In Memoriam Johannes Pool Marcia /Rood Zwart Baflo

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

Dinsdagavond las ik in de Ommelander Courant dat het erelid van Marcia en Rood Zwart Baflo, Johannes Pool, op 81 jarige leeftijd na een kort ziekbed is overleden.

Uit de woorden op de site van Rood Zwart Baflo begreep ik dat de gezondheidstoestand van Johannes, zoals alles en iedereen hem binnen Rood Zwart noemde, de laatste weken steeds meer verslechterde. Ondanks zijn steeds slechter wordende gezondheid was hij op 20 mei nog aanwezig op het toernooi dat zijn naam droeg, het Johannes Pool-toernooi. Op zaterdag 2 juni verscheen hij, zo viel te lezen, voor de laatste keer op het door hem zo geliefde sportcomplex in Baflo. Een sportpark dat hem veel plezier heeft gegeven, wat overigens ook gold voor het oude sportcomplex van Marcia. Daar was Johannes namelijk in zijn element en was hij als vertegenwoordiger van Marcia en later Rood Zwart Baflo vele jaren een uitstekend gastheer voor allen die op de twee sportparken te gast waren. Een clubicoon werd Johannes door velen in Baflo genoemd en dat is absoluut waar want Johannes Pool was uniek. Een man die leefde voor zijn club, of die nu Marcia of Rood Zwart Baflo heette. Johannes was nog een echte supporter die alles van zijn twee grote liefdes op voetbalgebied tot aan zijn dood op de voet volgde. Op 14 april was ik in Ulrum voor een verslag van het duel tussen VVSV’09 en FC Grootegast. Die dag speelde er ook een lager team van Rood Zwart Baflo in Ulrum en eigenlijk was ik niet eens verbaasd, Johannes was er ook. De tachtig gepasseerd maar op de fiets, met hulpmotor, vanuit Baflo gekomen om ‘zijn” jongens van Rood Zwart Baflo in Ulrum te zien spelen. Ik zag Johannes lopen in zijn karakteristieke houding en had op dat moment een diepe bewondering voor de man die voor altijd met de voetbalgemeenschap in Baflo geassocieerd zal worden. Johannes staat namelijk niet alleen symbool voor de ultieme vrijwilliger maar toonde zijn hele leven lang zijn liefde voor de voetbalsport en dat in Baflo in het bijzonder. Vijfenzestig jaar lang is hij actief geweest voor Marcia en Rood Zwart Baflo als vrijwilliger in allerlei functies. Een prestatie waarvoor hij op 27 april 2012 koninklijk onderscheiden werd. Een onderscheiding die hij meer dan verdiende en die iedereen hem dan ook van harte gunde.

Rood Zwart Baflo zal zijn clubicoon gaan missen stond er in de rouwadvertenties en op de clubsite te lezen en dat geloof ik direct want Rood Zwart zonder Johannes Pool zal voor iedereen anders zijn. Trouw liep hij, waar dan ook in de provincie, tijdens de wedstrijden zijn rondjes rond de velden waar helaas een einde aan gekomen is. Voor zijn familie en Rood Zwart Baflo een groot verlies maar ook de voetbalwereld heeft afscheid moeten nemen van een ware ambassadeur die intens genoot van alles wat het voetballen hem heeft gegeven.