In memoriam :Mijn idool Gerry Muhren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

Als voetballer had je allemaal een favoriet, een voetballer die je adoreerde om zijn manier van spelen of om iets speciaals.
1379602721Ntolbert loting voetbalgala 2 522x391 1
Vandaag overleed op 67 jarige leeftijd Gerry Mühren. De Volendammer was in de jaren zeventig een van de dragende krachten van het gouden Ajax. Het Ajax van toen, waar ik de opstelling nog van kan dromen met Cruijff, Keizer, Swart, Haan, Neeskens, Mühren, Krol, Hulshoff, Blankenburg, Suurbier en Stuy, was mijn ploeg. Sterker nog dat is nog steeds mijn ploeg. Dat was echt genieten en waar mijn idool, Gerry Mühren, een belangrijke schakel in was.

Mühren had een fabelachtige techniek waar Johan Cruijff eens van zei, Gerrit is technisch veel vaardiger dan ik. Zo werd Mühren vaak genoemd, Gerrit iets wat de Volendammer totaal niet interessant vond.

Ik heb Mühren in het Oosterparkstadion zien spelen maar nooit had ik de mogelijkheid om hem te vertellen dat hij mijn idool was. Ik wilde hem graag vertellen dat ik zijn actie op 25 april 1973 een weergaloze actie vond. Gerry Mühren presteerde het namelijk om in een kolkend Bernabeu Stadion een balletje hoog te gaan houden. Dat gebeurde niet in een vriendschappelijk duel naar in een Europa Cup wedstrijd en de Spaanse toeschouwers werden helemaal gek. In de Molenstraat in Eenrum werden er ook twee gek want samen met ,Ome’ Jaap Werkman genoot ik van dit fantastisch moment. Een moment dat nog steeds op mijn netvlies staat. Het ultieme moment van mijn idool.

In november 2012 kreeg ik een mail van Bea Venema uit Leek. Bea wist dat Gerry Mühren mijn idool was en ik de wens had om hem ooit nog een keer te ontmoeten. Gerry, zo vertelde Bea zou de loting van het Leekster Voetbalgala verrichten en ze nodigde mij uit om daarbij aanwezig te zijn. Een geweldig gebaar waar ik Bea nog steeds dankbaar voor ben.

Je rijdt vervolgens toch even anders naar Leek want zo werkt dat als je de man die ruim veertig jaar geleden jou idool was de hand mag schudden. Een sympathieke man want Mühren vond het geweldig toen ik hem vertelde van mijn wens die ruim 41 jaar later in vervulling ging. In de zaal genoten we vervolgens van zijn anekdotes die mij zeer bekend in de oren klonken. Ik kende alle verhalen die hij vertelde maar zag aan de reacties dat niet iedereen die kennis had. Dat maakte niet uit want ieder heeft zijn eigen idool.

Zijn geweldige actie is al ruim veertig jaar geschiedenis maar toch blijft de herinnering voor altijd bestaan. Een actie van een bescheiden maar technisch begaafde voetballer die ik 41 jaar later mocht vertellen dat hij mijn idool was.

Veel te vroeg is Gerry Mühren overleden maar wat helaas niet terug te draaien is. Helaas niet want van mij had hij de komende tien jaar de loting van het Leekster Voetbalgala mogen verrichten en ik weet zeker, ik zou er alle tien keer bij zijn geweest,