Zweten in de provincie: Kloosterburen-Zeester

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zweten in stad of provincie mogen we de voorbereiding op weer een nieuw seizoen vol hopelijk veel voetbalplezier wel noemen. In de voorbereiding wordt namelijk de basis gelegd door spelers en trainers voor hopelijk een succesvol seizoen. Een voorbereiding die ook Puurvoetbalonline zal volgen in de rubriek ‘zweten in de provincie.’

                             

Dinsdagavond stond het vriendschappelijk duel tussen Kloosterburen en Zeester op het programma. Dat zorgde er voor dat er nog een aflevering van ‘Zweten in de provincie’ gemaakt kon worden. Want kijken naar een amateurwedstrijd ergens in de provincie geniet in mijn geval de voorkeur richting het gluren naar ‘kapitein blauw oog’.
Milan
Zo werd het dus een ritje naar Kloosterburen waarbij ik steeds op een bepaald punt even naar links en bij terugkeer naar rechts kijk. Dat zal ook zo blijven omdat de plek waar enkele maanden geleden Milan Bos verongelukte zijn ouders en broer is aangekleed met herinneringen aan Milan. Iedere keer wanneer ik er langs rij denk ik even aan een jongen die bekend stond om zijn mooie lach en een humorvolle kijk op het leven.
In Kloosterburen was de selectie van de thuisploeg wat anders van samenstelling dan gebruikelijk. Een groot gedeelte van de spelers van de eerste selectie ontbraken voor het oefenduel tegen de Zoutkampers zodat wat ‘boys’ uit het tweede team hun opwachting mochten maken
Tikkie-Takkie
Bij de gasten was dat anders vertelde elftalleider Andries Zuidersma even later. ‘Wij zijn compleet voor vanavond. Daar zijn we echt blij mee want richting zaterdag, wanneer er met De Sweach direct een titelkandidaat naar Zoutkamp komt, kunnen we nog wel een oefenduel gebruiken.”
Ondertussen werd het al wat drukker in Kloosterburen. Ook als de withemden vriendschappelijk spelen is de ploeg van Willem Pettinga in trek als het gaat om een bezoek van de voetballiefhebber. Dat is niet omdat er ‘tikkie-takkie’-voetbal op hoog niveau gespeeld wordt maar meer, zoals Eenrumer Albert Hofman het zo mooi zei, voor de sociale contacten langs de lijn. Dat was dinsdagavond niet anders. Terwijl Zeester de ene na de andere kans verprutste en ook de thuisploeg mogelijkheden kreeg om de score te openen ging het opeens over het scorebord van Kloosterburen. De vijfdeklasser heeft ondertussen een aantal reclameborden langs het veld staan die richting 200 gaan. Tussen al deze borden zal binnenkort een scorebord verschijnen die volgens de geruchten door een van rijkste personen van Klein Huisjes gefinancierd gaat worden. Die opmerking zorgde voor de nodige hilariteit en verwarring want er zijn meerdere kandidaten die voor de titel ‘rijkste man van Kleine Huisjes’ in aanmerking komen.
Kandidaten  
De kandidaten voor die titel waren uiteraard aanwezig en de grappen en grollen werden steeds mooier. Van een korte sok ging het naar een kniekous waar het geld in opgeborgen kon worden. Ondertussen slaagde Zeester er maar niet in om zijn kansen te benutten tegen een mix van Kloosterburen 1 en 2. Een bijzondere rol was er weggelegd voor de jonge doelman Sander Adema. De 20 jarige keeper had enkele dagen eerder volgens de trouwe aanhang tegen Drieborg al een prima indruk achtergelaten en was ook tegen Zeester een van de uitblinkers aan de kant van Kloosterburen. Als je weet dat het talent bij de jonge goalie in de genen zit is dat niet vreemd. Zijn twee ooms, de helaas veel te vroeg overleden, Albert en Enno Nauta konden namelijk ook een aardig balletje vangen.
Vloek  
De wedstrijd die om iets na 19.00 uur begon na achten aan zijn tweede helft. Een helft die minder spectaculair was dan de eerste wat zowel voor binnen als buiten de lijnen gold. Buiten de lijnen werd nog wat gekeken naar de verrichtingen van de voetballers en er werd nog een wat gepraat over van alles en nog wat zoals de gekte in Engeland waar het bericht dat Manchester United 50 miljoen betaald voor een 19 jarige voetballer de tabloids bijna niet meer haalt. Ondertussen vertrokken de eerste voetballiefhebbers huiswaarts want de dinsdagavond was gewoon een doordeweekse avond zodat de volgende morgen de plicht weer riep. Een enkeling vertrok naar de camping in Kloosterburen terwijl hij in Eenrum woonachtig is maar dat mocht de pret niet drukken. Ik besloot eveneens om het einde van het duel niet af te wachten. Ik wilde namelijk rond 21.00 uur weer terug in Ezinge zijn. De drukke periode van de diverse voetbalbijlages was een dag eerder afgesloten en ik merkte dat het mooi was geweest. Op de terugweg naar huis keek ik even voorbij Molenrij  even rechts van de weg en kon  ik een vloek niet  onderdrukken.