Even napraten over de lange trainingsbroek

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op de column met de titel De R in de maand betekende vroeger lange trainingsbroeken aan. (http://wqd.nl/RbHjK ) kwamen uiteraard reacties. Reacties van herkenning maar ook andere die stof tot nadenken gaven en door getrokken worden naar de tegenwoordige tijd.
johanS
Een van de reacties was ‘face to face’ wat eigenlijk de mooiste zijn omdat je direct een discussie/gesprek krijgt. De opmerking, misschien lieten de trainers van toen de spelers bewust een trainingsbroek aantrekken omdat een gebrek aan oefenstof er voor zorgde dat de spelers lang stil stonden, zorgde eerst voor een lach. Maar uiteindelijk ging het op de serieuze toer. We kwamen al snel tot de conclusie dat de trainer van toen inderdaad beperkter waren in hun oefenstof dan de trainers van nu. De trainerscursussen zullen zeg maar veertig jaar geleden anders zijn geweest dan ze tegenwoordig zijn. Daarnaast waren de oefenvormen in die tijd niet van internet af te halen wat tegenwoordig via allerlei websites of Apps’ wel het geval is. Een druk op de knop en er komen complete programma’s naar voren die van de pupillen van nu op termijn een nieuwe Arjen Robben, Memphis Depay of Robin van Persie moeten maken.
Dat was vroeger natuurlijk allemaal anders waarbij ik wel denk dat er een kern van waarheid zit in de opmerking, misschien lieten de trainers van toen de spelers bewust een trainingsbroek aantrekken omdat een gebrek aan oefenstof er voor zorgde dat de spelers lang stil stonden, zit. We hebben als speler allemaal weleens een trainer meegemaakt waarbij je meer koud dan bezweet van het trainingsveld kwam. Dat omdat zijn uitleg van een bepaalde oefening wel heel erg veel tijd in beslag nam en zijn trainingen eigenlijk helemaal niets voorstelden. Wat dat betreft is echter weinig veranderd want ook tegenwoordig zullen er trainers zijn die bij een speler niet in zijn top-drie zal komen
Maar het gesprek ging verder en opeens ging het over een hoofdtrainer in het betaald voetbal. Een trainer die in een bevoorrechte positie verkeert. Een trainer in het betaald voetbal hoeft namelijk maar weinig te improviseren. Wil hij twee keepers bij zijn trainingsvormen dan zijn er twee doelwachters. Wil hij een grote partij spelen dan heeft hij 22 spelers tot zijn beschikking. Als zijn er tien spelers geblesseerd, er staan, met dank aan het beloftenteam, toch twee elftallen op het veld. Dat is in het amateurvoetbal allemaal wat lastiger omdat een trainer op de dag van een training niet weet wie er wel, maar vooral niet zijn. De trainer weet dan niet of zijn goed voorbereide training in praktijk gebracht kan worden. Dit alles kwam tersprake in een gesprek waarbij het vak van voetbaltrainer op fraaie wijze werd belicht. Toen ik vanmorgen terug dacht aan het gesprek kwam ik wel de conclusie dat er vooral bij de jeugd nog te vaak trainingen gegeven worden die er voor zorgen dat wanneer de R in de maand zit, er maar beter een lange trainingsbroek aangetrokken kan worden.