een doelman is dat je je eigen outfit kan samenstellen. Zo speelde ik de afgelopen seizoenen in het zogenaamde Adidas dry fit tenue met de kleur blauw, dit tenue is erg ligt en neemt bij een nat veld geen vocht op. Hieronder draag ik altijd witte kousen dat bij een keeper uitstraling geeft.

Met welk merk handschoenen keep jij en is dat een bewuste keuze: Eigenlijk ben ik nooit voorstander geweest van fingersave, maar na meerdere malen mijn vingers te hebben gebroken heb ik nu gekozen voor Adidas fingersave. Deze handschoenen bieden optimaal bescherming en hebben perfecte pasvorm daarnaast is de grip onder alle weersomstandigheden goed.

Noem jou drie favoriete keepers en verklaar waarom ze dat zijn: Een van de beste keepers op dit moment vind ik Petr Cech, met zijn lengte van 1,96 weet hij met gemak de bovenhoeken te bereiken, dit in combinatie met sprongkracht en inzet maakt hem een geweldige keeper die de meest onmogelijke ballen uit het doel weet te halen. Verder vond ik Fabien Barthez altijd leuk om naar te kijken. Hij wisselde fantastische reddingen af met enorme blunders, wat leuke beelden opleverde. Natuurlijk mag van der Sar niet in mijn rijtje ontbreken, door zijn optreden bij EK en WK’s en Ajax ben ik zelf ook fanatiek gaan keepen. Van der Sar was voor mij en vele anderen gewoon een groot voorbeeld, die zijn vak met grote passie en nuchterheid uitoefende.

De nul houden is belangrijk voor een doelman, geldt dat ook voor jou: Absoluut, als je als doelman de nul houdt mag je dat zien als een soort beloning, een spits wil graag scoren en een doelman wil graag de nul op het scorebord houden. Als dit dan lukt, kun je met opgeheven hoofd het veld verlaten. Zo heb ik met oud eerste elftal speler Gezienus Uilhoorn altijd een weddenschap, zodra ik de nul houdt krijg ik van hem een beloning die ik overigens afgelopen seizoen niet heel vaak in ontvangst heb mogen nemen. Er wordt dan vaak een beetje gelachen als je wedstrijden wint met vijf of zes één, Uilhoorn zijn reactie is dan vaak “weer niet” of “bijna”.

In de warming up heb ik nooit mijnwedstrijdkleding aan:  Mijn shirt laat ik in de kleedkamer achter, de rest van mijn tenue draag ik wel tijdens de warming up. Ik heb de gewoonte om altijd als laatste het veld na een warming up te verlaten, dat houdt in dat ik altijd vrij laat in de kleedkamer en dus niet veel tijd heb om mij om te kleden.

Wat maakt keepen leuk: Als keeper heb je een iets vrijere rol dan een veldspeler, je kunt veel meer je eigen beslissingen maken. Spelers worden vaak door medespelers gedwongen om een bal langer vast te houden, in te zakken of bijvoorbeeld de bal lang te geven. Daarnaast kan een keeper zich in een wedstrijd sneller onderscheiden met mooie reddingen. Als je dan ook nog bij een mooie club als Poolster onder de lat mag staan, waar altijd veel supporters te vinden zijn, moet je daar trots op zijn.

Naam

Club

Gespeeld

Tegengoals

Gemiddelde.

1   Ruud Kuizinga

De Fivel

8

3

0.3

2   Gerben Bouwman

VIBOA

8

5

0.6

3   Arjan Darwinkel

Bedum

8

7

0.8

4   Peter Paul Datema

Loppersum

8

8

1.0

5   Pieter Buikema

De Heracliden

7

7

1.0

6   Anton Bronsema

Eenrum

7

8

1.1

7   Dirk Pijl

Stedum

7

9

1.2

8  Robin Kuipers

Godlinze

8

14

1.7

9  Rodney Ritsema

Warffum

4

7

1.7

10Alwin Zwerver

Middelstum

8

15

1.8

11Roelof Bolt

FC LEO

7

13

1.8

12Jacco Knol

Hunsingo

8

15

1.8

13Leonart Havinga

Noordwolde

7

14

2.0

14Martijn Wieringa

VVSV’09

7

14

2.0

15Willem Duinkerken

Corenos

8

16

2.0

16Hylke Zijlstra

SIOS

8

16

2.0

17Richard Gerdes

CVVB

7

16

2.2

18Marcel Werkman

Poolster

8

18

2.2

19Edwin Dijkstra

Noordpool

8

18

2,2

20Jan Posthumus

ZEC

8

19

2.3

21Lex Stok

Kloosterburen

8

27

3.0

22Rick Folkerts

RZ Baflo

3

11

3.6

23David van den Berg

Ezinge

8

30

3.7

24Aleco Madigaladze

Usquert

2

8

4.0