Peter Modderman: van voetballer tot langeafstandsloper

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

In de nacht van zondag op maandag overleed op 62 jarige leeftijd Peter Modderman. In de ruim vijf jaar dat ik ondertussen voor de Ommelander Courant actief ben heb ik een groot aantal interviews mogen maken. Met personen die al op leeftijd waren, met jonge mensen, met gezonde mensen maar een keer ook met iemand die op dat moment al ernstig ziek was.
inmemoriampetermodderman
Het was in de zomer van 2011 dat ik op bezoek ging bij Peter Modderman. De Ulrumer had zijn hart aan het hardlopen verpand en daar zou het interview over gaan. Maar als je blanco naar een interview vertrekt leidt dat vaak tot verrassende ontwikkelingen. Peter bleek vroeger namelijk een fanatiek voetballer te zijn geweest. Zijn carrière begon  bij Oranje Nassau maar op 15 jarige leeftijd zette hij er per direct een punt achter zijn voetballoopbaan. Acht jaar later werd hij toch weer aangetrokken door de voetbalsport en ging hij weer voor ON voetballen. Nadat hij de vele reservebeurten bij het team waar hij voor speelde beu was vertrok Peter Modderman naar Lycurgus waar hij tot aan zijn verhuizing naar Ulrum bleef voetballen. Vanaf 1978 tot 1992 kwam hij in Ulrum uit voor UVV’70 waar hij onder andere samen voetbalde met Jan Fokkens, Henk van der Wiel, Fokke Danhof en Wiebes Valkema.

Dit alles vertelde Peter Modderman met een lachend gezicht, een gezicht wat kenmerkend was voor Peter Modderman. Want tijdens het interview kwam ook zijn ziek zijn tersprake en ik had bewondering voor de wijze hoe hij daar over sprak. Tegenover mij zat geen man die bij de pakken neerzat maar zat een man die de strijd met de verschrikkelijke ziekte aanging. Een strijd tegen de elementen waarvan hij niet wist hoe die er in de toekomst uit zouden komen te zien. Een strijd tegen de elementen was hij wel gewend want na zijn voetballoopbaan ging hij verder in de hardloopsport. Een sport waar de strijd tegen elementen altijd de boventoon voert en die Peter Modderman allemaal heeft meegemaakt. Honderden wedstrijden heeft hij vanaf 1992 tot aan 2012 gelopen en de ArtemisRun op 23 juni 2012 was zijn laatste wedstrijd.

Een bijzonder sportman is overleden aan de gevolgen van de ziekte met de naam die nog door (te)veel voetbalsupporters door de stadions gebruld wordt. Daar spraken we buiten het interview over en Peter begreep daar niets van. Hij noemde de sport waar hij op latere leeftijd zijn hart aan verpand had daarbij als voorbeeld. Daar, zo vertelde hij, liggen de normen en waarden toch een beetje anders dan in het voetbal. Daar wordt met respect over iemand die sneller is gesproken en wordt degene die zijn of haar doelstelling niet heeft gehaald gesteund door iemand uit de eigen vereniging of door zo maar een deelnemer.

Ook op die avond verdween de lach bijna niet van zijn gezicht en dat vond ik bijzonder. Ik zag dat als een les, een les van,  bij tegenspoed moet je niet opgeven maar vechten om het weer beter te laten gaan. Peter Modderman heeft gevochten vanaf het moment dat in 2005 kanker bij hem werd geconstateerd. Daarbij werd hij niet alleen gesteund door zijn gezin maar ook door de hardloopsport. Want Peter Modderman bleef, gewoon’ hardlopen. Dat zorgde er voor dat hij bij iedere operatie die hij moest ondergaan in een prima conditie was.

Dat vertelde hij allemaal op die bewuste avond in de zomer van 2011. Een bijzondere zomer want van bijna alle verslagen die er van de halve marathon Lauwersoog-Ulrum in de media verschenen zijn was Peter Modderman de auteur. In de zomer van 2011 mocht ik op verzoek van Peter het wedstrijdverslag van de 22e editie van de halve marathon tussen Lauwersoog en Ulrum schrijven omdat hij juist in die periode een chemokuur moest ondergaan. Ik beschouw dat nog steeds als een eer dat ik door de man die  honderden verslagen over hardloopwedstrijden voor de diverse media heeft geschreven gevraagd werd.
Het ontmoeten van mensen verrijkt je leven wordt er vaak gezegd. Daar ben ik het zeker mee eens en wat door het interview met Peter Modderman in de zomer van 2011 bevestigd werd.
Ik wens de familie Modderman daarom veel sterkte om het verlies van Peter te verwerken.

Peter Modderman was een man die zijn hele ziel en zaligheid gaf aan alle activiteiten die hem de energie gaven om zo lang mogelijk de strijd tegen de zo gevreesde ziekte aan te gaan. Een strijd die hij helaas op maandag 16 september verloor.