In memoriam Gerard Ernens( v.v.Kloosterburen)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

Soms zie je opeens een bericht waar je enorm van schrikt. Iets wat je totaal niet verwacht maar wat helaas wel de realiteit is. De volgens velen beste voetballer die Kloosterburen ooit heeft gehad, Gerard Ernens, is namelijk op woensdag 15 februari op 72 jarige leeftijd plotseling overleden.

1329467696NDSC00124

  Gerard Ernens

Gerard Ernens was een sportman in hart en nieren want naast voetballen lag zijn passie op latere leeftijd ook bij het wielrennen en duurlopen. Sport was namelijk Gerard Ernens zijn ding zoals hij mij vertelde in het interview dat ik voor de Ommelander Courant in de zomer van 2009 met hem mocht maken. Ik beschouw dat nog steeds als een grote eer want de prestaties van Gerard deden mij beseffen dat ik die middag bij een groot sportman op bezoek was. Kloosterburen en Noordpool waren de verenigingen waar hij als amateurvoetballer voor uitkwam maar het roemruchte Be Quick was de vereniging waar hij in het seizoen ’62-’63 als semiprof actief was. Daarmee is Gerard Ernens nog steeds de enige voetballer van de voetbalvereniging Kloosterburen die het betaald voetbal bereikt heeft. Een fantastische voetballer gezegend met een geweldige techniek en inzicht gekoppeld aan veel inzet. Dat was Gerard Ernens ten voeten uit die aanvoerder was in de periode dat Kloosterburen in de derde klasse uitkwam. Naast voetballer was Gerard ook een verwoed schaatser en deed hij aan drie Elfstedentochten, 1985, 1986 en 1997, mee die hij uiteraard volbracht. Want zo was hij, een sportman in hart en nieren met altijd de drive om het beste in zichzelf naar boven te halen, zo vertelde hij in 2009. ‘Ondanks dat ik intens van de natuur kan genieten als ik aan het hardlopen of fietsen ben kijk ik altijd op mijn horloge of ik misschien nog wat van de tijd af kan halen. Dat zit nu eenmaal in mij en dat zal er nooit uitgaan.”

Jezelf willen verbeteren vond Gerard Ernens belangrijk maar ook een bepaald niveau vasthouden bezorgde hem veel plezier want als biljarter won hij namelijk de 1e editie van de Hogelandster Bokaal maar werd hij ook tijdens de 25e keer als winnaar uitgeroepen. Dat waren voor hem de kleine dingen die het deden en waar hij intens van genoot. Een groot sportman, Gerard Ernens die een vaste deelnemer was van de halve marathon Lauwersoog-Ulrum en waar ik hem in juli 2011 trof. Afgetraind was hij klaar voor de 21 kilometer die hem van Lauwersoog naar Ulrum zou brengen. Zijn tijd heb ik even opgezocht en toen ik het zag staan werd mijn respect voor de toen 71 jarige sportman nog vele malen groter: 2.18.34 was namelijk zijn eindtijd. Een zeventig plusser die dat presteert is in mijn ogen iemand waar iedereen veel respect voor moet hebben. Want op die leeftijd dat presteren betekent dat je altijd voor de sport geleefd hebt wat Gerard Ernens zeker gedaan heeft. Dat kwam mede door zijn fantastische thuisbasis waar zijn vrouw Linie hem alle ruimte gaf bij het beoefenen van de sporten waar hij zo intens van genoot. De ook als Buutreedner Wietze, een act waar hij maar liefst twintig jaar tijdens het Carnaval in Kloosterburen het publiek kostelijk mee vermaakte, zeer populaire Gerard Ernens gaf zijn echtgenote daar in 2009  op een prachtige opmerking de credits voor. ‘Ik zeg vaak dat vrouwen van mannen niet de bloemen krijgen die ze verdienen. Want echt zonder goede thuisbasis ben je als man niets.”

Aan die woorden moest ik denken toen ik het bericht las dat de over zijn eigen prestaties zeer bescheiden zijnde Gerard Ernens was overleden. Een sportman in hart en nieren die nog veel had willen bereiken wat hem helaas niet gegund is. Ik wens de familie Ernens en alles en iedereen in Kloosterburen dan ook veel sterkte met het verwerken van dit verlies.