In memoriam: Matty van Donderen(v.v. Gruno)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

Zondagavond rond 21.00 uur zag ik dat ik twee oproepen van Gruno-voorzitter Pieter Woudstra gemist had. Terugbellen was uiteraard een optie en het nieuws dat Pieter had wilde ik niet horen maar was wel de realiteit, Matty van Donderen was overleden. Het clubicoon was enkele uren eerder overleden nadat hij vroeg in de middag onwel was geworden.

1347861792Nmatty van Donderen

Matty van Donderen

Matty van Donderen een voetbalman in hart en nieren die aan Gruno verbonden was op een manier die alleen maar respect verdiend. Alle dagen was Matty op ‘zijn’ club aanwezig waar hij als voetballer en trainer grote triomfen mocht vieren. Een van de beste voetballers die Gruno ooit heeft gehad is een opmerking die deze dagen vaak zal klinken op Sportpark West End en de andere complexen in de provincie Groningen en daarbuiten want wie Matty van Donderen niet kende was geen kenner van het amateurvoetbal.

Matty van Donderen was Gruno en Gruno was Matty want het clubicoon was op hoogbejaarde leeftijd nog steeds actief als vrijwilliger. Hoofbejaard en nog steeds je krachten geven aan de vereniging geven waar je van houdt betekent dat je groot bent. Dat betekent dat de liefde voor je vereniging intens is want niemand zou binnen Gruno verbaasd zijn geweest dat Matty, toen hij vorig jaar 80 jaar werd, zijn vrijwilligerstaken had neergelegd. Maar zo werkte het niet bij de man die naast speler ook als trainer bij Gruno actief is geweest.

Het voetbaldier, en zoals er maar weinig zijn, werd door Gruno op handen gedragen maar wat ook gold voor de verenigingen waar hij als trainer gewerkt heeft. Zo zag ik enkele reacties voorbij komen van enkele spelers uit de periode dat Matty van Donderen trainer in Eenrum was en sprak oud-doelman Sjoerd Vitters van de meest markante trainer die hij ooit had meegemaakt. Dat klopt absoluut want Matty was markant en een pure liefhebber van het spelletje wat hem al die jaren zoveel plezier heeft gegeven.

Op 15 januari 2011 schreef ik onderstaand artikel voor Puurvoetbalonline over het clubicoon en waarvan de titel na zijn plotselinge overlijden de lading volledig dekt:

Matty van Donderen verdient veel respect!

De meeste voetbalverenigingen hebben vrijwilligers die bijna dag en nacht op de velden van hun club te vinden zijn. Vaak zijn ze al gepensioneerd of om wat voor reden dan ook niet meer werkzaam in het dagelijks leven.

Jubileum

Zo was ik enkele maanden geleden op bezoek bij de voetbalvereniging Gruno dat in 2010 haar negentig jarig bestaan had gevierd met een indrukwekkend feestweekend. Een weekend in april 2010 waar veel van de coryfeeën aanwezig waren die de roemruchte vereniging, waarvan de wortels in de Groninger wijk Kostverloren liggen, op de voetbalkaart in Nederland hebben gezet. Jan Bootsma, Theo en Menco Huizinga, Jannes Mulder, Jelis Pot en niet te vergeten dé archivaris van Gruno, Gerard Helsma, waren naast vele anderen uiteraard aanwezig.

 Matty van Donderen

 Maar al deze mannen, met hun grote verdiensten voor Gruno en als KNVB-scheidsrechter in het bijzonder, moesten het qua bekendheid afleggen tegen de man die absoluut tot een van de grootste iconen van Gruno behoort, Matty van Donderen. Wie namelijk nog nooit van Matty van Donderen heeft gehoord mag rustig stellen dat hij of zij zich geen insider in de Groninger Voetbalwereld mag noemen.

Voorzitter Azing Koning, Gerard Helsma maar ook John Jullens, nu spelend in het tweede team van Gruno, noemden namelijk alle drie afzonderlijk de ondertussen bijna 80 jarige oud-speler en trainer als de man die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend voor de vereniging waarvan de gloriejaren zich op sportpark ‘West End” afspeelden, een naam die door ambtelijke dwalingen, en tot verdriet van velen, veranderd werd in de kille naam, Sportpark Vinkhuizen.

 Gradus

Matty van Donderen was samen met zijn broer Gradus, zo valt uit de historie op te maken een van de betere voetballers die Gruno heeft voort gebracht. In de jubileumboeken en krantenknipsels komt naar voren dat de broertjes van Donderen spelers met een grote waarde voor Gruno waren. Niet zelden vallen de namen van beide broers als het gaat om de bepalende spelers uit die periode. Een periode waar Matty nog steeds graag aan herinnerd wordt al laat het geheugen hem soms wel eens in de steek, wat overigens mag op 78 jarige leeftijd. Maar nog steeds is de Gruno-man in hart en nieren vrijwel dagelijks te vinden op het complex aan de Zilverlaan waar hij met respect behandeld wordt en wat absoluut gerechtvaardigd is. Jan van Dijken noemde dat ooit in het artikel dat hij over zijn toevallige ontmoeting met Sjaak Swart schreef dat hij getroffen was door het groot respect dat clubiconen als Swart en ook Piet Keizer nog alle dagen ten deel valt als ze bij Ajax zijn. Dat respect was ook voelbaar op die avond bij voorzitter Azing Koning die mij attendeerde op een foto die op de site van Gruno stond. ’s Avonds teruggekeerd op de Peperweg zocht ik direct naar de foto die ik redelijk snel vond. Die foto gaf direct aan dat Matty van Donderen een groot hart voor Gruno heeft.

 Actief

 Want naast dat hij in het verleden een van de grootste animatoren was van onder andere het binnenhalen van bordsponsoren is de redelijk bejaarde oud-voetballer nog steeds actief als vrijwilliger zoals de foto laat zien. Druk boenend op de reclame borden om die weer goed toonbaar te laten zien is een prestatie waar met respect en waardering over gesproken moet worden. Veel van zijn leeftijd, hoewel ze het misschien nog wel zouden willen, zijn er niet meer toe in staat. Velen die jonger zijn dan Matty kunnen het wel maar hebben er geen zin in zijn de geluiden die je bij veel verenigingen hoort. In een tijd dat het voor clubs steeds lastiger wordt om het kader goed te bemannen is het mooi om te zien dat Matty van Donderen een toonbeeld van clubliefde is. Het erelid voelt zich namelijk niet te groot om op zijn leeftijd nog klusjes uit te voeren rond en op de velden van Gruno, de vereniging waarmee hij onlosmakelijk mee is verbonden.”