In memoriam:Peter Berghuis(elftalleiderCVVB F1)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

Dinsdag 9 oktober las ik in alle vroegte het droevige nieuws dat Peter Berghuis uit Bedum was overleden. Op verzoek van de ouders van de F1pupillen van CVVB interviewde ik Peter enkelemaanden geleden voor Puurvoetbalonline omdat zij vonden dat hij dat verdiende. Hij verdiende dat in hun ogen omdat, terwijl de verschrikkelijke ziekte ondertussen bezit van zijn lichaam had genomen, hij met ongelofelijk veel toewijding als elftalleider bleef functioneren.

1349765880N1338190893NKampioenschap F1

 Peter met zijn team

Het werd een bijzonder interview want als iemand je verteld dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft dan doet dat iets met je en zeker als hij ook nog eens tien jaar jonger is. In het gesprek dat we die middag hadden aan de eettafel in Bedum sprak hij nauwelijks over zijn ziekte maar waren het de prestaties van zijn pupillen en de steun die er vanuit de ouders naar het team ging de punten waar hij langdurig over sprak. Peter, samen met zijn collega Freddy van der Meer, was een leider die normen en waarden hoog in zijn vaandel had staan en zijn pupillen daar met interactieve acties op wees zo vertelde hij op die middag in juni.

Zo leerde hij zijn pupillen wat zelfvertrouwen, respect en tegen je verlies kunnen betekende en haalde daar misschien wel even veel plezier uit als een overwinning. Een kind is als een spons zei Peter, je geeft het iets en je krijgt er veel voor terug. Een uitspraak die absoluut bij het voetbaldier past want zijn spelers zorgden ervoor dat hij op de zaterdagmorgen even niet aan de slopende ziekte in zijn lichaam dacht.

Dat hij ooit jeugdleider zou worden had hij overigens nooit verwacht want prestatiegericht als hij was dacht hij meer aan het elftalleiderschap bij de senioren. Maar in 2010 werd hij toch de begeleider van de F1 van CVVB en keek hij tijdens ons gesprek terug op twee mooie jaren samen met het team waar hij ook de ouders bij noemde. Ik had echt het gevoel dat wij een hechte club waren en waarbij de belangstelling van de ouders, maar ook opa’s en oma’s en andere familieleden, iedere keer weer hartverwarmend was vertelde de man die op die bewuste middag maar niet uitgepraat raakte over de F1 en het plezier dat hij aan het team beleefde. Hij noemde ook de rol van Freddy die hem veel werk uit handen zodat Peter zich kon richten op het coachen van het team. Freddy, die van collega-leider een vriend werd, noemde hij nadrukkelijk als zijn grote steun en samen werden ze door het team beloond voor hun activiteiten met een T-shirt met als opdruk TOPCOACH. Een gebaar dat duidelijk nog steeds iets met hem deed zag ik toen hij dat vertelde.

We plaatsten zijn interview op vrijdag 13 juli samen op de site omdat het interview van Peter bekende dat we de 200.000e bezoeker zouden gaan halen. Een emotioneel moment werd het die vrijdag in Bedum waarbij het direct weer ging over ,zijn’ F1 en waar hij, samen met Freddy, een fantastisch cadeau voor had gemaakt. Op dat moment kreeg ik nog meer respect voor Peter die ook nu zijn ziekte weer naar de achtergrond verdrong en vol passie over het jeugdvoetbal  in Bedum en de F-pupillen in het bijzonder begon te vertellen.

Nog geen drie maanden later is Peter Berghuis veel te vroeg overleden en dat zal voor zijn dierbaren hard aankomen. Voor Nanda, Lisa en Thomas zal het gemis enorm zijn. Voor CVVB zal het verlies van een oud-speler en oud-jeugdleider groot zijn maar ook de voetbalwereld verliest iemand. Die verliest namelijk een persoon die het elftalleiderschap bijna tot kunst had verheven. Je tijdens je ziekte zo inzetten voor de voetbalsport verdiend namelijk heel veel respect van alles en iedereen binnen de voetbalwereld.