In memoriam: Mart Buikema (FC LEO)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

Op zondag 16 juni kwam er op zeer abrupte wijze een einde aan het nog jonge leven van Mart Buikema. Samen met Arjan van der Rijet kwam hij om het leven bij een verschrikkelijk ongeluk dat rond vijf uur in de ochtend ter hoogte van Wehe Den Hoorn plaats vond.
1371446225Nmart
 Mart Buikema was een voetbaldier en al op jonge leeftijd werd hij een vaste waarde binnen de eerste selectie van FC LEO. Een middenvelder die al op jonge leeftijd met een allure van een routinier speelde. Dat is zoals ik Mart zou willen typeren een voetballer met de gave om al op jonge leeftijd een routinier te zijn.

Niemand vond het daarom ook vreemd toen hij op twintigjarige leeftijd de aanvoerdersband toegewezen kreeg want allen zagen Mart als hun leider, een leider die altijd voorop ging in de strijd. Als aanvoerder was hij met zijn sterk lichaam een schild voor zijn teamgenoten. Een schild dat er voor moest zorgen dat zijn teamgenoten niets overkwam. Dat was de 22 jarige Mart Buikema niet alleen binnen maar ook buiten het veld want hij was gezien in zijn vriendenkring en omgeving waar FC LEO een belangrijke rol in speelde. Mart was kind aan huis bij FC LEO, de club waar hij op jonge leeftijd een geweldig koppel vormde met de nu voor Bedum voetballende Jan Pier. Een gouden koppel dat er voor zorgde dat er in de jeugd regelmatig een kampioenschap werd behaald en waarvan mijn gevoel altijd heeft gezegd, die twee gaan ooit nog eens weer samen bij een club voetballen.

Dat gevoel zal helaas niet meer bewaarheid kunnen worden omdat er aan het leven van de nog maar 22 jarige voetballer abrupt een einde is gekomen. Een einde wat voor zijn familie en vrienden niet te bevatten zal zijn want een leven zonder Mart zal voor altijd anders zijn.

Dat zal een leven worden waarbij zijn naam nog vaak te horen zal zijn want Mart was een voetballer die bekend stond als een van de betere voetballers in onze regio en er werd met ontzag over hem gesproken als ze het over, die lange middenvelder van FC LEO’ hadden. Want Mart Buikema was een geduchte tegenstander voor welke opponent dan ook en was voor niemand bang. Mart was ook een voetballer waar men van zei, die zou op een hoger niveau ook wel mee kunnen komen. Een mening die ik deel want dat was inderdaad iets waar hij de capaciteiten voor had.

Enkele weken geleden hoorde ik het nieuws dat Mart, die sinds enige tijd in Groningen woonde, overschrijving had aangevraagd naar The Knickerbockers, de studentenvereniging waar al meer ex-teamgenoten van FC LEO naar toe waren verhuisd. Even was ik bang dat hij zich zou laten opslokken in de anonimiteit van een van de lagere teams van de studenten maar gelukkig het voetbaldier wilde ook in Groningen voor het hoogste gaan.

Zo draafde hij enkele weken geleden op in een oefenwedstrijd bij zijn nieuwe vereniging en besloot men om Mart als linksback op te stellen. Een positie waarbij ik moest glimlachen en zeker wist, dat gaat niet lang meer duren en hij staat weer op de plaats waar hij hoort, het middenveld.

Helaas hebben ze bij The Knickerbockers niet lang kunnen genieten van Mart zijn specifieke kwaliteiten als voetballer maar vooral als persoon. Een jongen die er altijd was voor zijn teamgenoten bij FC LEO is namelijk niet meer onder ons. In onze gedachten zal Mart Buikema echter voortleven als een prachtig mens, een vriend voor zijn vrienden en als een voetballer die ons als liefhebber van het amateurvoetbal prachtige dingen heeft laten zien.

Mart het is niet te bevatten dat je er niet meer bent en het is zoals Marco zei, de knop moet om. Dat zal voor je familie, vrienden en alle anderen die jou kenden niet meevallen. Je laat namelijk, door jou geweldige persoonlijkheid een grote leegte achter, een leegte die niet op te vullen is. Vandaar dat ik jou familie en vrienden de komende tijd heel veel sterkte toewens om het gemis van dat jij er niet meer bent te verwerken.

Johan.